Aspazia Cojocaru, judecătoare la Curtea Constituţională, verdict de colaborare cu Securitatea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aspazia Cojocaru, judecătoare la Curtea Constituţională, a primit din partea CNSAS rezoluţie de colaborare cu fosta Securitate. În urmă cu câteva luni, CNSAS a trecut la verificarea din

Aspazia Cojocaru, judecătoare la Curtea Constituţională, a primit din partea CNSAS rezoluţie de colaborare cu fosta Securitate. În urmă cu câteva luni, CNSAS a trecut la verificarea din oficiu a tuturor judecătorilor acestei instituţii. Cercetarea a dus la descoperirea numelui de cod "Ana", pseudonim sub care ar fi semnat Aspazia Cojocaru.

"Are un dosar destul de subţire, câteva note informative, destul însă pentru o hotărâre", au mai precizat surse din CNSAS. Votul nu a fost lipsit de controverse, "fiind destul de echilibrat", reprezentanţii PSD din Colegiu, susţinuţi de alţi câţiva colegi, votând împotriva adoptării unei decizii de poliţie politică.

"Doresc să accentuez faptul că sunt o adeptă a transparenţei şi corectitudinii, principii după care mă ghidez atât în domeniul meu de activitate, cât şi în raporturile cu alte persoane şi instituţii ale statului", a afirmat Aspazia Cojocaru, într-un comunicat de presă.

Judecătoarea a susţinut că a fost obligată să semneze cu nume de cod "Ana" două declaraţii în cursul unei anchete a Securităţii referitoare la o fostă colegă plecată în străinătate.

Interdicţie în Occident până la Revoluţie

"Această împrejurare, cât şi refuzul meu categoric de a mai da alte declaraţii au avut consecinţe negative asupra mea, în sensul că nu mi s-a mai permis să plec în Occident până după Revoluţie. Sub nicio formă declaraţiile date nu au reprezentat o colaborare voluntară cu Securitatea, ci au fost parte componentă a unei anchete şi nu am semnat niciun angajament cu aceasta", a mai afirmat Cojocaru.

Judecătoarea a mai anunţat că va pune la dispoziţia presei copii după declaraţiile date la Securitate, imediat ce i se vor înmâna, dar că nu va demisiona.

"În ciuda acestor presiuni, voi continua să-mi exercit mandatul, ca şi până acum, cu maxim profesionalism şi corectitudine", mai arată Aspazia Cojocaru în comunicat.

Potrivit surselor citate din CNSAS, un alt personaj intrat în atenţia instituţiei este primarul liberal de Piatra Neamţ, actualmente suspendat din partid, Gheorghe Ştefan. El a fost audiat ieri de către membrii Colegiului, pentru a clarifica anumite aspecte existente la dosar.

Curtea are un cuvânt de spus la suspendarea preşedintelui

Curtea Constituţională este unica autoritate de jurisdicţie constituţională în ţara noastră, independentă faţă de orice altă autoritate publică. Prima componenţă a Curţii a fost stabilită în iunie 1992. Judecătorii au fost numiţi, la acea vreme, pentru perioade de trei, şase şi nouă ani, astfel încât structura acestui organism să se înnoiască la un interval de trei ani. Preşedintele României, Camera Deputaţilor şi Senatul au desemnat câte un judecător pentru fiecare dintre cele trei perioade. Atribuţiile şi rolul Curţii Constituţionale au crescut după revizuirea Legii fundamentale, în anul 2003. Instituţia se ocupă, printre altele, cu soluţionarea conflictelor de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de şef al statului. Dă aviz consultativ pentru propunerea de suspendare a preşedintelui şi veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului ce urmează demersului respectiv. Potrivit legii, competenţa Curţii nu poate fi contestată de nicio autoritate publică, singură Curtea fiind în drept să hotărască asupra acesteia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite