Asociere pentru reabilitarea centrelor istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

judeţe din Regiunea de Dezvoltare de Nord-Vest a ţării, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Satu Mare, Maramureş şi Bihor, au participat ieri la Cluj-Napoca la o şedinţă tehnică, dedicată

judeţe din Regiunea de Dezvoltare de Nord-Vest a ţării, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Satu Mare, Maramureş şi Bihor, au participat ieri la Cluj-Napoca la o şedinţă tehnică, dedicată pregătirii pentru absorbirea fondurilor structurale de la 1 ianuarie 2007, prin măsura POR (Proiecte Operative Regionale). Sanda Cătană, director de dezvoltare în cadrul ADRNV, le-a recomandat celor prezenţi un termen orientativ pentru luare deciziilor de asociere la nivel judeţean şi interjudeţean şi le-a propus ca ,pentru proiectele de regenerare urbană, să accepte o echipă unică de asistenţă tehnică, formată din specialişti, pentru toate municipiile reşedinţă de judeţ. Potrivit lui Cătană, nu mai există experienţe complexe anterioare, de proiecte integrate, cu excepţia municipalităţii din Baia Mare (proiectul Milenium), astfel încât este necesară asistenţa de specialitate. Termenii de regenerare urbană sunt definiţi de organismele europene şi presupun aglomerări de cel puţin 20 mii persoane, probleme majore de şomaj, clădiri istorice, trebuind să aibă în vedere dezvoltarea de afaceri, incluziunea socială, mediul construit.

Bistriţenii sunt de acord
Propunerea a fost îmbrăţişată pozitiv de majoritatea participanţilor la întrunire. Ioan Turc, viceprimarul municipiului Bistriţa, ne-a declarat că ideea este foarte bună, deoarece ar oferi o viziune unitară şi sistemică asupra refacerii zonei istorice şi probabil tarife mai mici, având în vedere cantitatea mai mare de muncă. La Bistriţa, problemele legate de refacerea zonei istorice nu sunt mari, deoarece zona centrală, considerată rezervaţie istorică, nu a fost "violată", ca în alte localităţi, cum a fost la Cluj. Municipalitatea a demarat deja un proiect de transformare a străzii Liviu Rebreanu în zonă pietonală.

Clujenii sunt rezervaţi
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Sandor Kerekes, nu vede foarte bună ideea unei echipe unice. "Nu se poate. Fiecare oraş e altceva, la Baia Mare, Zalău sau Cluj sunt alte probleme. Nu asta e problema, fiecare îşi poate rezolva cu echipele proprii".
Problema lui Kerekes e colaborarea cu municipalitatea clujeană. "Foarte greu se întâlnesc arhitecţii-şefi ai judeţului şi ai municipiului, pentru problemele comune de reglementat", ne-a spus Kerekes.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite