Asistenţii medicali din Iaşi pleacă pe capete în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi spitalele îi pierd pe cei mai buni, DSP ridică din umeri

în străinătate şi să presteze o muncă sub calificarea lor. În final, de pierdut are pacientul, dar şi sistemul, fiindcă cei mai mulţi asistenţi care pleacă au experienţă, sunt înalt calificaţi şi, evident, preferaţi de angajatorii străini. Dacă autorităţile nu vor înţelege să intervină rapid, sistemul sanitar va rămâne fără cei mai buni asistenţi, pentru că cei mai mulţi dintre cei plecaţi nu se mai întorc în ţară", a declarat Liliana Iordache, preşedintele OAMMR.

De la un salariu de 100 de euro la unul de 1.000
Directorii de spitale din Iaşi sunt conştienţi că locurile rămase vacante prin plecarea asistenţilor sunt ocupate de absolvenţi mai slab pregătiţi şi fără experienţă. "O sută de asistenţi medicali şi infirmiere au părăsit Spitalul de Pediatrie doar anul trecut. Cifra reprezintă 30 la sută din numărul personalului. Nu numai că nu puteam angaja asistenţi mai slab pregătiţi, dar aveam şi un deficit de personal, pentru că posturile au fost blocate", a declarat Marin Burlea, directorul Spitalului de Pediatrie "Sf. Maria" din Iaşi. şefii sănătăţii ieşene nu văd însă niciun pericol în plecarea asistenţilor medicali. Mai mult decât atât, reprezentanţii DSP afirmă că "directorii de spitale au de unde alege, deoarece şcolile produc pe bandă rulantă asistenţi medicali". "Spitalele din Iaşi au devenit pepiniere pentru sistemul de sănătate al unor ţări precum Italia, dar nu trebuie să dramatizăm", a precizat Mihnea Hurmuzache, şeful DSP Iaşi.
Salariul minim lunar în România al unui asistent medical este de aproximativ o sută de euro, în timp ce în Occident acesta variază între 600 şi 1.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite