Asistaţii social, lăsaţi fără hrană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară vine la nicio lună după ce instituţia nu a mai avut fonduri să plătească salariile angajaţilor.

Datoriile pe care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Bacău le are de achitat la peste 40 de furnizori au ajuns, la sfârşit de an, la 1,3 milioane lei. Cele mai mari creanţe sunt la furnizorii de alimente.
Dacă nu-şi vor primi banii, aceştia ar putea să nu-şi mai onoreze contractele, iar cei peste 500 de copii şi 900 de adulţi din centrele DGASPC riscă să rămână fără hrană. Fondurile alocate la începutul anului de către Consiliul Judeţean nu au acoperit toate cheltuielile instituţiei.

Cu mâna întinsă la Guvern

„Este vorba de un buget mare pentru că noi pe fiecare tip de serviciu avem nişte standarde minime de calitate, care nu pot fi asigurate decât cu sprijin financiar“, a declarat Sorin Braşoveanu, directorul DGASPC Bacău.
În luna noiembrie a fost nevoie de o rectificare bugetară pentru plata salariilor angajaţilor instituţiei, care s-au trezit în situaţia de a sta câteva zile fără leafă. Finanţarea pe anul 2008 s-a terminat din luna noiembrie, când instituţia a rămas fără bani de salarii. Conducerea DGASPC Bacău spune că singura şansă ca cele 1.400 de persoane asistate în centrele de ocrotire să nu rămână fără hrană  ar fi o rectificare de buget. Şefii instituţiei au făcut demersuri la Guvern încă din luna iulie în vederea obţinerii unui sprijin pentru primirea banilor.  Abia săptămâna trecută s-a aprobat o rectificare de buget pentru toate direcţiile din ţară, dar nu a fost încă publicată în  Monitorul Oficial.
Dacă nu vor primi banii la timp, furnizorii ameninţă că nu-şi mai onorează contractele.  „În situaţia dată sperăm ca până la finele lui decembrie să reuşim să ne achităm faţă de furnizori. Oricum, nu se anunţă un an fericit în contextul în care la nivel naţional se vorbeşte de criză financiară“, a mai spus Sorin Braşoveanu.

Criză cu repetiţie

Luna trecută, salariaţii de la DGASPC Bacău au dat în judecată conducerea instituţiei la care sunt angajaţi şi pe cea a Consiliului Judeţean pentru neplata salariului pe luna octombrie. Oamenii acuzau cele două instituţii de nerespectarea clauzelor contractuale negociate pe 2008. O rectificare bugetară aprobată în şedinţă de Consiliu Judeţean a rezolvat problema salariilor restante pentru cei 2.100 de angajaţi. 

"Nu se anunţă un an fericit în contextul în care la nivel naţional se vorbeşte de criză financiară" 
Sorin Braşoveanu, ŞEF DGASPC BACĂU

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite