Asasinarea lui Ioan Culianu, dezbătută după 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Petru Culianu, profesor de istoria religiilor, scriitor şi eseist, a fost asasinat prin împuşcare în urmă cu 20 de ani, în toaleta din clădirea Universităţii din Chicago, înainte de a fi angajat ca profesor asociat la Divinity School.

Culianu a fost discipol şi protejat al lui Mircea Eliade şi era expert în gnosticism şi magie renascentistă. El a fost ucis chiar înainte de a primi cartea verde şi de a fi angajat la Universitatea Chicago, fiind împuşcat cu o armă Beretta 0,25. Deoarece ucigaşul nu a fost descoperit, circumstanţele crimei au rămas necunoscute, iar asasinarea sa nerezolvată îi proiectează figura în legendă.

Ioan Petru Culianu a fost asasinat la 21 mai 1991, la Chicago, în plină forţă creatoare. Înainte de asasinare primise scrisori de ameninţare cu moartea, care se intensificaseră în urma publicării unui interviu din Revista 22 realizat la 5 aprilie 1991, ca şi în urma vizitei la Chicago a Regelui Mihai I şi a familiei regale, din aceeaşi lună. Pe fondul unei puternice campanii antiregaliste care se desfăşura în România, Ioan Petru Culianu a militat pentru o schimbare de regim, pentru revenirea Regelui în ţară.

Misterul morţii acestuia nu a fost elucidat nici până astăzi, iar Institutul Cultural Român organizează luni, 23 mai, o dezbatere cu ocazia comemorării a 20 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu. Evenimentul va avea loc la ora 18.00 şi va fi moderat de către Horia-Roman Patapievici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite