Aşa tratezi corect cuperoza!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa tratezi corect cuperoza!
Aşa tratezi corect cuperoza!

Zece la sută din populaţia adultă are cuperoză, iar femeile sunt cele mai afectate. Deşi are şi o cauză genetică, cuperoza este influenţată îndeosebi de stilul de viaţă.

Cuperoza apare sub forma unor vinişoare de culoare roşie, cauzate de dilatarea vaselor de sânge. Acestea sunt localizate îndeosebi pe obraz şi în jurul nasului. Cuperoza este unul dintre stadiile rozaceei, o boală de piele inflamatorie, şi de aceea, de multe ori, este confundată cu aceasta.

Unele medicamente pot fi cauza

Tulburările hormonale pot crea un teren favorabil apariţiei cuperozei. De asemenea, problemele digestive, cauzate de alimentaţia dezechilibrată, şi folosirea incorectă a unor medicamente se numără printre factorii favorizanţi. S-a mai observat că şi expunerea excesivă la soare, folosirea produselor cosmetice de proastă calitate şi consumul exagerat de alcool cresc riscul de a suferi de cuperoză.

Poate fi uşor trecută cu vederea

În unele cazuri, roşeaţa din obraji nu este un simptom al cuperozei, ci apare din cauza fumatului ori administrării unor medicamente, cum sunt pilulele contraceptive. De aceea, înainte de a aplica un tratament pentru cuperoză, este necesar un consult la medicul dermatolog.

Cuperoza are două stadii. În fazele de început, aceasta este mai puțin vizibilă și, de aceea, doar medicul este singurul în măsură să pună diagnosticul. În prealabil însă, acesta va trebui să elimine toate celelalte cauze posibile de înroşire persistentă a feţei.

Dacă la început vinişoarele sunt foarte puţin vizibile şi pot fi trecute uşor cu vederea, în timp, acestea se înmulţesc şi capătă o culoare roşiatică. În momentul în care cuperoza devine permanentă, poate fi recunoscută prin roşeaţa accentuată din obraji sau prin prezenţa unor pustule. La bărbaţi, aceasta evoluează mai lent.

Laserul elimină roşeaţa definitiv

Cuperoza poate dispărea dacă este tratată înainte de a deveni cronică. Un tratament eficient în acest sens este cel cu laserul. Acesta nu este dureros şi acționează prin paralizarea vaselor de sânge dilatate. După trei şedinţe cu laserul, vinișoarele încep să fie absorbite de piele. Tratamentul este indicat în perioada rece a anului, deoarece zona tratată trebuie ferită de soare.

Cum o poți ține sub control

image


-În timp ce te speli pe faţă, alternează apa rece cu cea caldă.

-Aplică în fiecare seară pe tenul proaspăt demachiat creme împotriva roşeţii.

-În zilele caniculare, foloseşte creme cu factor de protecţie solară de minimum 20, deoarece razele soarelui contribuie la dilatarea vaselor de sânge.

-Înlocuiește aparatele de ras obişnuite cu cele electrice.

-Evită mâncărurile condimentate și alcoolul.

Specialistul nostru

Prof. dr. Anca  Zbranca medic primar dermatologie

Cuperoza are un singur tratament eficient şi sigur: distrugerea reţelei vasculare cu LASER sau cu lumină intens pulsată (IPL). Preventiv, se pot folosi creme cu un conţinut bogat în protectori ai peretelui vascular. Astfel, se recomandă aplicarea zilnică a unor creme precum: Rozaliac, Roseliane, Diroseal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite