Aşa îţi măsori corect tensiunea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa îţi măsori corect tensiunea!
Aşa îţi măsori corect tensiunea!

Jumătate din români suferă de tulburări ale tensiunii arteriale.O mare parte dintre ei nu ştiu acest lucru, pentru că nu îşi măsoară tensiunea.

Cei mai mulţi români află că au probleme cu tensiunea doar în momentele critice, când corpul lor cedează sub influenţa unui sistem cardiovascular deficitar. Aceste situaţii au o frecvenţă crescută în anotimpurile cu temperaturi extreme: iarna şi vara.

Temperaturile mari scad tensiunea

Când afară sunt peste 35 de grade Celsius, temperatura internă a corpului creşte, ceea ce determină dilatarea vaselor de sânge. Inima bate mai tare, iar tensiunea arterială scade. De aceea, expunerea la temperaturi ridicate este contraindicată în cazul hipotensivilor.

Nu acelaşi lucru este valabil şi pentru hipertensivi, temperaturile crescute normalizând tensiunea în cazul acestora, în condiţiile unor expuneri de scurtă durată. Problemele apar şi în cazul celor cu tensiunea mărită, dacă iau medicamente hipotensive, deoarece acestea accentuează efectul căldurii şi, prin urmare, cresc riscurile ameţelilor şi leşinurilor.

Trucuri pentru a depista  valorile reale

Specialiştii sunt de părere că poţi preveni complicaţiile măsurându-ţi în mod regulat şi corect tensiunea. Pentru aceasta, ai nevoie de un aparat special, care indică atât tensiunea sistolică (valoarea mare), cât şi pe cea diastolică (valoarea mică). Aparatele digitale, prevăzute cu un ecran pe care sunt afişate valorile tensiunii, sunt foarte uşor de folosit. În

ceea ce priveşte aparatele profesionale, cu stetoscop şi cu manometru, acestea presupun puţin mai mult efort din partea noastră. Indiferent de aparatura folosită, medicii oferă câteva recomandări pentru ca măsurarea tensiunii să fie corectă:

-Braţul trebuie să fie la nivelul inimii, dar nu trebuie să stai cu mâna ridicată, ci doar cu partea pe care este fixată banda elastică.

-Măsoară tensiunea mai întâi la un braţ, apoi la celălalt şi repetă doar la braţul care ţi-a indicat valorile cele mai mari.

-Valorile tensiunii în poziţia culcat sau pe scaun sunt mai mici decât cele ce reies după măsurarea în picioare.

-Nu te mişca şi nu vorbi în timp ce îţi iei tensiunea.

-Nu face efort şi nu bea cafea cu jumătate de oră înainte de a-ţi lua tensiunea.

-Dacă valorile tensiunii variază de la o măsurătoare la alta,este posibil să ai tensiune oscilantă. În acest caz, ar trebui să foloseşti un dispozitiv ce măsoară tensiunea periodic: la 15, 30 sau 60 de minute, atât ziua, cât şi noaptea. Pe baza valorilor obţinute, medicul observă episoadele de hipertensiune.

Ştiai că...

 ... dacă foloseşti stetoscopul, primul zgomot care se aude coincide valorii tensiunii sistolice, iar ultimul tensiunii diastolice?

... tensiunea arterială variază cu aproximativ 40 la sută din valoarea medie înregistrată de-a lungul anului? Vara, tensiunea este mai scăzută, în vreme ce iarna este mai ridicată. Iar într-o singură zi, tensiunea variază astfel: este mai scăzută dimineaţa şi la prânz, iar seara se măreşte considerabil.

Specialistul nostru

Dr. Radu Leon George medic de familie, competenţă în fiziokinetoterapie

Tensiunea arterială nu este constantă pe parcursul zilei, din cauza mai multor factori. De exemplu, încărcătura fizică şi emoţională poate duce la variaţii ale tensiunii, care nu exprimă neapărat o afecţiune. Mai poate fi de vină şi variaţia hormonală, mai ales cea a cortizolului, hormonul stresului.

Teoretic, cel mai bun moment pentru a măsura tensiunea este dimineaţa, înainte de a ne da jos din pat, dar este recomandată o măsurătoare şi seara. Pentru ca valorile tensionale să fie cât mai precise, se recomandă următorul protocol: persoana trebuie să se întindă timp de 5-10 minute şi să se relaxeze, apoi să-şi ia valorile tensionale la ambele braţe, culcat şi apoi în picioare.

 

 

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite