Aruncăm 4.000 de tone de ambalaje pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caravana colectării selective, care încearcă să sensibilizeze bămărenii în probleme de mediu, a ajuns azi în oraş. Lucian Nicola, managerul proiectului, susţine că din ambalajele aruncate de băimăreni se recuperează cam 25%, „dar idealul ar fi de 100%.”

 Baia Mare este al patrulea oraş în care ajunge „Caravana colectării selective” iniţiată de Ecorom ambalaje şi operatorul local de colectare a gunoaielor, societatea Drusal. „Scopul nostru este să-i ajutăm pe băimăreni să conştientizeze importanţa colectării selective a resturilor menajere, a ambalajelor în mod special”, a declarat Mihaela Ioana Birău, asistent manager la Ecorom, iniţiatorul proiectului. „Anual în Baia Mare se generează o cantitate totală de deşeuri de ambalaje de aproximativ 4.000 de tone. De recuperat se recuperează cam 25%, dar idealul ar fi de 100%”, a declarat Lucian Nicola, project manager.

Băimărenii, interesaţi de campanie

Maria Mic este o băimăreancă de 36 de ani care este conştientă de importanţa colectării selective. „Este mai uşor să pui din start trei pungi la gunoi şi să le arunci separat. Aşa avem grijă şi de natură”, arată băimăreanca. Sârguincioasă, ea îşi depozitează gunoiul pe categorii. „Sticla în tomberonul verde, plastic în cel galben şi hârtie în cel albastru”, explică femeia. În Baia Mare sunt amenajate deja 135 de puncte pentru colectarea selectivă, dar campania va continua prin amplasarea altor 60 de containere de tip „iglu”,  pe principalele artere din oraş până la sfârşitul acestei luni.

Premii pentru selectare

Iniţiatorii proiectului au început campaniile de conştientizare încă din luna februarie a acestui an. În prima fază s-au adresat elevilor din şcoli cu programul „Să învăţăm să reciclăm”, unde au premiat copiii cu obiecte de birou. „Campania a prins foarte bine şi am pus la punct o continuare. Numai anul trecut cantităţile de ambalaje colectate de la populaţie au însumat aproximativ 12.000 de tone, ceea ce înseamnă 3,5% din totalul cantităţii de ambalaje valorificate”, a explicat Lucian Nicola. Băimărenii care au demonstrat că ştiu să colecteze selectiv gunoaiele, la fel ca Maria Mic, s-au ales cu magneţi haioşi pentru frigider, inscripţionaţi cu mesaje de campanie şi 20 de aparate de făcut sandvişuri.

Trebuie să învăţăm să colectăm selectiv

Potrivit reprezentanţilor societăţii care organizează campania, 60% din cantităţile totale de deşeuri de ambalaje se regăsesc la populaţie. Conform angajamentelor asumate de România în momentul aderării la Uniunea Europeană, cantitatea totală a deşeurilor de ambalaje care trebuie valorificată trebuie să crească anual până la pragul de recuperare de 60 de procente în anul 2013. „Societatea Ecorom are deja programe de colectare selectivă în 53 de localităţi din România”, a arătat Mihaela Ioana Birău.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite