Artiştii filarmonicii din Iaşi, între un spectacol în oraş şi unul în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania, sunt doar câteva din ţările în care filarmonica din Iaşi a fost invitată să concerteze.Filarmonica de Stat "Moldova" din Iaşi a avut primul concert pe 9 octombrie 1942, sub bagheta

Spania, sunt doar câteva din ţările în care filarmonica din Iaşi a fost invitată să concerteze.
Filarmonica de Stat "Moldova" din Iaşi a avut primul concert pe 9 octombrie 1942, sub bagheta cunoscutului muzician George Enescu. De la inaugurare au trecut mai bine de şase decenii, iar talentul artiştilor ieşeni a devenit cunoscut nu doar în România. "Am avut numeroase concerte în Germania, Spania, Grecia, sau Olanda. Cu modestie spun că am fost mereu apreciaţi, şi nu de puţine ori spectatorii ne-au cerut să mai revenim", a declarat Adrian Anania, directorul artistic al filarmonicii. "De altfel, de peste un deceniu şi jumătate, Orchestra Simfonică participă la Concursul Internaţional Maria Callas de la Atena", a adăugat directorul Anania.
Artiştii filarmonicii par să nu aibă deloc odihnă. Între două concerte în străinătate, aceştia reuşesc să îşi facă timp şi pentru publicul din Iaşi. De altfel, chiar în aceste zile, Cvartetul Voces al filarmonicii susţine mai multe concerte în Germania, în timp ce Cvartetul Ad libitum pregăteşte un spectacol pentru săptămâna viitoare. "Suntem încântaţi să îi avem ca dirijori pe Alexandru Lăscae, Mark Mast şi pe Paul Nadler", a mai spus Anania.

Un festival la Iaşi, dedicat cunoscutului dirijor Sergiu Celibidache
Pe de altă parte, artiştii filarmonicii ieşene aşteaptă cu sufletul la gură Festivalul "Sergiu Celibidache", care va avea loc în toamna acestui an. "Intenţionăm să organizăm în toamnă un festival care să îi poarte numele maestrului Sergiu Celibidache. Dacă Ministerul Culturii va aloca banii necesari, festivalul se va întinde pe durata a două săptămâni. Dacă nu, va fi mai restrâns, dar nu renunţăm la idee", a mai declarat Adrian Anania.
Până în toamnă însă, artiştii se pregătesc pentru următoarele spectacole. Ultima întâlnire a artiştilor de la filarmonică cu ieşenii, care va încheia şi stagiunea 2005-2006, va avea loc la sfârşitul acestei luni, pe 23 iunie.

Ca orice instituţie de cultură din România, filarmonica din Iaşi are şi probleme financiare. "În clădirea filarmonicii nu s-au mai făcut investiţii de ani buni, pentru că a fost revendicată. şi consiliul judeţean, care administrează filarmonica, nu a primit încă o decizie finală. Pe de altă parte, salariile mici reprezintă o problemă presantă", a spus directorul artistic al Filarmonicii, Adrian Anania.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite