Armata Română va cheltui 224 de milioane de lei pentru contractul de mentenanţă a sistemelor LAROM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării Naţionale pregăteşte un contract în valoare de aproape 224 milioane de lei (fără TVA) pentru asigurarea mentenanţei la sistemele de artilerie LAROM. Contractul va fi încheiat în numele MApN de UM 01020 Dej. Lucrările de mentenanţă vor fi atribuite unui singur operator economic. Procedura de atribuire a contractului va începe la 15 februarie, iar contractul va avea o durată de patru ani.


Sistemele LAROM sunt aruncătoare de proiectile reactive de concepţie românească, realizate prin modernizarea sistemelor APRA-40 şi similare instalaţiilor de rachete sol-sol din dotarea armatelor occidentale. Sistemele LAROM sunt declarate drept cele mai puternice arme din dotarea Forţelor Terestre ale Armatei Române, dar afacerile legate de ele au fost destul de controversate. Muniţia de tip nou (rachete de calibrul 160 milimetri) necesară acestor arme a fost obţinută prin negociere cu o singură sursă, iar furnizorul a fost compania IMI din Israel. Contractul aferent a fost semnat în anul 2004, cu puţin înainte ca Ioan Mircea Paşcu să elibereze funcţia de ministru al Apărării. Succesorul acestuia, Teodor Atanasiu, declara ulterior că muniţia importată pentru LAROM este “improprie calitativ” şi înscria contractul LAROM în categoria marilor afaceri perfectate “pe final de mandat” de unii miniştri ai Apărării.


Costul programului LAROM fusese estimat la debutul acestuia, în anul 1996, la 20 de milioane de dolari, pentru trei divizioane de lansatoare. Contractul a fost renegociat în anii 2000 şi 2004 şi s-a decis să fie dezvoltat până în anul 2010. În anul 2006, o nouă reevaluare a programului LAROM ajungea la suma de 162 milioane de dolari, pentru numai două divizioane. Acestor bani deja cheltuiţi li se adaugă cei necesari mentenanţei, care sunt estimaţi acum de MApN la 224 milioane de lei.


În ultimii ani, sistemele LAROM au fost prezente şi la o serie de exerciţii militare. În acest context, în anul 2008, o instalaţie de lansare aparrţinând Batalionului 83 LAROM de la Bârlad luat foc în poligonul Cincu.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite