Armata română virează spre F-16 second-hand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Armata Română trebuie să cumpere avioane de luptă F-16", a declarat, ieri, secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politică de Apărare şi Planificare din

"Armata Română trebuie să cumpere avioane de luptă F-16", a declarat, ieri, secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politică de Apărare şi Planificare din Ministerul Apărării.

Argumentul invocat pentru achiziţionarea acestui tip de aeronave este că F-16 sunt singurele compatibile cu avioanele F-35, produse de aceeaşi firmă americană, Lockheed Martin. În plus, în 2018, F-35 va deveni avionul - standard al NATO.

Pe de altă parte, Dobriţoiu consideră că Ministerul Apărării ar trebui să cumpere doar 24 de avioane de luptă, faţă de 48, cum se stabilise iniţial. De asemenea, aeronavele ar trebui să nu fie noi, ci second-hand, iar fondurile rămase după aceste achiziţii ar putea fi folosite pentru cumpărarea unor elicoptere de atac.

Acestea ar putea fi trimise în taberele româneşti din Afganistan şi Irak. Tot pentru aceste trupe, mai este necesară achiziţionarea de avioane fără pilot.

Potrivit unor surse neoficiale, 24 de aparate F-16 second-hand ar putea costa 800 de milioane de dolari.

Decizia finală pentru achiziţionarea aeronavelor se ia la nivelul Guvernului României, al CSAT şi al Parlamentului. Secretarul de stat Dobroţoiu a spus însă că preferinţa pentru F-16 a fost transmisă de Ministerul Apărării, sub formă de "military advice" (punct de vedere militar), către CSAT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite