Armata bagă sute de milioane de euro în fiare vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării a publicat on-line, săptămâna trecută, costurile programelor de achiziţii şi modernizări demarate în 2007. Tehnica militară veche a primit în jur de 300 milioane de

Ministerul Apărării a publicat on-line, săptămâna trecută, costurile programelor de achiziţii şi modernizări demarate în 2007. Tehnica militară veche a primit în jur de 300 milioane de euro de la buget.

Ministerul Apărării a alocat 280 milioane de euro pentru a doua etapă de modernizare a fregatelor "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria", achiziţionate în 2004 de la marina regală din Marea Britanie.

Fregatele tip 22 vor fi înzestrate cu armament şi sisteme de aterizare pentru elicopterele IAR 330 Puma Naval. Vechi din 1984, navele au costat MApN peste 170 milioane de euro, însă au putut fi folosite abia după reparaţiile capitale realizate pe pământ britanic.

Cum prima etapă de modernizare a fost asigurată din bugetul Ministerului Apărării, partea engleză s-a obligat să cumpere, în compensaţie, tehnică militară românescă. Însă britancii au refuzat majoritatea ofertelor venite din România, privând astfel ţara noastră de recuperarea a 80% din valoarea tranzacţiei. Apoi subiectul a fost îngropat.

Însă acum aproape un an a răsărit un nou scandal. Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis un dosar penal în legătură cu presupusa şpagă încasată de înalţi oficiali români la cumpărarea celor două fregate. Acţiunea DNA a avut la bază cererea de asistenţă judiciară internaţională pe care Inspectoratul General al Poliţiei Române a primit-o de la autorităţile britanice şi care "conţinea referiri la comiterea unor fraude de proporţii în timpul derulării procesului de achiziţie". Ancheta viza un comision de şapte milioane de lire sterline, despre care încă nu se ştie cine l-a încasat. Poliţia londoneză îl cercetează pe cetăţeanul britanic Barry George, consultantul firmei britanice de armament BAE Systems, şi pe soţia sa, de origine română, Georgiana George. Compania BAE Systems e cercetată de Oficiul britanic antifraudă.

Băsescu cere încheierea contractului de mentenanţă

În plus, negocierile privind contractul de mentenanţă a fregatelor nu s-au încheiat nici până în prezent, deşi MapN şi firma BAE System tratează de peste trei ani. Preşedintele Traian Băsescu a adus din nou în discuţie problema mentenanţei, joi, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. În acest context, CSAT a hotărât să acorde un termen-limită de 30 de zile pentru încheierea contractului cu BAE Systems, în condiţii acceptabile pentru partea română. În caz contrar, Ministerul Apărării va organiza o licitaţie internaţională pentru lucrările de mentenanţă.

Bătrânul "Delfin", din nou la apă

Nici submarinul "Delfinul" nu a fost uitat. Ministerul Apărării a prevăzut peste 16 milioane de euro pentru reabilitarea submarinului cumpărat în 1985, din Uniunea Sovietică, cu 40 de milioane de dolari. Sorin Frunzăverde a declarat, în luna decembrie a anului trecut, că "Delfinul" se va putea scufunda din nou "peste cinci luni", în condiţiile în care submarinul a funcţionat ultima oară acum 11 ani. De asemenea, Forţele Navale vor beneficia şi de modernizarea distrugătorului "Mărăşeşti", de aceeaşi vârstă cu fregatele britanice. Instalaţia de anunţare pentru elicoptere, care va fi amplasată la bordul navei "Mărăşeşti", va costa aproape 250.000 de euro.

Corvete nou-nouţe, sub 700 milioane de euro

Costurile reabilitării "vechiturilor" din dotarea Statului Major al Forţelor Marine nu sunt cu mult mai mici decât sumele necesare pentru achiziţionarea de nave de război moderne. Cele patru corvete multifuncţionale, indispensabile pentru o marină la standarde europene, vor intra în dotarea flotei româneşti contra unei sume mai mici de 700 milioane de euro. Altfel, cele 31 de transportoare blindate, care urmează să fie cumpărate de la firma elveţiană Mowag, vor costa aproximativ 50 milioane de euro, iar achiziţia sistemelor integrate şi mijloacelor de comunicaţii se va cifra la 10 milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite