Armata, păzită de „badigarzii lu’ Peşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În miezul zilei, paza a două unităţi militare, asigurată de firme private, a fost „spartă“ de doi reporteri „Adevărul“.Oficialii MApN susţin că serviciile de pază asigurate de bodyguarzi sunt mai eficiente decât cele militare. „Adevărul“ demonstrează că sunt mai scumpe şi nesigure. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE! 

Mai citeşte şi:

Tribunalul Militar Bucureşti discută miercuri legalitatea mandatelor de arestare din cazul Ciorgârla
Un general demis în cazul Ciorogârla, numit comandant al "Lupilor Negri" din Iaşi
11 militari au fost trimişi în judecată în cazul Ciorogârla

Armata anchetează dispariţia sergentului care a luptat în Irak

La cinci luni de la jefuirea unităţii militare din Ciorogârla, cazărmile din jurul Bucureştiului au rămas aceleaşi obiective nepăzite. Două unităţi militare din Chitila au fost „vizitate“ de reporterii „Adevărul“ fără a fi „Ziua porţilor deschise“.

Bodyguarzii plătiţi de MApN au furnizat informaţii strategice despre personalul care asigură paza unităţii, despre schimburile de gardă şi despre topografia cazărmii.

Ţinte pe timp de zi

Nodul militar Chitila. Lanţul unităţilor militare din jurul Bucureştiului are aici două cazărmi importante “de linia a doua”: U.M 02238 (Şcoala de Logistică) şi U.M 01755 ( unitate de căi ferate). Zona e îmbâcsită de camuflaj tip NATO, cu verde închis şi negru. Până şi vechile posturi de pază, cele de lemn, unde pifanul îşi scrijelea AMR-ul (numărul zilelor până la liberare), au fost pictate în stil NATO.

La Şcoala de Logistică, moda a prins bine: cu o prelată de camuflaj s-a ridicat un chioşc în grădiniţa unităţii. Cortul verde-negru e pus lângă nişte măsuţe rustice, tăiate în buturuga copacilor care înainte aveau rol de camuflaj. Camuflajul unităţilor nu ajută la nimic. Cele două cazărmi pot fi scoase din funcţiune în nici o oră, cu tot cu capturarea depozitelor de armament sau a parcului auto. În miezul zilei, marţi, la ora 12, unităţile au fost „vizitate” şi nu s-a dat nicio alarmă.

Consemn de bodYguard

image

Oricine poate pătrunde în incinta UM 01755 Foto: R. Popa



Prima „ţintă“ a fost Şcoala pentru Logistică. Paza părea straşnică: la poartă un soldat, în colţul unităţii un bodyguard. Cel din urmă stătea cuminte în ghereta lui şi îşi făcea freza într-un ciob de oglindă. Un fluierat a fost de ajuns ca paznicul UM 02238 să vină amabil la gard. În două minute ştiam planul de apărare a unităţii:

„Suntem de la Fandax, cinci inşi. Doi cu posturi în faţă, ceilalţi trei sunt în spate“, povesteşte bodyguardul de la Fandax Grup SRL. Omul dă informaţia de parcă ţi-ar spune cât e ceasul: „Cei trei din spate au grijă de laterale. Nu sunt probleme acolo. Lucrăm în două ture – ziua şi noaptea“. Pe urmă, liniştit, omul de la Fandax se retrage în ghereta sa de camuflaj.

Mai departe, lângă bariera nepăzită a unităţii, sunt două semne: „Circulaţia Interzisă“ şi „Fotografiatul Interzis“. Nimeni nu întreabă ce facem pe acolo cu aparatul de fotografiat. În camera ofiţerului de serviciu sunt un soldat angajat şi un subofiţer. Şi ei sunt plătiţi de Minister pentru paza unităţii.

Intrarea liberă pe teritoriul militar

În vecinătatea U.M 02238 sunt magistrala CFR Bucureşti-Ploieşti şi U.M 01755. La poarta unităţii e un pensionar cu un ecuson în piept. La fel de amabil ca şi bodyguardul de la Fandax. „O luaţi pe linia de tren şi ajungeţi la Şcoala de Logistică. Nu e greu“, spune bătrânul.

După 300 de metri, ajungem într-o zonă cu acces interzis. Este o linie secundară care intră pe teritoriu militar, în zona celor două unităţi. „Graniţa“ este marcată cu un panou mare: „Accesul interzis“. Atât. Nici vorbă de bodyguard sau de vreo persoană interesată să nu intre cineva în unitate.

image

Parcul auto al UM 02238 nu era păzit la data de 23 iunie Foto: IULIUS CEZAR


Pe linia secundară se ajunge într-un punct important al Şcolii de Logistică: direct în parcul auto. Acolo se află câteva camioane de transport, două ARO, o ambulanţă şi câteva autobuze. Sunt garate în spatele unui gărduleţ de sârmă, dar cu un Molotov poţi lichida tot parcul. Există şi un post de pază. Pustiu. La câţiva paşi este o clădire pe lângă care pierde vremea un ofiţer în combinezon. O femeie – civil – cu câteva dosare în mână trece pe alee. Nu părem suspecţi. O coloană de viitori ofiţeri vine în marş, cu automatele la piept. E semn că în unitate există armament.

Unitatea vecină are paznici pensionari

image

La postul 2 de patrulare al UM 01755 nu se afla nimeni



Pensionarul de la UM 01755  spune la întoarcere că „nu ar fi trebuit să intraţi pe linia de tren, că aţi intrat în zonă interzisă. Aţi greşit drumul“. Aşa că mai dă o idee – să mergem prin stânga unităţii pe care o păzeşte. Pe piept i se vede ecusonul de privat. Zice că sunt tot cinci inşi care trebuie să securizeze cazarma. Îşi dă seama că a făcut o greşeală de consemn şi încearcă să o dreagă: „Da, avem şi camere de luat vederi. Stă căpitanul acolo, la monitor, şi vede tot“.

Pe urmă mai spune că au ca întăriri un soldat de la Poliţia Militară, la fel ca şi cei de la Fandax.  În U.M 01755 intrarea e puţin mai complicată – se pătrunde prin gardul ruginit direct din cimitirul Chitilei. Se ajunge la un foişor, un depozit şi în apropierea poligonului. Drumul care duce direct în inima unităţii militare este păzit doar de o tablă cu anunţul: „Limită patrulare. Postul 2“.

Paza privată, „o necesitate“

Despre situaţia semnalată, Ministerul Apărării consideră că “avantajele executării serviciului de pază cu societăţi specializate sunt: reducerea efectivelor militare destinate executării serviciului de pază, angrenarea acestora în executarea misiunilor de bază şi scăderea semnificativă a costurilor necesare pregătirii, echipării şi salarizării personalului militar”, precizează MApN într-un comunicat pentru „Adevărul“.

În ceea ce priveşte firma Fandax, posibilităţile de contact sunt dificile. La telefonul firmei răspunde soacra unui acţionar. Nu ştie ce număr are nora sa. „Este plecată la Brăila“, spune doamna de la celălalt capăt al firului.

Bodyguarzii din reforma lui Mircea Paşcu

image

Post de pază „tip NATO“ la Şcoala de aplicaţii pentru Logistică  Foto: IULIUS CEZAR


Externalizarea serviciilor de pază a unităţilor militare a început în anul 2004, când ministru al Apărării era Ioan Mircea Paşcu, iar şef al Statului Major General era generalul Mihail Popescu. Aceştia au justificat ideea angajării de bodyguarzi prin aceea că salariaţii firmelor private nu vor lua sporurile pe care le primesc militarii şi că numărul soldaţilor care vor fi obligaţi să asigure paza unităţilor se va reduce considerabil.

Paza, eterna problemă a MApN

La începutul acestui an, din depozitul UM 01916 de la Ciorogârla au fost furate peste 60 de arme. Ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a declarat în acest caz că nu au fost respectate regulile privind paza unor astfel de obiective. Armele nu au fost recuperate.

Un contract „strategic“

Fandax Grup SRL este o firmă de apartament înfiinţată în 2003. Are 48 de angajaţi şi apare pe o pagină de internet destinată achiziţiilor publice, cu un istoric încărcat în relaţia cu Ministerul Apărării. Încă din februarie 2008, Fandax este câştigătoarea unei licitaţii pentru serviciul de pază al cazărmii UM. 02238 Chitila.

Deşi acest acord-cadru - din categoria “apărare”  - e semnat pentru 18 luni, pe 31 iulie 2008 UM 02238 a ieşit cu o cerere de oferte privind paza unităţii până în 2012. Iar pe 3 aprilie 2009, Fandax a devenit câştigătoarea unei “licitaţii restrânse”, obţinând 1.057.630 de lei, echivalent a 265.000 de euro.

Potrivit MApN, “din punct de vedere al importanţei şi al nivelului de securizare, obiectivele militare sunt ierarhizate pe cinci niveluri de securizare.”

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite