Arhitectul lui Hitler: Albert Speer, nazistul care şi-a admis greşelile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albert Speer
Albert Speer

Albert Speer a fost arhitectul oficial al regimului nazist, apropiat de-ai lui Hitler şi, în ultimii ani ai războiului, ministru. După 1945, a devenit cunoscut prin faptul că a fost singurul oficial nazist care, la procesele de la Nuremberg, şi-a asumat responsabilitatea pentru crimele regimului.

Speer s-a născut în 1905, în oraşul Mannheim, într-o familie din clasa mijlocie. Şi-ar fi dorit să devină matematician, dar la îndemnurile insistente ale tatălui său – care susţinea că va trăi o viaţă fără bani, poziţie sau viitor – a intrat în învăţământul tehnic pentru a deveni arhitect. După studii la şcoliile tehnice din Karlsruhe, Munich şi Berlin a devenit asistentul faimosului arhitect Tessenow, şi a obţinut licenţa de arhitect în 1931.

Arhitectul personal al lui Hitler

Speer a susţinut, după război, că în tinereţe nu a avut nicio afinitate politică. Dar în decembrie 1930, la insistenţa unor studenţi de-ai săi, a participat la o adunare a partidului nazist, unde a asistat la un discurs al lui Hitler. A fost foarte impresionat nu doar de ideile şi propunerile acestuia, dar şi de persoana sa. Vrăjit de personalitatea lui Hitler, pe 1 martie 1931 Speer intră în Partidul Nazist.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite