Arhiepiscopul Pimen, spionul „Petru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiepiscopul Pimen,  spionul „Petru“
Arhiepiscopul Pimen, spionul „Petru“

Înalt Preasfinţia Sa Pimen (70 de ani), arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ar fi primit bani de la Securitate ca să facă spionaj în America, în ani ’70-’80. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) susţine că înalta faţă bisericească a fost plătită de Securitate cu 200 de dolari pentru a sta două luni în SUA.

Mai citeşte şi:
Suceava: Curtea de Apel Bucureşti l-a absolvit pe IPS Pimen de acuzaţia de poliţie politică
Arhiepiscopul Tomisului, audiat de DNA

În acest timp, ÎPS Pimen, cu nume de cod „Petru“, trebuia să-i convingă pe reprezentanţii Arhiepiscopiei Misionare Române din America să-i prelungească vizita şi să-l invite oficial în serviciul eparhiei.

„S-a stabilit ca lui Petru să i se traseze ca principală sarcină prelungirea vizitei pentru a crea toate condiţiile de a fi chemat oficial în serviciul Arhiepiscopiei Misionare Române din Galaxia (n.red. – America) .

Întrucât Petru va trebui să stea o perioadă de circa două luni în Galaxia şi nu dispune de posibilităţi materiale, propunem să i se acorde suma de 300 de dolari, în scopul rezolvării sarcinii încredinţate“, se arată într-un raport din 9 iulie 1977, depus de CNSAS în instanţă. Potrivit actelor, preotului „instruit cu sarcini contrainformative i s-au dat numai 200 de dolari“.

Urma să fie „plantat“ la Episcopia Americii

Planul Securităţii era cu bătaie lungă. ÎPS Pimen urma să lucreze o perioadă la centrul eparhial din „Galaxia“, după care trebuia să fie ales episcop, în locul lui Victorin Ursache, conducătorul de la acea vreme al Episcopiei Misionare Ortodoxe din America şi Canada. „Petru are calităţi deosebite de teolog şi întruneşte condiţiile necesare de a fi promovat în ierarhia Bisericii“, se arată într-o notă a unui ofiţer de Securitate. CNSAS mai susţine că actualul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor ar mai fi fost implicat într-o misiune importantă.

În 1978, „Petru“ ar fi urmat să plece „în spaţiul Teiuş“, ca să descopere arhive şi valori istorice care priveau România. Mai mult, „Petru“ trebuia să studieze posibilitatea aducerii lor în România, se mai arată în documentele de la dosarul din instanţă.

Surse din CNSAS susţin că „Teiuş“ era numele de cod dat pentru Israel. Se pare că misiunea înaltului prelat în „Teiuş“ a fost un eşec, fiind propusă chiar abandonarea informatorului.

„Nu a reuşit să îndeplinească sarcinile informative cu care fusese trimis la Ierusalim, în Israel, şi s-a întors mai devreme în ţară pentru că nu s-a adaptat la condiţiile climatice“, se arată într-un document întocmit la 22 ianuarie 1979.

CNSAS susţine că ÎPS Pimen, pe numele său adevărat Vasile Zainea, ar fi colaborat cu Securitatea între 1975 şi 1988, dar fără să semneze vreun angajament de colaborare. Ieri, înaltul prelat nu a oferit niciun punct de vedere referitor la trecutul său.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite