Muzeu de Artă Sacră la Arhiepiscopie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeu de Artă Sacră la Arhiepiscopie
Muzeu de Artă Sacră la Arhiepiscopie

Muzeul de la Centrul Eparhial din Alba Iulia va cuprinde obiecte de cult, icoane şi cărţi vechi şi valoroase. Prima sală a muzeului, care va fi amenajat la Arhiepiscopia Ortodoxă, poate fi, deja, vizitată de albaiulieni şi de turişti.

Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia deţine un fond impresionant de carte veche, o colecţie care depăşeşte 2.300 de exemplare. Acestei colecţii i se adaugă şi un important fond de icoane pe sticlă şi pe lemn, aproape 700 de icoane, ale unor meşteri zugravi renumiţi.

Colecţia putea fi vizitată până la acest moment doar virtual pe site-ul Arhiepiscopiei. Pentru o prezentare mai amplă şi mai îndeaproape va fi amenajat un muzeu în aripa de nord a centrului eparhial, care va avea mai multe săli de prezentare şi un spaţiu în care vor putea fi găzduite evenimete culturale. 

Sala „Mihai Viteazul”

Înainte de a intra în prima sală a muzeului din Arhiepiscopia din Alba Iulia este amenajat un spaţiu în care sunt expuse mai multe fresce recuperate de pe pereţii bisericii din Bucerdea Vinoasă, un monument care s-a distrus de-a lungul timpului.
Sălile sunt foarte înalte, iar din această cauză, pe partea de sus a peretelui care desparte  spaţiul de expunere a fresce-
lor de prima sală propriu-zisă a muzeului, este realizat un vitraliu impresionant.

„Vitraliul este o reprezentare a Sfintei Treimi, inspirat din arta iconografică”, a spus maica Saveta Pop, care este restaurator şi care se ocupă cu amenajarea muzeului. Prima sală, deja amenajată, la Muzeul de Artă Sacră se numeşte „Mihai Viteazul” deoarece în încăpere sunt mai multe exponate care amintesc de Marea Unire înfăptuită de domnitor.

De asemenea, în sală mai pot fi văzute două veşminte preoţeşti care au fost folosite la ceremonia de încoronare a Regelul Ferdinand şi a Reginei Maria, precum şi mai multe obiecte de cult, potire şi cruci. Un loc aparte îl au cărţile ieşite din tiparniţa Mitropoliei Bălgradului. Este expus „Noul Testament de la Bălgrad”, Chiriacodromionul de la 1699 şi Cazania lui Varlaam de la 1643.

Spaţiu expoziţional inedit

Din colecţia Arhiepiscopiei, exponatele din prima sală, care a fost amenajată, sunt doar o mică parte. De aceea, se intenţionează şi amenajarea altor săli. „Deoarece sălile sunt lungi şi înalte, ne-am gândit să folosim cât mai bine spaţiul şi la jumătatea peretelui să montăm o platformă pe lângă pereţi astfel încât să obţinem un spaţiu expoziţional şi la înălţine”, a mai spus maica Saveta Pop.

De asemenea, în viitor este posibilă şi amenajarea unui laborator de restaurare a icoanelor. În forma finală, muzeul va avea circuit unic, iar la capătul acestuia va fi realizat un spaţiu în care vor putea fi găzduite expoziţii ale artiştilor albaiulieni sau alte evenimente cultural.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite