Alba: Arhiepiscopia Ortodoxă face bani din lumânări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anual, fabrica de la Schit a Arhiepiscopiei produce 40 de tone de lumânări, care aduc un venit de 180.000 de lei instituţiei religioase. Veniturile instituţiei au mai fost rotunjite anii trecuţi prin dividentele obţinute de la două firme, cotate la Bursa de Valori Bucureşti, dar în 2009 instituţia nu a avut niciun câştig din această direcţie.

Criza financiară s-a făcut simţită şi în Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia. Instituţia religioasă are mai multe surse de venit, cum ar fi fabrica de lumânări de la Schit şi tipografia, dar şi investiţii la două societăţi comerciale, care sunt cotate la bursa de valori.

40 de tone de lumânări pe an

Cea mai mare parte a veniturilor provine din fabricarea şi desfacerea lumânărilor. Fabrica de la Schit are patru angajaţi, trei femei şi un bărbat, care produc anual 40 de tone de lumânări. Acestea se vând cu 4,5 lei kilogramul, ceea ce aduce Arhiepiscopiei un venit de 180.000 de lei anaul. „Lumânările sunt distribuite la bisericile ortodoxe din judeţele Alba şi Mureş. Există o lege a monopolului pentru distribuirea lumânărilor. Bisericile nu au voie să se aprovizioneze de la alţi producători“, a mai spus Horia Georgescu, directorul economic al Arhiepiscopiei.

Tehnologia prin care se produc lumânările este veche de aproximativ 40 de ani. O roată pe care sunt aşezate mai multe fire este trecută de mai multe ori printr-o cadă cu parafină caldă. După mai multe scufundări, firul se încarcă şi se produce o lumânare lungă de câţiva metri. Ulterior, una dintre angajate taie manual lumânările la mărimea cerută.

„Vrem să îmbunătăţim această tehnologie. Vana în care este parafina este încălzită cu ajutorul unor rezistenţe electrice, dar temperatura nu este monitorizată şi, din această cauză, nivelul este foarte greu de menţinut. Noi dorim să păstrăm acelaşi procedeu dar să instalăm în jurul vanei multe conducte cu apă caldă, care să încălzească parafina“, a mai spus directorul economic. Acesta a completat că se doreşte şi instalarea unui cater care să taie lumânările. „Nu va mai fi nevoie de o femeie care să taie manual lumânările. Angajatele se vor ocupa doar de ambalatul mărfii“, a completat Horia Georgescu.

Investiţiile pe piaţa bursieră, neprofitabile

Veniturile Arhiepiscopiei au mai fost rotunjite anii trecuţi prin dividentele obţinute de la două firme care sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti. Cele două firme sunt VES Sighişoara şi CARS SA din Târnăveni. Ca urmare a evoluţiei economice în ultimul an, Arhiepiscopia din Alba Iulia nu a avut însă nici un câştig de pe urma acestor investiţii. „În ultimul an nu am cumpărat şi nici nu am vândut acţiunile pe care le deţinem. Cele două firme activează în domeniul construcţiilor, sector care este în scădere.

La finalul anului trecut nu am luat nici un divident de la cele două firme“, a spus directorul economic. „Biserica nu a trăit niciodată din cutia milei. Banii care se strâng de la enoriaşi la Catedrală sunt folosiţi pentru a susţine Aşezământul social din Gara Alba Iulia“, a mai spus Georgescu.

4,5
lei este preţul cu care vinde Arhiepiscopia kilogramul de lumânări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite