Arheologii au desfiinţat un mit vechi de trei secole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catacombele lui Pintea Viteazul sunt doar un sistem rudimentar de canalizare. Tunelele descoperite sub oraş sunt prea joase pentru a susţine povestea haiducului care ar fi mers călare, în subteran, circa 15 kilometri până la Ardud.

Arheologii din Muzeul Judeţean Satu Mare au desfiinţat unul dintre cele mai populare mituri urbane ale zonei, Catacombele lui Pintea. Mitul spune că tunelurile ar fi fost săpate în perioada anilor 1700, când haiducul Grigore Pintea, zis Pintea Viteazul, ar fi fost prins de nobilii austrieci şi închis pe teritoriul de azi al Sătmarului.
 
Conform poveştii, haiducul ar fi fugit călare pe un cal potcovit invers şi s-ar fi refugiat în tunelele de sub oraş. Tunelul, cu intrare de la Biserica Calvaria, l-ar fi scos la poalele cetăţii din Ardud, după un periplu de aproximativ 15 kilometri.  Versiunea maghiară a mitului vorbeşte despre acelaşi parcurs al evenimentelor, însă avându-l drept protagonist pe principele Rakoczi al II-lea, contemporan cu haiducul.

Dovezi covârşitoare împotriva mitologiei


„Mitul e vechi, datează aproximativ din secolul XVII, însă avem dovezi concrete care desfiinţează povestea cu călătoria subterană”, a declarat Robert Gindele, şeful secţiei de Arheologie a Muzeului Judeţean Satu Mare. Acesta spune că mitul, potrivit căruia Pintea şi-ar fi început călătoria din Centrul vechi al oraşului de azi, nu este susţinut de dovezi.

„Sub altarul bisericii Calvaria am descoperit într-adevăr un tunel, însă acesta era închis, folosit la încălzirea bisericii. Focul era făcut în subteran, fumul era direcţionat în afară, iar căldura spre interiorul bisericii”, explică arheologul muzeului. În timpul săpăturilor pentru amplasarea conductelor de gaz şi apă din municipiu, firmele care efectuau lucrările au solicitat de mai multe ori sprijinul arheologilor după ce întâlneau în subteran urme care sugerau prăbuşirea unui tunel vechi.

Un haiduc de secolul XVII

Arheologii îşi susţin însă scepticismul cu dovezi. „Mitul a rezistat atât de mult pentru că ideea unui tunel care să lege Calvaria de cetatea din Ardud, sau, într-o altă versiune, Cetatea Carei de Cetatea Ardudului, era fascinantă, şi pentru că s-au găsit peste tot urmele unor tunele prăbuşite. Este vorba însă despre un sistem rudimentar de canalizare, care cu greu ar fi putut fi străbătut de un copil, nicidecum de un adult, fie el călare sau pe jos”, afirmă Robert Gindele. Grigore Pintea apare în istorie pentru prima oară într-un document din 1694 şi este cunoscut ca haiduc de la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite