„Roşcatul“ a învins peronismul în Argentina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul neoliberal Francisco de Narvaez este marele câştigător al legislativelor de duminică. Peroniştii pierd majoritatea în ambele camere al Congresului (Parlamentul Argentinei), iar soţii Kirchner înregistrează prima lor înfrângere electorală.  

Fostul şef al statului Nestor Kirchner (2003-2007) şi soţul actualei preşedinte a Argentinei Cristina Fernandez-Kirchner a recunoscut, duminică seara, victoria rivalului său, Francisco de Narvaez.

Partidul Justiţialist (peronist) al cuplului Kirchner a pierdut în principalele provincii ale ţării - Santa Fe, Cordoba şi Mendoza, precum şi în capitala Buenos Aires.

Pentru De Narvaez, care încarnează revenirea curentului neoliberal promovat de fostul preşedinte Carlos Menem (1989-1999) în rândul peroniştilor, victoria de duminică marchează „întoarcerea unei pagini în istoria Argentinei“. Analiştii explică înfrângerea soţilor Kirchner prin contextul economic defavorabil în care s-au desfăşurat alegerile.

Sporirea taxelor, reţeta eşecului

Economiştii susţin că Argentina a intrat în recesiune şi contestă cifrele avansate de guvern. În plus, conflictul deschis în 2008 între preşedinta ţării şi agricultori a costat-o pe Cristina Kirchner procente bune. Protestele declanşate de decizia guvernului de a spori la 25%  taxa pe exporturile de soia, una din principalele resurse ale ţării, au paralizat şase luni Argentina, anul trecut.

Conflictul a ştirbit serios prestigiul Cristinei Kirchner, a cărei cotă de popularitate a scăzut brusc de la 55% la mai puţin de 30%.

„El Colorado“, playboy-ul miliardar

Francico de Narvaez, cel care va deveni liderul opoziţiei majoritare din Camera Deputaţilor, este un bogat om de afaceri, în vârstă de 55 de ani. 

Intrat în politică în urmă cu opt ani, de Narvaez, supranumit „Roşcatul“ (El Colorado) din cauza culorii părului, a câştigat primul mandat de deputat în 2005.

Adept al neoliberalismului, curent opus celui promovat de soţii Kirchner în sânul Partidului peronist, „Roşcatul“ a pus la bătaie milioane de dolari în campania electorală.

Un imperiu economic în slujba politicii

Imperiul economic pe care îl deţine Fernando de Narvaez cuprinde mai multe magazine de îmbrăcăminte, un grup alimentar, un centru de expoziţii, dar şi un canal de televiziune.

El a avut în proprietate şi un lanţ de supermarketuri pe care l-a vândut în 1990.  De Narvaez are însă şi un handicap: potrivit Constituţiei, el nu poate candida la preşedinţia Argentinei deoarece nu s-a născut în această ţară, ci în Columbia.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite