Ardelenii au prins gustul vechiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

25 de colecţionari de antichităţi îşi expun marfa la Muzeul de Artă din Cluj. A şasea ediţie a Târgului de Antichităţi de la Cluj-Napoca are câte ceva pentru fiecare pasionat sau gură-cască ce îi trece pragul.

Negustorii i-au purtat pe vizitatori prin Imperiul Ţarist, poposind în mercantilismul bizantin ca mai apoi să-i conducă spre fastuoasele şi rafinatele castele habsburgice.

Seturi de argint cu coral, salbe, ceasuri de buzunar din aur, tablouri, mobilier de sute de ani au reconstituit pentru două zile la Cluj-Napoca epoci istorice, despre care nici chiar colecţionarii nu ştiu mai nimic.

Selecţia făcută de organizatori nu vizează pregătirea comercianţilor, ci autenticitatea, vechimea şi raritatea obiectelor expuse. „Prin organizarea târgului încercăm să educăm publicul clujean şi să înlesnim schimbul între colecţionari.

Clujenii au prins deja gustul obiectelor vechi”, a explicat preşedintele Societăţii Colecţionarilor din Transilvania, Radu Vasile.

Moşteniri de familie vândute la târg

Venită tocmai din Alexandria, Rodica Ion povesteşte că de mai bine de 25 de ani colecţionează, cumpără şi vinde obiecte vechi. „Unele le-am primit moştenire de la bunica mea, altele le-am cumpărat.

Cel mai scump obiect şi cel mai preţios este o salbă, moştenire, lucrată manual. Bunica mi-a spus că era din 1600”, a explicat femeia, care a spus că pentru târgul de la Cluj a adus un colier macedonean din turcoaz şi coral, lucrat în argint. „Setul costă 500 de lei”, a completat ea.

Pe lângă bijuterii, copii fidele ale unor originale din Constantinopol, Rodica a expus şi icoane de bronz, candelabre, nu mai vechi de 100 de ani. Cât despre preţuri, femeia e dispusă să negocieze, că doar „aşa e la târg”.

Braşovenii au cumpărat de la saşi

Candelabrele stil art-deco au reprezentat atracţia târgului. Lucrate manual, în lemn masiv, acestea datează din secolul XIX. Elisabeta Golci a povestit că obiectele au fost cumpărate en-gros de la saşii care au plecat din ţară şi că preţurile se ridică până la 1.000 de euro. Nici tablourile nu au lipsit de la târg.

Colecţionarul Simion Muntean din Baia Mare a expus atât tablouri de colecţie cât şi creaţie proprie. Preţurile variază de la 27 la 3.500 de euro. „Dacă un portret cu Ivany Grunvelbello s-ar putea vinde la unguri şi cu 40.000 de euro, la noi nu scoţi mai mult de 3.500”, spune acesta.

După părerea lui, această diferenţă apare din cauza faptului că nu sunt foarte multe case de licitaţii, publicul e foarte slab faţă de cel maghiar, iar puterea de cumpărare e foarte slabă.

„Cu timpul, însă, a fi colecţionar de artă va fi o investiţie sigură”, a mai spus acesta.

Târgul bate mallul

La cei 72 de ani, clujencei Maria Grigore îi place să colinde târgurile. „Este o formă de întoarcere în vremurile de tinereţe, când peria de păr era suflată cu argint.

Toate aceste lucruri îmi sunt atât de familiare”, a mărturisit ea. O altă pasionată de antichităţi, Andreea Radu, a declarat că preţurile i se par foarte accesibile. „Dacă la mall găseşti obiecte asemănătoare, aici găseşti ceva deosebit, care are şi patina timpului”, a spus clujeanca.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite