Ardealul imobiliar se umflă pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi statisticile indică o creştere a tranzacţiilor imobiliare în aproape toate judeţele din Ardeal, analiştii susţin contrariul. Judeţul Cluj ocupă primul loc în Ardeal în topul tranzacţiilor imobiliare pe 2008, la polul opus situându-se Bistriţa-Năsăud şi Sălaj.  

O statistică a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că judeţul Cluj este pe primul loc în Transilvania la numărul tranzacţiilor imobiliare realizate în perioada ianuarie-august 2008. Cu toate că creşterea este de 32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în topul naţional Clujul a coborât două locuri.

 Dacă în 2007 ocupa poziţia a cincea, anul acesta este abia pe locul şapte, după Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Timiş, Braşov şi Prahova. Bihorul ocupă locul doi în topul ardelean, urmat de Sibiu, Mureş şi Maramureş. Codaşe sunt Bistriţa-Năsăud şi Sălaj, iar Alba este singurul judeţ din Transilvania unde numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 10%.

Creşterea nu este reală

Cu toate acestea, analiştii imobiliari sunt de părere că creşterea tranzacţiilor imobiliare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut nu este una reală. „Creşterea e datorată faptului că multe date sunt aferente vânzărilor imobiliare ce au avut loc anul trecut, iar documentele au fost înregistrate la ANCPI  abia anul acesta”, susţine Doru Lupean, dierector marketing la Grup de Lux.

Potrivit specialiştilor, tranzacţiile imobiliare au scăzut cu 20%, mai ales pe segmentul rezidenţial. Unul dintre motive ar fi normele de creditare ale BNR. În acest sens, aceeaşi analiză a ANCPI indică faptul că creditele ipotecare pentru case s-au dat în număr mai mic. „Dacă până în luna martie a anului trendul s-a menţinut, scăderea se accentuează în luna august”, spune Mihaela Mureşan, purtător de cuvânt al ANCPI Cluj.

Printre alte cauze ce stau la baza scăderii numărului de tranzacţii imobiliare se numără şi criza economică mondială, sau modalitatea de achiziţionare a locuinţelor. „Deşi cererea este, în continuare, mare, structura cererii s-a schimbat. Dacă acum doi ani se cumpărau imobiliare cu banii jos, în ultima perioadă se apelează tot mai mult la credite ipotecare”, explică Doru Lupeanu. 

O creştere spectaculoasă, la nivelul judeţului Cluj, l-a înregistrat şi numărul de cereri  pentru scoaterea unor terenuri din circuitul agricol, de 237% faţă de 2007.

Top tranzacţii imobiliare

Judeţ        2007    2008
Cluj        13.919    18.483
Bihor        12.929    14.341
Sibiu        8.567    11.555
Mureş    8.757    11.336
Maramureş    6.415    9.886

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite