Ardeal, pământ britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ducele de Kent, văr al reginei Angliei, este al treilea nobil al Casei Regale a Marii Britanii care vizitează Ardealul, după prinţul Charles şi Harry, fiul său.

În localitatea sibiană Sibiel a fost, ieri, forfotă mare. Cum oaspeţii de rang înalt nu trec pragul Sibielului în fiecare zi, toată lumea a încercat să se pregătească cât mai bine pentru reprezentanţii Casei Regale Britanice care au ajuns la Sibiel.

Este vorba despre prinţul Edward, duce de Kent, văr al reginei Angliei şi unchi al prinţului Charles, însoţit de fiul său Earl St. Andrew,  Jessica Luke Douglas, apropiată a Casei Regale şi preşedinte al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, Jeremy Amos, arhitect din Londra, specializat în res­taurarea de case, şi Caroline Fernolend, vicepreşedintele Mihai Eminescu Trust, fundaţia pe care prinţul de Wales o are în România.

Ducele a vizitat muzeul de icoane pe sticlă, cel mai mare din România

Mioara Coldea este cea care a avut onoarea să pregătească masa pentru familia regală. Cu o zi înainte, în bucătărie a fost forfotă mare. Gospodinele au pregătit la aperitiv brânzeturile renumite din Mărginimea Sibiului - brânză de burduf, caş proaspăt, telemea proaspătă, alături de care au aşezat pe platouri slănină, chiftele de casă, dovlecel pane, vinete pane cu susan, salată de vinete cu roşii, castraveţi, ridichi şi ceapă verde.

Tot pentru musafiri, au pregătit ciorbă de văcuţă şi sarmale cu ciolan de porc afumat, pâine de casă, dar şi plăcinte cu măr, vişine şi rubarbăr.

Şi în casa Adrianei Oltean a fost agitaţie. Aici s-a pregătit tava cu care au fost întâmpinaţi oaspeţii, cu pâine de casă, sare şi ţuică veche de prună. Cu câteva zile înainte, gospodinele au muncit pentru ca totul să sclipească de curăţenie. Cu puţin înainte să vină prinţul însă se mai rezolvau mici detalii.

image

Tanti Maria Popa, la cei 80 de ani ai ei, alerga de zor să prindă, prin curtea sclipind de curăţenie, o pisică. „Poate nu-i plac pisicile. Vreau să o duc în pod, acolo, că are pisici. Ştim că prinţului îi place România, şi ne pare bine că îi place cuiva ţara noastră, că destui ne-au batjocorit", spune, zâmbind, tanti Maria.

A primit potcoave cadou

Chiar dacă la Sibiel a plouat bine, prinţul a respectat programul anunţat şi a descins în centrul comunei în căruţă. „E obişnuit cu ploaia, de acolo, din Anglia", încearcă un localnic o glumă, să mai şteargă din amărăciunea organizatorilor, care sperau la o plimbare prin sat pe vreme frumoasă, nu prin ploaie şi noroi.

Până să treacă la vizitarea obiectivelor turistice, prinţul a gustat fără probleme şi din pâine de casă, dar şi din ţuica tare, pusă în căni mici de pământ. A fost fascinat de biserica din Sibiel, dar mai ales de muzeul cu icoane pe sticlă, unic în ţară.

L-a vizitat şi a cerut multe informaţii, iar la ieşire a spus că i se pare extraordinar faptul că este la Sibiel şi că s-a bucurat să viziteze biserica şi muzeul.

Biserica din Sibiel, un vechi monument arhitectonic, i-a impresionat pe invitaţi

De la muzeu, alaiul s-a oprit într-un atelier de fierărie tradiţională. Fascinat, fiul prinţului a făcut fotografii cu telefonul mobil, iar la final cei doi au primit câte o potcoavă. Înainte de a ajunge la masă, delegaţia a vizitat şi un atelier tradiţional de ţesut, unde prinţul Earl i-a spus ţesătoarei, în cea mai curată limbă română, „e foarte frumos ce faceţi".

Dincolo de oficialităţi însă, pe uliţele satului, nu toată lumea a înţeles ce se petrece. Unii au privit spre bărbatul care seamănă izbitor cu prinţul de Wales cu uimire, fără să înţeleagă foarte mult din ce se întâmplă.

„Să fie prinţul, ce ştiu eu ce prinţ? O spus la televizor că vine, din Germania parcă, aşa am înţeles eu. Vine să viziteze satul ăsta al nostru, dacă ştiam că vine mă îmbrăcam în portul naţional", a spus Ion Roş, cioban din sat.

"Suntem foarte bucuroşi că am avut şansa să venim la Sibiu, să vedem ceva din moştenirea ortodoxă a României."

Earl St. Andrew fiul ducelui Edward

Prinţul Charles şi fiul său, Harry, abonaţi la vizite în Ardeal

Ducele de Kent este în România din 11 mai, şi în toată această perioadă a dormit la conacul Apafi, deţinut de fundaţia Mihai Eminescu Trust, în localitatea sibiană Mălâncrav. Ducele şi cei care îl însoţesc au vizitat localităţile săseşti din zonă, dar au fost şi la Viscri, în judeţul Braşov, iar înainte să vină la Sibiel au făcut o oprire şi la Sibiu, unde s-au întâlnit cu primarul Klaus Iohannis.

Prinţul Charles deţine în România o fundaţie care a cumpărat mai multe case în diferite sate din Transilvania, pe care le-a renovat respectând tradiţia până la cele mai mici detalii.

Dragostea prinţului pentru ţara noastră a însemnat o reclamă uriaşă şi mulţi turişti veniţi astfel în Transilvania. În acest an, în România a ajuns şi fiul cel mic al prinţului, Harry, care şi-a petrecut Paştele în ţara noastră.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite