ArcelorMittal, vândut pe bucăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ArcelorMittal, vândut pe bucăţi
ArcelorMittal, vândut pe bucăţi

După vânzarea Fabricii de var a combinatului siderurgic, urmează Laminorul de benzi la cald şi Secţia de reparaţii auto. Angajaţii combinatului se tem că noii patroni nu vor recunoaşte actualul contract colectiv de muncă şi că vor recurge la concedieri.

Cu doar 10.000 de salariaţi, faţă de 28.000 câţi avea în momentul privatizării, în anul 2001, şi cu mai multe capacităţi de producţie înschise, colosul siderurgic de la Galaţi se va transforma într-un grup de făbricuţe cu mai mulţi patroni străini. Deşi sunt trei tranzacţii în derulare, administraţia combinatului a confirmat doar vânzarea, la 10 septembrie, a Fabricii de var către omul de afaceri german Stache Lutz.

„ArcelorMittal Galaţi a încheiat un parteneriat cu A.H.G. Simcor Industries pentru Fabrica de producere a varului, care are circa 80 de angajaţi. Combinatul va continua să fie beneficiarul principal al varului produs la această unitate. Acordul pe termen lung va creşte calitatea operaţiunilor de producere a oţelului şi a fluxului primar“, a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al combinatului.

Potrivit unor surse din ArcelorMittal, noul proprietar va investi câteva milioane de euro în zonă. Stache Lutz intenţionează să devină unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa materialelor de construcţie din România. El a mai achiziţionat Fabrica de cărămidă Sicor Oradea şi este în negocieri cu un producător de panouri pentru construcţii modulare.

Turcii vor cumpăra un laminor

Surse din conducerea ArcelorMittal Galaţi au confirmat, neoficial, că următoarea uzină care ar putea fi vândută este Laminorul de benzi la cald (LBC). Administraţia poartă, în această perioadă, discuţii în vederea încheierii unui parteneriat cu un om de afaceri din Turcia. Acesta este deja furnizor de tablă pentru şantierele navale de la Galaţi şi Brăila. Partenerul turc doreşte să-şi mute o parte din producţie la Galaţi, mai aproape de clienţi. Dacă tranzacţia va fi încheiată, aproximativ 500 de siderurgişti vor avea, foarte curând, un alt patron.

„Acum două luni au fost nişte turci în combinat care s-au interesat de LBC, însă atunci nu se ştia dacă aceştia vor doar o comandă de tablă sau să cumpere laminorul“, a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele sindicatului „Solidaritatea“. „Acum e clar: vor o bucăţică din noi“, a adău­gat acesta.

„Această vânzare pe bucăţi ne îngrijorează“

Liderul de sindicat a spus că un alt serviciu care se află pe lista administraţiei spre a fi externalizat este Secţia exploatare întreţinere şi reparaţii auto (SEIRA) din cadrul Uzinei Exploatare Transport Uzinal. Aici muncesc circa 900 de salariaţi, dintre care 350 la SEIRA. 

„Această vânzare pe bucăţi a combinatului ne îngrijorează, pentru că există riscul ca noii patroni să nu recunoască actualul contract colectiv de muncă. Ne temem de pierderea unor drepturi şi de concedieri“, susţine liderul de sindicat Gheorghe Tiber.

Gheorghe Tiber este de părere că Mittal îşi duce la îndeplinire planul de anihilare a combinatului. „A devenit o povară pentru el, având în vedere investiţiile pe care trebuie să le facă, şi se foloseşte de criza financiară pentru a diminua patrimoniul material şi uman. Vrea să reorienteze clienţii spre combinatele din vest“, a spus Tiber.

image
image

Mittal îşi duce la îndeplinire planul de anihilare a combinatului. A devenit o povară pentru el, având în vedere investiţiile pe care trebuie să le facă, şi se foloseşte de criza financiară pentru a diminua patrimoniul material şi uman.

image


Gheorghe Tiber
preşedinte sindicat „Solidaritatea“

S-au răzgândit în patru luni

„Nu identificăm niciun segment nou pe care să îl externalizăm“, a declarat în luna mai Augustine Kochuparampil, directorul general de atunci al ArcelorMittal Galaţi, când a fost întrebat dacă va continua externalizarea serviciilor din combinat. „În condiţiile de acum, nu cred că este o idee bună să înstrăinăm o activitate sau alta. Dimpotrivă, sunt unele servicii pe care le făceam cu agenţi externi şi acum vrem să le facem cu oamenii noştri, pentru a ţine angajaţii ocupaţi“, a spus Kochuparampil.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite