Arcelor Mittal renunţă la unii angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii spun că sumele date la plecare sunt consistente, însă criza economică îi face să se gândească de două ori.

Liderul Sindicatului „Siderurgistul” Hunedoara, Petru Vaidoş, a declarat că, în primele patru zile de la deschiderea listelor, numai şapte hunedoreni s-au declarat dispuşi să renunţe la actualul loc de muncă. Mircea Roşculeţ, directorul departamentului Resurse umane din cadrul Arcelor Mittal Hunedoara, susţine că numărul celor care s-au înscris pe liste a ajuns ieri la câteva zeci, dar a refuzat să precizeze numărul exact al acestora.

Compensaţii consistente


Siderurgiştii care doresc să plece din combinat pot primi, la rezilierea contractului de muncă, în funcţie de vechime şi de cheltuielile pe care compania le-a făcut cu persoana respectivă, sume cuprinse între 10.000 şi 25.000 de lei. Astfel, un hunedorean cu o vechime de până la 5 ani va primi 10.000 de lei. Persoanele cu o vechime mai mare de 5 ani pot beneficia de sume cuprinse între 20.000 şi 25.000 de lei, plus 6 până la 24 de salarii compensatorii. Cine a lucrat lucrat în combinat între 5 şi 10 ani va primi 6 salarii compensatorii, pentru o vechime de 10 până la 15 ani se plătesc 9 salarii. Pentru o vechime mai mare de 30 de ani, cel care a lucrat în siderurgie la Hunedoara primeşte dacă renunţă la contract 24 de salarii compensatorii. Unul dintre hunedorenii care lucrează în combinat ca manevrant, Paul Schneider, spune că sumele oferite de administraţia companiei celor care vor să plece sunt cu adevărat tentante. “Eu, care am o vechime de 13 ani, aş primi cel puţin 20.000 de lei, plus 9 salarii compensatorii în următoarele luni. Suma nu este una mică şi mă gândesc că ar putea fi o opţiune viabilă. Asta în condiţiile în care ulterior m-aş reprofila, având în vedere că mai am şi alte specializări şi aş putea lucra în construcţii sau chiar în sistemul medical. Totuşi, mă voi mai gândi având în vedere că listele sunt deschise până în 31 martie”, a spus Schneider.

Numărul disponibilizaţilor este incert

Liderul de sidicat Petru Vaidoş a mai spus că nu a fost stabilit cu exactitate numărul angajaţilor la care administraţia combinatului doreşte să renunţe anul viitor. El a adaugat că săptămâna aceasta au avut loc la Luxemburg negocieri pentru mai multe ţări europene în care Arcelor Mittal îşi desfăşoară activitatea (printre care România, Italia, Cehia şi Olanda), însă deocamdată se cunoaşte doar faptul că 6.000 de europeni, angajaţi ai Arcelor Mittal, vor rămâne fără locuri de muncă anul viitor.

Producţia se reia în 2009
ll În acest moment, din numărul total de 1.475 de angajaţi ai Arcelor Mittal Hunedoara, doar câteva zeci mai vin zilnic la serviciu. Este vorba despre cei care se ocupă de întreţinerea utilajelor. Restul angajaţilor se află în concediu plătit cu numai 75 la sută din salariu. Liderul de sindicat al salariaţilor de la Hunedoara adaugă, însă, că este foarte probabil ca producţia să fie reluată în data de 10 ianuarie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite