Aradul fierbea, cu ochii pe revolta de la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

17 decembrie 1989: Arădenii aflaseră primii despre evenimentele sângeroase din oraşul vecin

Primele afişe cu sloganul „Jos Ceauşescu!” au apărut pe ziduri în noaptea de 17 decembrie 1989.

Se împlinesc 18 ani de la evenimentele sângeroase care au avut loc în Timişoara. La 17 decembrie 1989, în oraşul de pe Bega cădeau primii tineri împuşcaţi, pentru că ieşiseră în stradă să-şi strige libertatea. Ecourile evenimentelor din Timişoara au ajuns rapid şi la Arad, oraş care, indirect, era implicat în lupta care se ducea pe străzile oraşului vecin pentru înlăturarea dictaturii ceauşiste. De altfel, arădenii aflaseră primii despre evenimentele de la Timişoara. „În 17 decembrie, două batalioane ale Unităţii Militare 01380 Cetate au fost trimise la Timişoara. Automat, familiile militarilor au fost la curent cu tot ce se întâmpla în oraşul vecin, împrăştiind zvonul în tot Aradul”, a povestit jurnalistul Emil Şimăndan, care a scris chiar şi o carte dedicată Revoluţiei din Arad. „Mai erau şi surse ca Europa Liberă sau posturile de televiziune şi radiourile din Ungaria, care transmiteau informaţii despre ceea ce se întâmpla la Timişoara”, a mai spus Şimăndan.

Lipsea o scânteie
La Arad, încă din noaptea de 17 spre 18 decembrie, au început să apară afişe care chemau la lupta împotriva regimului şi chiar inscripţii pe ziduri. „Ţin minte că am scris şi eu «Jos Ceauşescu» pe nişte ziduri, împreună cu pictorul Puiu Şimon”, şi-a amintit actorul Călin Stanciu. Alături de cei doi au fost şi alţii, astfel că populaţia oraşului, consideră Emil Şimăndan, era pregătită de revoltă.

„Lucrurile erau întreţinute şi de arădenii care erau studenţi la Timişoara şi care, ca urmare a evenimentelor din 15-17 decembrie, fuseseră trimişi acasă”, a declarat Şimăndan. În opinia acestuia, studenţii aveau foşti colegi de liceu printre angajaţii de la Orologerie, cărora le-au povestit ce se întâmpla în Timişoara. „Tinerii se strângeau seara în Centru, unde era plin de securişti. Era un protest tăcut. Tensiunea se simţea în aer. Lipsea o scânteie ca lucrurile să scape de sub control”, a precizat Şimăndan. Scânteia a izbucnit după trei zile, în 21 decembrie, când Aradul a devenit al doilea oraş din ţară în care oamenii au ieşit în stradă.

Lipsea o singură scânteie pentru ca lucrurile să scape de sub control
Emil Şimăndan
Jurnalist

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite