Aradul bate Timişoara la creştere economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul de pe Mureş s-a dezvoltat ca Făt-Frumos la toate capitolele care privesc investiţiile. Aradul a crescut economic mult în 2008. Valoarea investiţiilor străine făcute este mult mai mare decât la Timişoara.

Datele oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru primele opt luni ale anului în curs indică faptul că Aradul bate la scor Timişoara la capitolul dinamică economică. Diferenţa cea mai mare între cele două oraşe apare în cazul societăţilor comerciale cu participare străină.

Deşi numărul firmelor nou înfiinţate în Arad este de două ori mai mic decât al celor create în Timiş, capitalul social subscris este mult mai mare în primul caz. În oraşul de pe Mureş au fost înregistrate mai multe companii mari, în timp ce pe malul Begăi s-au înfiinţat firme mici.

S-a construit mai mult

Un alt indicator care demonstrează dinamica arădeană se reflectă din investiţiile realizate în construcţii. Comparativ cu anul trecut, totalul investiţiilor din Arad a crescut cu 50 de procente, în timp ce sumele investite în Timiş în construcţii sunt într-o continuă scădere.

Sumele investite în construcţii în trimestrul doi al anului 2008, la Arad, au crescut cu 38 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La Timişoara sumele investite în construcţii, în aceeaşi perioadă, au suferit o scădere de 60 la sută. Din 2007 până acum, sumele pentru construcţii din Arad au crescut cu zece, chiar 20 de procente în fiecare lună. Investiţiile firmelor din Timiş au scăzut lunar cu până la 40 la sută.

Avantaj remarcat de firmele străine

Rata mai mare a şomajului înregistrată în Arad a făcut oraşul mai atractiv pentru firmele străine. Rata şomajului este de 2,6 la sută în Arad, firmele străine preferând să vină aici pentru că recrutează mai uşor forţa de muncă. Salariul mediu net este la Arad de 1.062 de lei.

Cel mai bine se plăteşte în servicii, unde salariul mediu este de 1.123 lei. În acelaşi timp, rata şomajului în Timiş este de 1,4, iar salariul mediu net, de 1.217 lei. Conform unui sondaj efectuat de Bestjobs, angajaţii care au cele mai multe beneficii în afara salariului, sunt arădenii. Peste 20 la sută dintre ei au maşină de serviciu şi 40 la sută, telefon de serviciu.

Fruncea la comerţ

Timişul recuperează viteza redusă de dezvoltare prin volumul de exporturi, care este de două ori mai mare decât în Arad. Aceeaşi situaţie apare şi la totalul de importuri, pentru că Timişul a cumpărat din străinătate în valoare de 1.500.000 de euro în 2008. În acelaşi timp, importurile din Arad au ajuns la 750.000 de euro.

Judeţul Caraş-Severin ar putea atrage investitori, datorită forţei de muncă ieftine pe care o oferă. Cel mai mic salariu mediu net din regiune se întâlneşte în Caraş şi este de 1.000 lei. Din cei 320.000 de cărăşeni, peste 7.800 sunt şomeri, iar rata şomajului a ajuns la 5,4 procente  în primele două trimestre din 2008.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite