Culmile prostiei hoţilor: să te îmbeţi şi să urli în bar că ai dat o spargere sau să reclami calitatea slabă a produselor abia furate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Pentru cei mai tari spărgători de bănci din lume!“ Aceasta este dedicaţia muzicală care a decis soarta a doi tâlhari după un jaf la o agenţie bancară. Hoţii şi-au achitat întâi datoriile, apoi au dat de băut clienţilor dintr-un bar. Tupeu sau prostie? Deşi au reuşit să-i lase pe poliţişti cu ochii în soare atunci când au spart o agenţie Raiffeisen din Arad, cei doi hoţi nu au rezistat în faţa vanităţii.

La doar o săptămână de la comiterea unui jaf armat asupra unei agenţii bancare dintr-un cartier arădean, cei doi autori s-au dat singuri de gol după ce şi-au făcut dedicaţii la un chef cu lăutari în Moneasa. Florin Ioan Stepan (28 de ani) şi Ciprian Valentin Vilcu (31 de ani) au plecat spre staţiunea arădeană chiar a doua zi după jaf să îşi sărbătorească reuşita, nu înainte însă de a-şi achita nişte datorii mai vechi pe care le aveau la nişte amici.

„Cei doi au părăsit Aradul după comiterea jafului şi au plecat să sărbătorească în staţiunea Moneasa la finele săptămânii trecute", a declarat inspector principal Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad.

Potrivit anchetatorilor, aceştia au petrecut într-un bar din staţiune cu lăutarii şi, după ce s-au îmbătat, au început să se felicite: „pentru cei mai tari spărgători de bănci din lume!", „pentru prietenul meu care m-a luat cu el la spargerea băncii şi m-a făcut bogat". Cei doi, îmbătaţi de aburii succesului, au făcut cinste tuturor clienţilor barului.

Florin Ioan Stepan şi Ciprian Valentin Vilcu au fost astfel identificaţi fără prea multe probleme de anchetatorii arădeni care au descins la locuinţa celui dintâi, ieri noapte. Stepan a fost reţinut de poliţişti şi pe numele său a fost emis un mandat de arestare pentru 29 de zile.

„M-am îmbătat"

De altfel, tânărul şi-a şi recunoscut fapta şi le-a povestit anchetatorilor că în noaptea cu pricina au băut ceva mai mult decât au putut duce, acesta fiind şi motivul pentru care s-a ajuns la astfel de dedicaţii. Complicele său, Ciprian Valentin Vilcu, nu a fost găsit acasă şi a fost dat în urmărire generală.

Cei doi autori ai jafului au reuşit să fure, în urmă cu o săptămână, 15.000 de lei dintr-o agenţie bancară Raiffeisen. O parte din sumă a şi fost recuperată de la domiciliul lui Stepan, acolo unde anchetatorii arădeni au mai găsit şi tocul pistolului folosit la jaf.

Hoaţa pusă pe reclamaţii

Violeta Someşan (dreapta), patroana unui salon de cosmetică

image

Un alt caz desprins parcă din comedii negre este cel al Violetei Someşan, o arădeancă în vârstă de 38 de ani, care îşi aproviziona afacerea cu marfă furată.Patroană a unui cunoscut salon de înfrumuseţare din Arad, femeia a fost reţinută de poliţişti joi seara, după ce a fost filmată de camerele de supraveghere în timp ce fura produse cosmetice dintr-un magazin situat în incinta unui centru comercial din oraş.

Camerele de supraveghere au surprins-o de mai multe ori pe patroana hoaţă furând fără frică produse din magazin. „Femeia a fost prinsă în flagrant de angajaţii magazinului în timp ce sustrăgea produse în valoare de aproximativ 600 de lei. La verificarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere s-a constatat că nu e pentru prima dată când femeia fură bunuri din acelaşi magazin", a declarat Camelia Tuduce, purtător de cuvânt IJP Arad.

Surpriză la cercetări

Hoaţa de cosmetice a dat dovadă şi de tupeu. Violeta Someşan s-a şi întors de câteva ori în magazinul de unde furase produse cosmetice pentru a solicita schimbarea acestora, nemulţumită de calitatea lor. „Din audierile angajatelor magazinului în cauză a reieşit că suspecta a făcut de câteva ori şi reclamaţii cu privire la calitatea produselor şi a solicitat înlocuirea lor", a mai explicat purtătorul de cuvânt al poliţiei arădene.

Prejudiciul de la acest ultim furt, în valoare de aproximativ 600 de lei, a fost recuperat, însă Violeta Someşan a fost reţinută de poliţişti pe bază de ordonanţă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. Aceasta şi-a petrecut o noapte în arestul poliţiei, iar acum este cercetată în stare de libertate. Femeia riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru furt calificat.

Întrebată ce a fost în capul ei când a reclamat calitatea produselor furate din magazin femeia a izbucnit: „Nu am nimic de declarat. Lăsaţi-mă în pace!". Şefii magazinului din care Someşan fura sistematic refuză să facă declaraţii în legătură cu acest incident.

Nepregătiţi pentru succes

Specialiştii susţin că un astfel de comportament este firesc la o anumită categorie de oameni. „Felul în care s-au lăudat pune în evidenţă structura lor infantilă, dar şi faptul că sunt nişte persoane mai puţin dotate intelectual. Cei doi au făcut ceva: au spart o bancă. Pentru ei este cel mai important eveniment din viaţa lor, au simţit nevoia să se laude. Dacă nu ar fi spus nimic, acţiunea lor ar fi rămas anonimă, ei nu ar fi ieşit cu nimic în evidenţă", susţine psihiatrul Florin Tudose.

„Sunt în general oameni fără pregătire, care au conştientizat că pot obţine un ban uşor, fără muncă şi efort. Şi-au încercat norocul şi le-a ieşit, cum se spune", a explicat Iulia Maier, psiholog din Arad.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite