Aproape 3.000 de moldoveni vor deveni şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe firme din domeniul textilelor şi construcţiilor au anunţat reduceri masive de personal. La Botoşani, vor fi daţi afară aproape 700 de oameni, la Iaşi vor deveni şomeri 350 de angajaţi, în timp ce la Vaslui 900 de muncitori vor rămâne pe drumuri.

Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din aproape toate judeţele Moldovei au anunţat că mai multe firme de construcţii, textile şi de producţie vor face reduceri de personal.

În total, peste 2.800 de moldoveni vor fi nevoiţi să-şi caute un alt loc de muncă în următoarele două luni. Doar la Suceava şi la Neamţ rata şomajului nu va înregistra creşteri bruşte.

„Concedierile se înscriu în trendul normal. Avem şapte firme care ne-au anunţat de la începutul anului că îşi vor reduce personalul cu 184 de persoane, deci ar fi pripit să ne gândim că disponibilizările se fac din cauza crizei financiare de la nivel mondial”, explică Elena Chirilă, purtător de cuvânt la AJOFM Neamţ.

La Bacău vor fi daţi afară în luna noiembrie aproximativ 400 de angajaţi, majoritatea muncitori sezonieri. La Suceava, cifra celor care vor trebui să-şi caute un nou loc de muncă se ridică la 17 persoane.

De ce se fac concedieri

Primele efecte ale crizei mondiale se resimt la firmele care au activităţi de producţie şi derulează contracte cu parteneri din străinătate.

„Comenzile producătorilor de textile s-au redus în medie cu 15%-20%, iar în următoarele luni scăderea se va accentua până la aproximativ 30%”, explică Ionel Agrigoroaie, de la Comisia de textile din cadrul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Iaşi.

Totuşi, oamenii de afaceri spun că sunt afectaţi într-o măsură mai mare de măsurile inconsecvente ale autorităţilor, decât de criza globală.

„Avem zi de zi grijile noastre, care ne afectează mai tare decât orice criză. Peste 80% din problemele cu care se confruntă firmele de textile sunt din cauza presiunii pe care o exercită Ministerul de Finanţe asupra lor.

Ştiu foarte multe cazuri când Fiscul a blocat conturile companiilor pentru sume derizorii, de doar o mie-două de lei”, afirmă Ionel Agrigoroaie, care este şi acţionarul unei firme din domeniul textil.

Alte disponibilizări sunt „sezoniere”, adică la firmele din construcţii şi agricultură, care îşi reduc activitatea pe timpul iernii. „Din 883 de vasluieni aflaţi în prag de disponibilizare, peste 600 îşi vor relua cu siguranţă serviciul din primăvară, deoarece ei lucrau  în construcţii.

În schimb, nu acelaşi lucru se va întâmpla cu alte 250 de persoane care lucrau la o firmă de mecanică fină, care se află în reorganizare”, explică Elena Baba, de la AJOFM Vaslui.

Unii concediază, alţii angajează

Oamenii de afaceri din domeniul textilelor spun că pot depăşi această perioadă de criză, prin recalificarea personalului şi încheierea de noi contracte cu partenerii externi. „Nu m-am grăbit să dau oameni afară.

Când am mai puţine contracte apelez la cursuri de recalificare şi îi folosesc pe oameni la alte secţii unde am mai multă activitate. Eu am contracte încheiate pe cel puţin trei ani, aşa că îmi fac mai puţine griji”, afirmă Manuela Zarug, proprietara unei fabrici de confecţii din Botoşani.

Aceasta spune că a profitat chiar de valul de disponibilizări pentru a-şi „împrospăta“ personalul. „Am făcut deja selecţie de personal, căci am fost asaltaţi de cereri de angajare de la oamenii daţi afară de la firmele care funcţionau în zona industrială ”, adaugă Manuela Zarug.

Concedierile, pe judeţe
       
Judeţ              Disponibilizaţi
Vaslui            883
Botoşani        686
Bacău           384
Vrancea        362
Iaşi               359
Neamţ           184
Suceava        17

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite