Guvernul Boc dezlănţuie „Apocalipsa taxelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presat de FMI, lovit de Curtea Constituţională, ameninţat de propriul partid, Guvernul Boc a stabilit ieri majorarea TVA cu 5%. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a recunoscut că această decizie nu este bună pentru România. Soluţia a fost însă acceptată de Fondul Monetar Internaţional.

Singura variantă găsită de Executiv pentru a compensa imposibilitatea tăierii pensiilor a fost creşterea taxei, pentru toate categoriile de servicii şi produse.

Mai citeşte şi:

Vlădescu: Tranşa de la FMI o vom prim în 1 sau 2 iulie

Decizia majorării TVA, ce va aduce preţuri mari pentru populaţie, a fost catalogată ca fiind „dezamăgitoare" chiar de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Taxa pe valoare adăugată va creşte de la 1 iulie cu 5%, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate ieri de Executiv.

Guvernanţii au completat astfel ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, ce a fost deja discutată în şedinţa de miercuri. Această soluţie vine ca urmare a deciziei de vineri a Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţională tăierea pensiilor cu 15%. Magistraţii Curţii un sunt însă singurii care au presat Guvernul să găsească o alternativă la tăierea pensiilor. FMI i-a dat vineri termen lui Boc să vină cu o variantă în 10-15 ore.

Dezamăgirea lui Vlădescu

„Guvernul a intrat în negocieri avansate cu partenerii americani şi europeni. Am discutat toate aspectele şi implicaţiile economice şi astăzi (ieri, n.r.) am putut aproba forma finală: majorarea TVA cu 5%", a anunţat ieri premierul Emil Boc, după o şedinţă de Guvern care a durat puţin peste două ore. Acesta a afirmat că miercuri, reprezentanţii FMI se vor întâlni pentru a discuta scrisoarea de intenţie modificată şi trimisă deja de România. Iniţial, FMI urma să se întâlnească luni pentru a lua o decizie cu privire la acordarea unei noi tranşe de împrumut, reuniune amânată.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a explicat că majorarea TVA va aduce la bugetul de stat 3,5-4 miliarde de lei, sumă necesară pentru menţinerea deficitului la 6,8%, nivel agreat cu finanţatorii externi. Soluţia găsită de Executiv nu este însă nici măcar pe placul celui care a propus‑o. „Dincolo de calmul pe care l-a menţionat premierul vizavi de felul în care trebuie să lucrăm în acest moment, eu nu pot să-mi ascund profunda dezamăgire pentru faptul că azi majorăm TVA. Această măsură nu o consider bună pentru România. O măsură care afectează pe toată lumea este o măsură pe care nu ne-am dorit-o", a spus ieri Vlădescu.

Acesta a contrazis discursul premierului Boc, care făcea apel la calm, catalogând decizia de creştere a TVA drept o soluţie „apocaliptică". „Creşterea TVA nu este ceea ce credem că este bine pentru România şi pentru economia românească. Sperăm ca această măsură să nu ducă la o apocalipsă", a încheiat Vlădescu, sceptic.

Ce măsuri urmează

Potrivit Ministrului Mediului, Laszlo Borbely, creşterea TVA a fost singura soluţie cu care Vlădescu a venit ieri în Guvern. „A mai fost o discuţie privind posibilitatea majorării cotei unice, însă cu toţii am căzut de acord că, în acest moment nu este o soluţie potrivită", a declarat Borbely.

Ministrul Finanţelor a declarat ieri că Guvernul nu ia în calcul în prezent alte variante pentru a face economii la bugetul de stat, însă oficiali guvernamentali au confirmat pentru „Adevărul" că au fost discutate şi variante de impozitare a pensiilor şi majorarea nivelului de contribuţii sociale. „Discuţia a rămas deschisă. În cazul în care economiile un sunt suficiente, se va apela şi la alte măsuri", au declarat sursele citate.

Mai mult, în perioada următoare vor fi accelerate restructurările din sectorul bugetar, chiar şi peste 25%, marjă anunţată de Executiv pentru 2011. Boc le-a cerut ieri miniştrilor să vină, până miercuri, cu ordonanţe de urgenţă pentru reducerea personalului bugetar din ministere şi din subordinea acestora, cerându-le ca actele să fie gata înainte de începerea vacanţei parlamentare. Premierul a mai spus că Executivul îşi va corela politicile cu Banca Naţională pentru ca inflaţia şi cursul leu-euro să fie ţinute sub control.

Acord cu FMI

Majorarea TVA de la 19% la 24% a fost deja agreată de Fondul Monetar Internaţional şi asigură până la sfârşitul acestui an venituri suplimentare de 3,5-4 miliarde lei, permiţând României să se încadreze în ţinta de deficit de 6,8% din PIB.

Începe războiul cu inflaţia şi cu preţurile

Creşterea cu 5% a taxei pe valoarea adăugată va însemna, potrivit analiştilor şi mediului de afaceri, explozia preţurilor şi a numărului de şomeri.

„Majorarea TVA va conduce la o presiune pe cursul de schimb, dar Banca Naţională, deoarece dispune de o rezervă valutară confortabilă, va ştii să gestioneze situaţia", a declarat, pentru „Adevărul", consultantul financiar Bogdan Baltazar. Cât despre efectul asupra preţurilor bunurilor de consum, Baltazar apreciază că acestea vor creşte cu 3-4%, deoarece mulţi comercianţi vor prefer să mai scadă din adaosul comercial, decât să scumpească prea mult şi să scadă cererea.

Vom cumpăra mai puţin

Totuşi, reprezentanţii mediului de afaceri susţin că majorarea TVA va însemna o scumpire a preţurilor în toate zonele economice, o creşterea a inflaţiei, dar şi a ratei şomajului. Spre exemplu, în Spania, majorarea TVA de la 16% la 18% a avut ca efect creşterea cheltuielilor lunare ale unei familii cu aproximativ 30 de euro. Ca efect al creşterii TVA, piaţa produselor alimentare s‑ar putea prăbuşi cu până la 40%, a precizat Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSI), Dragoş Frumosu, citat de Mediafax.

Mai mult, am putea avea o inflaţie de 10%, dar şi creşteri de preţuri la toate alimentele, în timp ce un număr însemnat de firme, mai ales din rândul celor mici şi mijlocii, vor da faliment, este de părere Romulus Dascălu, preşedintele federaţiei din domeniul băuturilor spirtoase, Garant. În termeni de consum, acesta va scădea cu aproximativ 10%, cel puţin în cazul produselor de panificaţie, crede Aurel Popescu, preşedintele Rompan.

Acesta adaugă că „decizia majorării TVA reprezintă o greşeală care va conduce la creşterea evaziunii fiscale". Preţurile vor creşte şi pe segmentul construcţiilor, însă este greu de previzionat acum cu cât, ne-a spus Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). „Vorbim de creşteri generalizate, pe fiecare segment al pieţei, de la producători şi transportatori până la comerciantul final. Toţi vor fi afectaţi", a adăugat
Plosceanu.

Vasilescu: Piaţa valutară este, deocamdată, stabilă

Moneda naţională a ajuns ieri la o valoare maximă în raport cu cea europeană, respectiv 4,2808, însă piaţa valutară este, deocamdată, stabilă şi este de aşteptat să rămână aşa, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale.

Totuşi, situaţia creată şi raportul defavorabil al monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul american ar fi putut fi evitate dacă lupta împotriva evaziunii fiscale ar fi fost demarată cu mai mult timp în urmă şi într-un ritm mai intens, a adăugat Vasilescu.

Mai multe impozite

Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Codului Fiscal, în care a fost trecută valoarea TVA de 24%, conţine şi alte modificări aprobate miercuri de Executiv. Printre acestea se numără impozitarea tichetelor de masă, a tichetelor cadou şi a celor de va­canţă, dar şi impo­zi­tarea dobânzilor la depozitele bancare.

Cei care câştigă venituri pe contracte de drepturi de autor vor fi obligaţi să plătească contribuţii sociale anuale aplicabile la o valoare limitată la cinci salarii medii brute. În plus, cota de cheltuieli deductibile a fost redusă de la 40% la 20%, majorându-se astfel impozitul reţinut la sursă de la 10% la 12,8%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite