„Apocalipsa păsărilor“ a ajuns şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descoperirea a zeci de grauri morţi într-un cartier din Constanţa este considerată „suspectă“. În ultima lună, cazurile a mii de păsări care au căzut secerate în toată lumea au stârnit îngrijorarea populaţiei şi au alimentat teoriile apocaliptice.

Citiţi şi:

Zeci de grauri, găsiţi morţi într-un cartier din Constanţa. Păsările au murit de frig

VIDEO Ploaie cu păsări moarte într-un oraş din SUA

Păsările moarte căzute din cer sunt cazuri rare, dar nu apocaliptice

Misterul continuă: Încă 1.000 de păsări şi 40.000 de crabi morţi, de data asta în Italia şi Anglia

Păsări moarte cad din cer în Suedia, iar milioane de cadavre de peşti sunt raportate în SUA, Brazilia şi Noua Zeelandă

Sâmbătă dimineaţă, oamenii care locuiesc în zona Far din Constanţa au descoperit uimiţi 32 de grauri decedaţi în cartierul lor. Păsările moarte zăceau în zăpadă şi pe crengile copacilor din zonă. Prima ipoteză lansată de către reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Constanţa dădea drept cauză a carnajiului otrăvirea păsărilor. Indicii ar fi existat: boabele tratate, pe care specialiştii le-au găsit lângă calea ferată care trece prin zonă şi ajunge în Portul Constanţa. Suspiciunea medicilor veterinari a fost întărită şi de localnicii de la blocul de pe Bulevardul 1 Mai, unde au fost găsite păsările, ce-i drept la o scară ceva mai măruntă: lor li s-a părut suspectă o pungă pe care au găsit-o în grădiniţa din spatele blocului din zona Far, lângă cadavrele graurilor.

În cursul zilei de ieri, alţi patru grauri morţi puteau fi zăriţi în zona Far, lângă ghena de gunoi. „Cred că au fost otrăviţi. Altfel nu se explică de ce au murit toţi odată", spune Nicolae Vasile (66 de ani), care locuieşte în zonă.

Au murit deshidratate

Păsările au murit deshidratate, aceasta a fost concluzia ştiinţifică la care au ajuns reprezentanţii DSV după ce au efectuat necropsia graurilor sîmbătă dimineaţă. „Toate păsările erau deshidratate, după zilele geroase din timpul săptămânii. La necropsie nu am găsit nimic în conţinutul stomacal sau al guşei. Graurii nu aveau niciun simptom", a precizat Romeo Lazăr, director DSV Constanţa.Analize amănunţite urmează să fie făcute la începutul acestei săptămâni. „Le vom face examentul toxicologic şi virusologic, pentru a elimina orice suspiciune", a mai spus Lazăr.

image

Specialiştii români pun moartea graurilor de la Constanţa  -pe seama deshidratării sau a otrăvirii Foto: Mihai Ciobanu

„Mi se pare suspect că au murit toţi odată"

Opinia reprezentanţilor DSV este întărită şi de Eugen Petrescu, preşedintele Societăţii Ornitologice din Tulcea. Acesta consideră că păsările au murit pentru că nu şi-au putut procura hrana. „Graurii rezistă la frig, chiar dacă afară sunt şi minus 10 grade Celsius, câteva zile la rând. Mor doar dacă nu au ce mânca sau dacă este polei şi le cade printre pene. Pasărea, când este udă, îngheaţă brusc. Mi se pare totuşi suspect că au murit toţi odată şi au fost găsiţi laolaltă", a spus Eugen Petrescu.

Ornitologul nu exclude varianta ca păsările să fi fost otrăvite. „Graurii sunt păsări care, în general, au tendinţa de migraţie. Cele din zona Dobrogei stau totuşi pentru că este mai cald şi îşi găsesc de mâncare. Este posibil, aşa cum au spus vecinii, să fi consumat boabe tratate", a mai spus Petrescu.

Au îndurat temperaturi de minus 10 grade

Graurii au îndurat, în ultima săptămână, cele mai scăzute temperaturi din această iarnă. „Au fost cele mai reci dimineţi, dar nu a bătut vântul şi a fost suportabilă temperatura. Cel mai frig a fost în ziua de 5 ianuarie, când minima a atins minus 10 grade Celsius", a declarat Melania Petrescu, meteorolog de serviciu la Centrul Regional de Meteorologie Constanţa. 

Moartea păsărilor încinge zvonurile apocaliptice

Cazurile a mii de păsări care au căzut secerate în diverse zone din lume şi apariţia a milioane de peşti şi de crabi morţi au stârnit îngrijorarea populaţiei şi au alimentat teoriile apocaliptice. În oraşul italian Faenza a plouat cu porumbei morţi. La sfârşitul săptămânii trecute, mii de păsări au fost adunate de pe jos, la scurt timp de la înregistrarea unor cazuri similare în Arkansas şi Louisiana, Statele Unite ale Americii, şi în Suedia, notează „The Daily Telegraph". Nu doar păsările au fost afectate.

Testele iniţiale ale experţilor italieni arată că moartea păsărilor ar fi putut fi cauzată de otrăvire sau de hipoxie (lipsa de oxigen), în timp ce specialiştii care au examinat rănile păsărilor moarte din Arkansas au ajuns la concluzia că zburătoarele s-au dezorientat din cauza artificiilor şi au intrat în clădiri. Rezultatele finale vor fi date publicităţii, însă abia peste o săptămână.

Teoria coincidenţelor

Cu toate acestea, întâmplările mai puţin obişnuite au alimentat teoriile privind sfârşitul lumii, care, potrivit unor interpretări ale calendarului maya, ar veni în 2012. Ba mai mult, un nou termen, introdus de o jurnalistă de la „The Washington Post", face carieră pe internet - aflockalypse, acesta fiind construit printr-o combinaţie a cuvântului flock (stol sau turmă, în trad.) şi apocalypse (apocalipsă, în trad.).

Oamenii de ştiinţă spun însă că nici nu se pune problema. „Este un exemplu clasic de coincidenţă a mai multor evenimente ciudate", a explicat pentru Reuters zoologul Petter Boeckman de la Muzeul de Istorie Naturală din Norvegia. Potrivit acestuia, astfel de situaţii se întâlnesc în special în zonele rurale. În trecut însă, aceste evenimente nu erau prezentate în media pentru că mijloacele de propagare a informaţiilor erau mai modeste.

Cauze posibile

- dezorientare provocată de inversarea polilor magnetici
- dezorientare provocată de zgomote, urmată de coliziuni
- condiţiile meteo
- epidemii
- otrăviri sau hipoxie

Succesiunea straniilor evenimente

30 decembrie 2010
- 100.000 de peşti morţi plutesc pe râul Arkansas
31 decembrie 2010 - 5.000 de păsări cad moarte din cer în oraşul Bebe din Arkansas, SUA.
3 ianuarie 2011 - 500 de păsări moarte sunt găsite pe o autostradă din Louisiana, SUA, iar în Kent, Marea Britanie, sunt descoperiţi circa 40.000 de crabi morţi pe plajă.
4 ianuarie 2011 - 100 de păsări moarte sunt descoperite pe un drum din Falkoping, sudul Suediei, circa 2 milioane de peşti morţi sunt aduşi la mal în Golful Chesapeake din Maryland, iar pe plajele din Peninsula Coromandel din Noua Zeelandă sunt descoperite sute de peşti morţi.
5 ianuarie - sute de păsări sunt găsite moarte în vestul statului american Kentucky, 100 au fost descoperite în Texas, iar câteva mii, în Faenza, Italia.
6 ianuarie - milioane de peşti morţi au fost descoperiţi pe malul Atlanticului, în Brazilia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite