Apicultorii din Tomşani, în sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stuparii din comună vor avea propria fabrică, de unde mierea va fi preluată în aeroporturi

Duminică seara, la Tomşani-Vâlcea, şi-a închis porţile manifestarea „Fagurele de aur”, ajunsă la cea de-a XXXVII-a ediţie. În comuna vâlceană, ocupaţia de bază a localnicilor este albinăritul. Aşa că forfota a fost mare. O parte dintre stupari au venit la sărbătoare pentru a-şi etala producţia de miere. Pe un platou căruia localnicii îi spun „Lunca, cu pelin“, s-au adunat zeci de apicultori veniţi din zonele învecinate, dar şi sute de cumpărători, dornici să deguste şi să achiziţioneze produse. „Haideţi să cumpăraţi miere direct de la producător, cu numai zece lei kilogramul! Am adus câteva borcane cu miere polifloră şi de salcâm, pentru ca oamenii să deguste şi să se convingă că mierea de la Tomşani este cea mai bună“, striga Lucian Roşca, un apicultor din comuna vâlceană Tomşani.

Domniţele şi Haiducii, la „Fagurele de aur”


După discursurile autorităţilor prezente la Tomşani, manifestarea a continuat cu un program artistic susţinut de şcolarii din comună, dar şi de grupurile de dansuri Nedeiţa din Tomşani, Domniţele din Costeşti şi Haiducii din Amărăşti.
„Apicultura este o pasiune de-o viaţă, pentru că practic această meserie de peste 30 de ani. Sunt unul dintre cei mai bătrâni apicultori din Tomşani şi mă mândresc când cei mai tineri vin să îmi ceară sfaturi“, a spus Ion Răducu, posesor a 60 de stupi. Cei mai buni degustători de miere au fost copiii şi tinerii, care nu au putut rezista fagurilor expuşi de apicultori. „Mierea este excelentă. Astăzi avem de unde să alegem. Pentru mulţi dintre noi mierea este ca un medicament“, a completat şi Ionuţ Mihalache, un tânăr care tocmai a cumpărat o bucăţică dintr-un fagure.
Pe tot parcursul manifestării, stuparii au fost sfătuiţi cum să acceseze fonduri pentru stupărit. „Albinele sunt prietenele mele şi cred că nu aş putea să mai trăiesc dacă nu aş avea această pasiune pentru stupi. Meseria mea, cea de preot, m-a învăţat să lupt pentru oameni, iar albinele mi-au alinat suferinţa când oamenii m-au dezamăgit“, a declarat preotul Ion Găman, un stupar cu state vechi din satul Foleştii de Sus, comuna Tomşani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite