Apele Române: Apele Dunării nu sunt poluate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipele Apelor Române monitorizează şi analizează calitatea apelor Dunării
Echipele Apelor Române monitorizează şi analizează calitatea apelor Dunării

Specialiştii de la "Apele Române" afirmă că în prezent măsurătorile făcute în zona Baziaş arată că apele Dunării se încadrează în parametrii normali de calitate, dar urmează ca testele să fie făcute la interval de patru ore, în aşteptarea unor eventuale urmări ale accidentului din Ungaria.

"Administraţia Naţională «Apele Române», prin Administraţia Bazinală de Apă Jiu - Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, monitorizează în permanenţă calitatea apei în secţiunea Baziaş. Astfel, măsurătorile de calitate efectuate din patru în patru ore arată că valorile indicatorilor generali fizico-chimici - indicatori generali, metale grele - precum şi indicatorii biologici, se încadrează în valorile normale pentru această secţiune", informează ANAR astăzi printr-un comunicat.

Echipa care se ocupă de realizarea măsurătorilor este formată din specialşti ai ANAR, dar şi din biologi şi chimişti.

Specialiştii ANAR afirmă că, în situaţia în care parametrii de calitate "vor înregistra depăşiri faţă de limitele admisibile", vor fi puse în aplicare planurile de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale, conform cărora cei care se alimentează cu apă din Dunăre vor fi anunţaţi să nu o mai folosească.

În 4 octombrie, între 600.000 şi 700.000 demetri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în fluviu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite