Apărarea împotriva inundaţiilor, făcută ciur de hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşenii perforează digurile, să-şi facă bălţi de peşte

duce la slăbirea liniilor de apărare împotriva inundaţiilor.
"Putem avea diguri sau lucrări de apărare oricât de puse la punct, dar dacă aceşti clapeţi lipsesc e nenorocire. Anul trecut s-au cheltuit peste 700 milioane de lei vechi pentru înlocuirea lor, iar pe anul acesta avem prevăzut un miliard pentru aceeaşi operaţiune", a precizat Nicolae Bărbieru, la întâlnirea cu mai mulţi primari din judeţ, consacrată măsurilor ce trebuie luate în caz de inundaţii.

Clapeţii, valorificaţi la fier vechi
Acesta a adăugat că acest gen de situaţii sunt întâlnite peste tot în bazinul Mureşului, aferent judeţului Mureş, însă cele mai multe s-au înregistrat în zona Văii Nirajului. "Oamenii fură acei clapeţi pentru a-i valorifica la fier vechi, fiind oarecum asemănători cu cei care iau capacele de canal de pe străzi", a spus Bărbieru.

Comunele au motopompe, oraşele nu
În context, Petru Vermeşan, şeful Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a spus că, paradoxal, localităţi foarte mici şi-au achiziţionat motopompe şi unelte de intervenţii, însă oraşele nu au bani suficienţi pentru asemenea investiţii. "Neaua, Vărgata şi Eremitu au fiecare câte şase motopompe, iar oraşul Ungheni nu are niciuna", a exemplificat Petru Vermeşan. La rândul său, subprefectul de Mureş, Zamfira Pora, a ameninţat cu controale şi sancţiuni drastice, cerând primarilor să ia măsuri împotriva celor care şi-au construit case pe cursurile râurilor. "În scurt timp va apărea o lege care obligă populaţia să îşi asigure locuinţele pentru ca statul să nu mai achite pagubele provocate de dezastrele naturale", a precizat Zamfira Pora.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite