Apa orădenilor se scumpeşte din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile tarife vor intra în vigoare de la 1 iulie. Serviciile de apă şi canalizare din oraşul de pe Criş sunt printre cele mai scumpe din ţară.

Primul punct pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Oradea de luni vizează o majorare cu 3,49% a tarifelor la serviciile de apă şi canalizare menajeră şi pluvială. Majorarea este egală cu rata inflaţiei pe primul semestru.
Majorarea p    are nesemnificativă şi este bine justificată, însă orădenii plătesc printre cele mai mari tarife din ţară la serviciile oferite de Compania de Apă.
Astfel, de la 1 iulie, orădenii vor plăti  pentru un metru cub de apă rece 2,92 lei. Locuitorii din Sânmartin şi cei din satul Alparea vor plăti 1,45 lei pentru un metru cub de apă rece. Tariful pentru canalizarea menajeră va fi 1,21 lei pentru fiecare metru cub în Oradea, şi 0,67 lei în Sânmartin, iar pentru canalizarea pluvială 0,42 lei pentru un metru cub.

Apă, scumpă apă!

Orădenii beau una dintre cele mai scumpe ape din ţară, fiind alături de Bacău şi Târgovişte din acest punct de vedere.
Clujenii plătesc 1,35 lei pentru un metru cub de apă rece, sătmărenii scot din buzunar pentru acelaşi produs 2,09 lei, iar arădenii 2,61 lei. Pentru canalizarea menajeră clujenii plătesc 1,35 lei pe metrul cub, sătmărenii 1,14 lei, iar arădenii 2,67 lei. Bucureştenii plătesc pentru apă 2,69 lei pe metrul cub, iar pentru canalizare 0,60 lei.

Modernizarea majorează tarifele

Tarifele la apă se majorează periodic în funcţie de rata inflaţiei, dar şi de investiţiile realizate sau în curs, în reţeaua de apă şi canalizare. Cu cât reţelele de transport şi distribuţie a „preţiosului” lichid sunt mai moderne, cu atât preţul este mai mare, până la amortizarea investiţiei şi rambursarea creditelor luate pentru aceasta.
Oradea este unul dintre primele oraşe care a accesat credite internaţionale pentru prelungirea şi modernizarea reţelelor de apă, canalizare şi canalizare pluvială şi pentru staţia de epurare.
Primul credit contractat de la Banca Europeană de Investiţii şi Dezvoltare (BERD), la începutul anilor 2000,  avea o prevedere clară stipulată în contract prin care tarifele la serviciile de apă şi canalizare se majorează periodic. „Majorarea este impusă de acest contract şi trebuie să-l respectăm”, spune viceprimarul Gheorghe Carp.
După creditul BERD, Oradea a contractat şi alte credite pentru extinderea şi modernizarea reţelelor, astfel încât oraşul să ofere toate facilităţile pe care le pretinde blazonul şi secolul XXI. Pe lângă credite, oraşul beneficiază de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, prin Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, pentru extinderea reţelelor pe alte  49 de străzi. Acesta este în derulare, o parte dintre străzi fiind deja în execuţie.

Cresc şi impozitele

Modernizarea reţelei de infrastructură majorează pe lângă preţul la apă şi canalizare, nivelul impozitelor pentru terenuri şi imobile. Gradul de confort ridicat prin noile investiţii pe străzi a majorat anul trecut impozitele pentru locuitorii de pe aproape 50 de străzi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite