Anul 2008 a fost unul greu pentru presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul „Libertatea presei în România 2008”, dat astăzi publicităţii de Active Watch - Agenţia de Monitorizarea Presei (AMP), reclamă, printre altele, agresiuni îndreptate asupra jurnaliştilor, ameninţări, presiuni ale autorităţilor, presiuni politice şi economice, dar şi accesul dificil la informaţiile de interes public.

Documentul a fost publicat în cadrul programului FreeEx al AMP. „Continuă procesul de tabloidizare a informaţiei transmisă pe toate canalele (print, tv, radio şi online)”, în opinia AMP.

Raportul arată că cele mai importante evenimente ale anului 2008 cu impact asupra libertăţii de exprimare au fost:

•    Abuzurile fără precedent comise de către autorităţi pe durata summitului NATO;

•    Puterea politică a continuat tradiţia iniţiativelor legislative cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare şi a dreptului la liberă informare;

•    Lipsa de voinţă politică pentru modificarea legii de funcţionare a serviciilor publice de radio şi televiziune şi pentru asigurarea independenţei celor trei instituţii publice (SRTV, SRR, Agerpres). Interimatul, la limita legii, al lui Ioan Roşca la conducerea Agerpres;

•    S-a creat precedentul pentru pedepse disproporţionate aplicate jurnaliştilor (vezi cazul jurnalistei Feri Predescu, obligată de instanţă să-i plătească primarului Constanţei 57000 de lei daune morale şi cheltuieli de judecată, să ceară scuze printr-o scrisoare publică şi să publice hotărârea judecătorească într-un ziar din Constanţa şi unul de circulaţie naţională);

•    Interzicerea de către CNA a unor spoturi electorale sau comerciale pe baza unor judecăţi de valoare vag definite de lege;

•    Suspiciunea că unii dintre radiodifuzori au utilizat practici neetice şi ilegale în campania electorală prin perceperea de taxe pentru apariţia unor candidaţi în emisiuni de dezbateri găzduite de jurnalişti cunoscuţi.

În documentul dat publicităţii joi este condamnată şi „lipsa de voinţă politică pentru modificarea legii de funcţionare a serviciilor publice de radio şi televiziune şi pentru asigurarea independenţei celor trei instituţii: televiziunea publică, radioul public şi agenţia de ştiri Agerpres. Interimatul, „la limita legii”, al lui Ioan Roşca la conducerea Agerpres şi interzicerea de către Consiluil Naţional al Audiovizualului (CNA) a unor spoturi electorale sau comerciale pe baza unor judecăţi de valoare vag definite de lege sunt şi ele scoase în evidenţă de către AMP.

„Criza economică mondială şi-a făcut simţită prezenţa pe piaţa de media începând cu ultimul trimestru al anului 2008, cu efecte puternice în primele luni ale anului 2009”, mai spune AMP.

Raportul FreeEX menţionează şi o agresiune a senatorului Corneliu Vadim Tudor îndreptată asupra unor fotografi de la tabloidul „Click!”. „Pe 12 aprilie, senatorul Corneliu Vadim Tudor a agresat o echipă de fotografi ai tabloidului «Click!». La ieşirea din restaurantul unde senatorul lua masa împreună cu alţi deputaţi ai Partidului România Mare, acesta, după cum relatează presa, a fost înştiinţat de către bodyguarzii săi că este urmărit de o maşină a ziarului «Click!». În acel moment, senatorul s-a îndreptat nervos spre maşina jurnaliştilor cerându-le să se identifice şi acuzându-i de încălcarea dreptului la intimitate”, arată raportul AMP.

La capitolul agresiuni, documentul susţine că “în multe cazuri, reprezentanţii forţelor de ordine asistă pasiv la agresiunile comise împotriva jurnaliştilor”, dar şi că “se observă o lipsă de preocupare în a rezolva dosarele în care sunt cercetate fapte de agresiune asupra jurnaliştilor”.

În opinia AMP, continuă practica unor clienţi de publicitate de a ameninţa instituţiile media cu retragerea publicităţii ca urmare a unor nemulţumiri legate de politica editorială. Acelaşi document mai afirmă că şi presa este părtaşă la tentativele autorităţilor de manipulare a opiniei publice şi recomandă instituţiilor media să protejeze libertatea de exprimare şi pe cea de informare chiar şi atunci când aceasta poate dăuna intereselor comerciale.

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei publică rapoarte anuale referitoare la situaţia libertăţii presei în România, începând cu anul 1999. Scopul acestor rapoarte este să ofere o imagine asupra principalelor evenimente şi tendinţe în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi în special libertatea presei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite