Antrenamente şi jocuri inedite pe saltele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia de specialitate şi-a îndreptat selecţia către oraşele din provincie, unde nu există tentaţii foarte mari. Chiar dacă nu au o arie de selecţie foarte mare, luptele greco-romane şi luptele libere au adus mereu rezultate ţării noastre, în această disciplină consacrându-se mulţi campioni.

Totul începe în şcoli. Antrenorii merg şi iau la iniţiere copiii cu vârste cuprinse între opt şi nouă ani, pentru ca, mult mai târziu, acestora să li se permită să intre şi în competiţii. La început şedinţele de pregătire sunt mai mult unele în care micuţii deprind tehnicile de bază şi învaţă principiile acestei discipline.

Antrenorul federal Vasile Andrei, laureat cu aurul olimpic la Los Angeles, în 1984, şi cu medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, spune că elevii din Capitală nu mai vin în număr foarte mare la selecţie din cauza tentaţiilor foarte mari care există în Bucureşti.

„Ne-am îndreptat atenţia mai mult spre provincie, deoarece acolo copiii au un respect mult mai mare atât faţă de sport, cât şi faţă de profesori. Acolo există şi mai puţine ispite şi aceştia se bazează mult pe ideea de a face activităţi extraşcolare”, a adăugat oficialul forului de specialitate din ţara noastră.

UN ECHIPAMENT COSTĂ 100 DE EURO

După ce trec de selecţie, viitorii campioni sunt cooptaţi în centrele de pregătire speciale ale Federaţiei Române de Lupte. „Avem şi fete şi băieţi în pregătire şi activitatea acestora este destul de intensă la nivel de cadeţi şi de juniori. Prima categorie, respectiv cadeţii, se pregătesc la Piatra Neamţ, în timp ce juniorii merg la Piteşti.

Nu vrem să-i ţinem foarte mult departe de familie. Mulţi dintre ei renunţă din cauza cantonamentelor. La început avem 100 de sportivi, 50 dintre aceştia fiind selectaţi către performanţă. Pe drum se mai pierd 20, ceea ce înseamnă că, la marea performanţă, adică la Campionate Europene şi Campionate Mondiale, şi la alte competiţii de anvergură nu ajung decât zece”, recunoaşte secretarul general al federaţiei de lupte.

Un echipament complet, format din trening, dres şi dintr-o pereche de ghete pentru saltea, se ridică la aproximativ 100 de euro, sumă nu foarte mare în comparaţie cu alte sporturi. „Cu această sumă îţi poţi cumpăra cele necesare pentru întrecere atât la lupte greco-romane, cât şi la lupte libere.

Diferenţa dintre cele două este că la lupte greco-romane ai voie orice tip de priză până la centură, în timp ce la luptele libere sunt permise şi prizele la picior”, a explicat Vasile Andrei.

Antrenorul este cel care desemnează când un copil poate concura pentru prima dată. „Tehnicianul fiecărui club îşi dă seama de calităţile elevului său. Mai mult, acesta trebuie să-l înveţe pe micuţ cum să se comporte pe saltea şi în afara ei. În România există la ora actuală 137 de secţii afiliate la federaţia de specialitate”, a completat campionul olimpic de la Los Angeles.

image

Încercăm şi reuşim să-i atragem pe cei mici cu cât mai multe antrenamente-surpriză pe care aceştia le gustă din plin

image


Vasile Andrei
antrenor federal

Cluburi de lupte

CSM Piteşti. Telefon: 0348.430.225, adresa: str. Costache Negri nr. 26.

CSS Steaua Bucureşti. Telefon: 021.413.60.07, adresa: bd. Ghencea nr. 35

LPS Slatina.Telefon: 0249.435.182, adresa: strada Toamnei nr. 10

CSS 1 Timişoara. Telefon: 0256.226.467, adresa: strada Amforei nr. 4

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite