Antena 3, acuzată că a furat startul la exit-poll

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) solicită CNA să verifice ora la care Antena 3 a difuzat rezultatele exit-pollului din ziua alegerilor. Potrivit sesizării AMP, postul de ştiri Antena 3

Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) solicită CNA să verifice ora la care Antena 3 a difuzat rezultatele exit-pollului din ziua alegerilor. Potrivit sesizării AMP, postul de ştiri Antena 3 ar fi prezentat rezultatele sondajului cu două minute înainte de ora închiderii oficiale a urnelor, ora 21. Legea alegerilor locale prevede (la art. 68) că televiziunile pot difuza astfel de sondaje la ora 21, după încheierea votării.

AMP arată că, în intervalul 20.50 - 20.51, Antena 3 a modificat ora afişată pe ecran astfel încât, la sfârşitul minutului 20.50, ceasul indica 20.54. Peste 12 secunde, postul a mai efectuat o modificare pe ecran, de la 20.54 la 20.55. Ca urmare a acestor două devansări, Antena 3 a difuzat rezultatele exit-pollului cu circa două minute înainte de termenul stabilit prin lege.

Antena 3 acuză concurenţa

Sorin Oancea, directorul general Antena 3, respinge acuzaţiile înscrise în documentul AMP: "Este o prostie. Care era miza celor două minute? Ora nu a fost modificată. Agenţia nu face decât jocurile concurenţei şi sesizarea reprezintă un atac al postului concurent (Realitatea TV - n. red.)".

La rândul său, Cătălin Popa, director executiv Realitatea TV, spune că oricine doreşte să vadă ce s-a întâmplat poate să compare înregistrările: "Se poate vedea cu ochiul liber. Cei de la Antena 3 au vrut să dea primii rezultatele". El mai spune că, în intervalul 19 - 20, ora Antenei 3 a fost dată înapoi cu două minute, apoi, înaintea orei 21, aceasta a fost modificată cu două minute în plus.

CNA se pronunţă miercuri

Contactat de "Adevărul", Gelu Trandafir, membru CNA, a declarat: "Vom confrunta datele din sesizarea AMP cu monitorizările noastre. În cursul şedinţei de miercuri sau joi vom lua o decizie".

Înregistrările verificate de "Adevărul" arată că ora 20.50, moment în care vorbea Valentin Stan, s-a "metaformozat" în 20.54. Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. La alegerile pentru Parlamentul European (noiembrie 2007), Realitatea TV a fost sancţionată de CNA cu o somaţie publică pentru că a făcut un "artificiu" asemănător.

Aceste practici fac parte din "arsenalul" folosit în războiul contra cronometru dintre cele două televiziuni de ştiri, Realitatea TV şi Antena 3.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite