Anotimpul mustului: începe toamna adevărată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anotimpul mustului: începe toamna adevărată
Anotimpul mustului: începe toamna adevărată

Culesul viei este prilej de bucurie în familie, la fel cum Sărbătorile de iarnă parcă nu sunt la fel de frumoase fără vinul de buturugă, pregătit în bătătură. Podgorenii spun că nu e toamnă fără culesul viei şi nici vin ghiurghiuliu fără must. Bătrânii îşi amintesc însă de vremurile când doar flăcăii aveau voie să zdrobească poama-n teasc.


În localitatea Prundeni, judeţul Vâlcea, sâmbătă, familia Zamfir abia s-a întors de la cules. Împreună cu oamenii tocmiţi cu ziua, bărbaţii descarcă strugurii. N-au timp de vorbă, căci poama nu se ţine în sac, că se acreşte. Iar ziua-i lungă şi copiii aşteaptă mustul. „Nu avem vreme de stat, trebuie să dăm drumul la zdrobitor, ca pe seară să avem must şi în câteva zile tulburel“, a spus Vasile Zamfir (36 de ani).

De altfel, prepararea mustului în gospodării s-a schimbat, spun bătrânii. Acum, ciorchinii se transformă în must după ce trec prin storcătoare. În urmă cu mulţi ani însă, în lipsa tehnologiei, totul se desfăşura mult mai simplu. Iar momentele în care se culegeau viile erau transformate într-o adevărată sărbătoare.

„Ne adunam 10-12 inşi, rude, vecini şi prieteni şi ne ajutam între noi. Dacă se făceau struguri mulţi, puneam linul în căruţă şi îl duceam în deal, la vie. Când ajungeam acasă zdrobeam strugurii cu picioarele. Apoi îi lăsam să se mai scurgă câteva ore şi dădeam drumu’ la cana“, îşi aminteşte moş Grigore (84 de ani), din Mihăeşti, judeţul Olt.

image

Familia Zamfir pregăteşte mustul   Foto: D. Tîrcomnicu



Bătrânul spune că deasupra căldării aşeza un cior, să nu treacă niciun gunoi, iar mustul să fie dulce. „Nu era toamnă adevărată până nu ne apucam de cules via. Mâncam azmă şi friptură, beam must, că te întinereşte, şi petreceam până noaptea, cu cobzarul lângă noi“, îşi mai aminteşte moş Grigore. Ca să fie siguri că vinul iese curat, bărbaţii erau duşi pe braţe. „Numai flăcăii puteau să calce strugurii, muierile doar îi spălau pe picioare. Acum toată lumea vrea doar să termine cât mai repede treaba“, îşi aminteşte nea Nicu (70 de ani), din satul Găneasa, Olt.

„Tinerii vin la cules pentru bani“

image

Culesul a devenit o meserie pentru unii tineri



Bătrânii spun însă că vremurile i-au schimbat pe tineri. Nimeni nu te mai ajută de bunăvoie, iar sărbătoare este numai între neamuri, dacă-s numeroase. „Când pleca omul acasă, îl lăsai să îşi aleagă o coşniţă cu struguri dintre cei frumoşi. Acum, tineretul vine la cules pentru bani. Se tocmesc dinainte, îşi cer de la obraz cât pentru o zi de sapă“, spune Ionica Popa (65 de ani), din Coteana, Olt.

Bucuria de la cules este pierdută în podgoriile mari, unde mustul a devenit un produs comercial, ca oricare altul. Doar că ţine mai mult. „Mustul se obţine şi în cantităţi industriale, cu prese de mare capacitate, asigurând o scurgere extrem de lentă a mustului, pentru un gust deosebit. Cel mai bine este să se consume în stare proaspătă. Noi punem mustul la temperaturi scăzute unde poate fi ţinut trei-patru săptămâni”, a explicat Ioan Georgiu, director la Cramele Recaş.

Culesul este însă în toi. Mustul abia se face, iar petrecerile cu vin ghiurghiuliu nu se lasă mult aşteptate. „A fost secetă anul acesta, iar boabele sunt dulci, aşa că vinul o să iasă gustos şi parfumat”, promit podgorenii.  (Mihaela Iancu, Ştefan Both)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite