Animalele, eliberate din cuşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

nu vor mai fi ţinute în închisoare, nu vor mai fi degradate", spune Mihăiţă Afrenie, medic veterinar în cadrul Serviciului Mediu Urban al Primăriei Timişoara. Dacă până acum urşii, spre

nu vor mai fi ţinute în închisoare, nu vor mai fi degradate", spune Mihăiţă Afrenie, medic veterinar în cadrul Serviciului Mediu Urban al Primăriei Timişoara. Dacă până acum urşii, spre exemplu, au fost nevoiţi să trăiască în cuşti de maximum 20 de metri pătraţi, în noua Grădină Zoologică numai curtea va avea 2.200 de metri pătraţi. Ei vor putea ieşi liberi din adăposturi şi se vor putea bucura chiar şi de un bazin amenajat special. Problema spaţiului, foarte prost gândită în vechea organizare a Grădinii Zoologice, va fi rezolvată pentru toate cele aproximativ 30 de specii care vor fi aduse la Timişoara. Dacă animalele vor putea să se mişte liber pe o suprafaţă de aproximativ zece hectare, cât va avea în final parcul, şi vizitatorii vor fi protejaţi, prin instalarea unor garduri electrice.

Test scris şi practic pentru angajaţi şi automate cu fise pentru vizitatorii care vor să hrănească animalele
O condiţie principală pentru îngrijitorii care vor fi angajaţi la Grădina Zoologică este dragostea pentru animale. Mihăiţă Afrenie spune că aceştia vor fi testaţi, scris şi practic, pentru verificarea aptitudinilor, o noutate în domeniu. Tot ca noutate, în parcul zoo va fi amenajat un loc de joacă pentru copii şi chiar un magazin de unde vor putea fi cumpărate animale de pluş. În locuri special amenajate vor putea fi ţinute chiar şi cursuri de biologie pentru cei mici. Vor dispărea şi tăbliţele pe care scrie "Nu hrăniţi animalele". În locul lor vor fi montate automate cu fise, de unde vizitatorii vor putea să cumpere hrană pentru rezidenţii Grădinii Zoologice.

Reţetare speciale
În acest moment, în Grădina Zoologică mai există trei leoaice, trei cerbi, un urs şi doi căpriori. Din păcate, până la terminarea lucrărilor, animalele vor fi nevoite să stea în aceleaşi condiţii, închise în cuşti în care abia pot să se mişte. "Nu sunt condiţiile cele mai bune, dar este o soluţie de moment, până când totul va fi gata. Încercăm să suplinim lipsa spaţiului necesar fiecărui animal în parte prin hrană, vitamine şi curăţenie", spune medicul veterinar Mihăiţă Afrenie. Conform declaraţiilor sale, animalele sunt acum hrănite după reţetare speciale, şi nu la voia întâmplării, cum s-a petrecut cu puţin timp în urmă.

Lucrări de 28 miliarde de lei vechi
Lucrările la Grădina Zoologică sunt de anvergură. Până acum a fost înlocuită reţeaua de canalizare şi cea de iluminat electric, au fost amenajate aleile şi parcajele, canalele şi podeţele. Nu în ultimul rând, a fost instalat un sistem special de drenaj în ocolul cerbilor, astfel încât animalele să nu mai fie nevoie să se chinuie în mocirlă, cum s-a întâmplat vreme de ani de zile. În acest moment, se lucrează la teritoriul rezervat urşilor, care vor rămâne simbolul parcului zoo. Din anul 1986, când a fost deschisă, nicio investiţie nu s-a mai făcut la Grădina Zoologică din Timişoara. Suma alocată anul acesta pentru reamenajări se ridică la 28 miliarde de lei vechi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite