Animalele de casă vă pot îmbolnăvi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infecţiile cu paraziţi intestinali sunt foarte frecvente în rândul persoanelor care au câine în casă, avertizează specialiştii. Tusea şi inflamarea ganglionilor sunt semne că animalul de companie v-a transmis o infecţie parazitară.

Parazitozele intestinale sunt frecvent întâlnite la câini şi la pisici, fără ca aceştia să aibă manifestări clinice evidente. Prin urmare, posesorii de animale se pot contamina fără să ştie, prin ingerarea ouălor parazitare.

„Când faceţi curăţenie în lădiţa cu nisip a animalului, aveţi grijă să nu staţi prea mult timp în contact cu materiile fecale. Agenţii patogeni din intestinele animalelor sunt eliminaţi în aer prin acestea“, atrage atenţia medicul generalist Călin Ciubotaru.

Totodată, blana animalelor trebuie spălată la câteva luni cu şampoane speciale şi deparazitată la fiecare jumătate de an.

Paraziţii pot afecta plămânii

Printre cele mai grave infecţii care pot fi transmise de la animalele de companie la om se numără toxocaroza, care constă în infectarea cu larvele parazitului Toxocara canis (de la câine) sau Toxocara cati (de la pisică).

Boala se manifestă prin febră, tuse şi inflamarea ganglionilor limfatici. La o evaluare în cabinetul doctorului, se observă şi un ficat „mărit“.

Specific bolii este şi faptul că, odată ce ouăle ajung în intestinele persoanei infectate, larvele eliberate se răspândesc şi la alte organe (plămâni, ficat şi ochi).

Muşcătura de pisică, periculoasă

Pisicile pot transmite diverşi paraziţi prin muşcături, zgârieturi şi prin materii fecale. Bacilul Pasteurella multocida, care se găseşte în cavitatea bucală a felinelor, produce infecţia numită Pasteureloza.

Infecţia se manifestă, după o zi de la infectare, prin inflamaţia plăgii şi prin febră. Boala numită „zgârietura de pisică“ este produsă de bacteria Bartonella henselae şi are ca simptome febra şi oboseala.

Toxoplasmoza produce malformaţii la făt

Femeile însărcinate au un risc cu 50 la sută mai mare de a face toxoplasmoză. „Este bine ca femeia să facă testul pentru depistarea infecţiei încă dinainte de a rămâne însărcinată. În caz contrar, poate da naştere unui copil cu malformaţii“, explică medicul Călin Ciubotaru.

Toxoplasmoza este o infecţie care se trasmite prin materiile fecale ale pisicilor.
De asemenea, în cazul în care descoperiţi că aveţi astm, nu ţineţi animale în casă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite