Animalele de la Zoo trec vara cu salată de fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele de la Zoo trec vara cu salată de fructe
Animalele de la Zoo trec vara cu salată de fructe

Ca să facă faţă caniculei, ele au apă la discreţie şi sunt răsfăţate cu tot felul de bunătăţi. Conducerea Grădinii Zoologice din Baia Mare are în plan construirea unei noi grădini, pe un teren de patru ori mai mare decât cel actual. 

Cele aproximativ 40 de specii de la Grădina Zoologică din Baia Mare, însumând cam 300 de animale, sunt răsfăţate de angajaţii instituţiei. Pentru a rezista mai bine temperaturilor ridicate din termometre, necuvântătoarele primesc biscuiţi cu marmeladă, macaroane cu brânză, salate de fructe, brânzeturi şi multe alte delicatese, care să le ajute să suporte mai uşor căldura. Pe lângă aceasta, li se asigură cantitatea de lichide, pe tot parcursul zilei, beneficiind de apă la discreţie.
Cele care au nevoie stringentă de apă au în interiorul cuştilor scăldători şi bazine unde se pot răcori pe parcursul zilelor caniculare. „Grădina Zoologică din Baia Mare este situată într-o zonă foarte bună, deoarece fiind aici, pe vale, este mai răcoare şi animalele suportă mai bine căldura”, spune Iuliu Băran, medicul veterinar al grădinii zoologice. „Totodată, majoritatea animalelor sunt obişnuite cu canicula, deoarece provin din zone cu temperaturi foarte ridicate. Cele autohtone sunt obişnuite şi ele cu căldurile de la noi”, subliniază acesta.
În fiecare dimineaţă, angajaţii spală volierele şi pardoseala pentru a asigura o senzaţie de prospeţime şi umezeală animalelor. „Singurele probleme care pot să apară în aceste perioade caniculare sunt cu administrarea hranei. Carnivorele în perioada caldă consumă mai puţină hrană”, afirmă medicul veterinar. „Din această cauză, încercăm să le administrăm hrana încă de la primele ore ale dimineţii, când este încă răcoare”, continuă acesta.

Spaţiu prea mic pentru animale

Grădina Zoologică se întinde, la momentul actual, pe o suprafaţă de un hectar şi este singura din partea de Nord a ţării. Din această cauză, angajaţii evită înmulţirea animalelor, deoarece spaţiul este prea mic, iar acestea nu se pot desfăşura în voie. Pe viitor se are în vederea amenajarea unei noi grădini zoologice, mult mai spaţioase, pe o suprafaţă de patru hectare, situată deasupra uzinei de apă din oraş.
„Proiectul există, mai este nevoie doar de finanţare. Suma de care avem nevoie este de aproximativ trei milioane de euro, din care jumătate se va primi de la Consiliul Local, jumătate din fonduri europene”, mărturiseşte Iuliu Băran.
Noul sediu va fi un adevărat paradis atât pentru vizitatori cât şi pentru animale. Proiectul cuprinde un spaţiu mai mare pentru animale, voliere exterioare în pădure, terasă, fast food, sală de conferinţe pentru copii, spaţiu de joacă pentru copii, gospodărie ţărănească, biologi şi nu, în ultimul rând, specii noi. Va fi prevăzut şi un reptilar şi o zonă pentru crocodili.
Până atunci însă, angajaţii Grădinii Zoologice le recomandă oamenilor care găsesc animale în pădure şi au impresia că sunt părăsite, să nu le aducă la Zoo în oraş, deoarece ele nu se pot dezvolta cum trebuie într-un spaţiu atât de mic, iar mediul lor natural le asigură condiţii mult mai bune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite