Animalele de la Zoo pleacă în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele de la  Zoo pleacă în lume
Animalele de la Zoo pleacă în lume

O parte din locatarii Grădinii Zoologice din Oradea ar putea fi mutaţi în toamnă în Anglia şi în Italia. Pentru că leii, urşii şi lupii trăiesc înghesuiţi, conducerea instituţiei caută soluţii de relocare în alte grădini zoologice sau parcuri naturale.

Grădina Zoologică din Oradea este suprapopulată. Pe lângă maimuţe, căprioare, râşi şi alte animale domestic şi sălbatice, aici se înghesuie lei, urşi şi lupi, necuvântătoare care trăiesc în condiţii improprii, necorespunzătoare legislaţiei europene. Fiindcă soluţia  în aceste situaţii este relocarea, noua conducere a Grădinii Zoologice lucrează la găsirea unor cămine noi, mai bune,  pentru animalele din care există prea multe exemplare.

Animale înghesuite

Dacă lucrurile evoluează conform planurilor, şapte lupi ar urma să fie mutaţi, în luna octombrie, la o grădină zoologică din Marea Britanie. Tot acolo au şanse să ajungă şi cei 14 lei care sunt în plus la grădina zoologică orădeană. Două ursoaice brune ar putea fi relocate undeva în Italia, sau, dacă nu, în rezervaţia de urşi de la Zărneşti, unde Daiana Gender, managerul Grădinii Zoologice Oradea, a negociat un posibil transfer.La Zoo trăiesc nu mai puţin de 18 lei, dintre care cel mai tânăr are nouă luni, iar cel mai în vârstă are 27 de ani.

Aceştia sunt repartizaţi în cinci cuşti, a căror suprafaţă totală nu depăşeşte 100 mp, după cum spune Roger Rois, biolog la Grădina Zoologică. Potrivit lui, în conformitate cu legislaţia europeană, se recomandă ca, pe o suprafaţă de 500 mp, să nu trăiască mai mult de patru exemplare.

Situaţia este la fel de gravă în cazul lupilor cenuşii. 14 exemplare locuiesc înghesuite, în cuşti a căror suprafaţă nu depăşeşte 25 de mp, deşi legea spune că şapte lupi ar avea nevoie de o suprafaţă totală de 500 mp.

Cum se face relocarea

Suprapopularea din Grădina Zoologică din Oradea este rezultatul faptului că, din cauza lipsei spaţiului, exemplarele de sex opus au fost ţinute împreună, fără a fi sterilizate în prealabil. Relocarea se face prin intermediul unor fundaţii internaţionale. În aceste demersuri Grădina Zoologică este sprijinită de britanicul Gerry Brudenell de la fundaţia SOS ZOO, cu ajutorul căruia au fost stabilite contacte cu grădini zoologice şi rezervaţii din Europa şi Africa.

Gerry Brudanell spune că procedurile de urmat în scopul relocării sunt complicate, birocraţia fiind foarte mare. „Trebuie să transportăm lupii într-o maşină specială, de carantină”, povesteşte Brudenell. Cum cheltuielile sunt foarte mari, acestea sunt suportate din fonduri provenite de la fundaţii şi din sponsorizări.

Daiana Gender spune că e greu să găseşti un cămin nou pentru aceste animale, fiindcă în străinătate cheltuielile de întreţinere sunt mult mai mari decât la noi. „Relocarea presupune, pentru noi, cheltuieli legate de transport, camioane, comenzi speciale de cuşti pentru transport aerian, îmbarcare, debarcare, personal avizat. În martie, pe transportul aerian a şase pui de lei am plătit peste 10.000 de euro ”, explică Daiana Gender.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite