Anghel Iordănescu, fost antrenor al Naţionalei: „Gigi, opreşte-te!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul senator independent crede că patronul Stelei destabilizează atmosfera de la echipă. Anghel Iordănescu (58 de ani) a spus, într-un interviu acordat „Adevărului“, că Steaua va prinde doar printr-o minune locul doi şi a lăudat planul de dezvoltare al CFR-ului.

Adevărul: Mai aveţi timp de fotbal de când sunteţi senator?

Anghel Iordănescu: Când ai o pasiune, este greu să o scoţi din suflet. Timp nu prea am. La Senat sunt foarte multe şedinţe, stau de dimineaţa până seara câteodată. Ştiu când vin, dar nu ştiu la ce oră plec de aici. Cu toate astea, nu prea ratez meciuri. Le văd ori la televizor, ori pe stadion.

Cât la sută din aceste meciuri sunt ale Stelei?

Marea majoritate. Acolo m-am format ca sportiv şi ca om. Am rămas legat de Steaua pentru totdeauna. Acum poate că nu mai am entuziasmul tinereţii, dar băieţii mei care sunt stelişti mă conectează la maximum.

Cum vi se pare situaţia actuală în care se află clubul? Ba se vinde, ba nu se vinde, rezultatele sunt tot mai slabe…

E o situaţie neplăcută. Am urmărit şi eu aşa-zisele negocieri dintre Gigi Becali şi acel israelian, Shon Mekyten. A fost doar o cacealma. Nu a fost nimic serios acolo. Din contră, farsa a reprezentat o chestiune gravă. Nu ştiu care din părţi a regizat această negociere, dar cert este că Gigi Becali a intrat în joc. Aceste lucruri destabilizează echipa. Jucătorii nu mai au siguranţă, antrenorul, la fel. În situaţia în care echipa este pe locul şase, această atmosferă de incertitudine face foarte mult rău.

Ce se poate face?

Doar Gigi Becali poate redresa situaţia, pentru că el este în acest moment patron. El trebuie să se decidă, ori rămâne şi investeşte, ori vinde şi lasă locul altcuiva care vrea să facă treabă. Gigi trebuie să se oprească, să nu mai alimenteze tensiunile care deja există la echipă.   

Cum vi s-a părut meciul cu Vaslui?

Steaua are ceva probleme la nivelul lotului. I-ar trebui două-trei achiziţii ca să se echilibreze valoric. Sunt unii fotbalişti la Steaua care nu fac faţă nivelului.

Este Steaua într-o situaţie aşa rea?

Eu spun că este într-o conjunctură proastă. Totul este ca această conjunctură să nu se transforme în realitate. Steaua nu este echipă de locurile trei-patru. Unicul obiectiv este titlul.

Dar se mai poate vorbi de titlu în Ghencea în acest sezon?

Cred că doar locul doi se mai poate atinge, dar şi acesta  foarte-foarte greu. Dinamo şi CFR Cluj se bat pentru titlu.

Cum aţi sintetiza problemele Stelei?

Lipsa unui plan, a unei strategii. Uite, mi-a plăcut foarte mult ce a făcut CFR Cluj. Ei au avut o strategie, nu de acum, ci de câţiva ani. Ei au pornit din Divizia C. S-a spus că străinii le-au adus performanţele. Nu e adevărat. În divizia C şi în B au jucat cu români. În primul an, în prima ligă, se bazau pe Anca sau Tilincă. Abia după aceea au venit străinii.

De naţională aţi uitat, sau vă preocupă numai Steaua?

Nu am uitat. Avem un meci greu cu Serbia. Îi ţin pumnii lui Victor Piţurcă. Serbia e o echipă specială. Jucătorii ei sunt şi tehnici, şi foarte agresivi. Sunt calităţile naţiei lor. Sunt pe val, dar avem şi noi mijloacele noastre specifice de a ne impune. Cred că va fi un infern la Constanţa pentru ei din toate punctele de vedere.

Aştept ca suporterii să facă show. Trebuie să înţelegem că ne jucăm calificarea cu sârbii. Numai victoria ne ajută. Aş vrea ca atmosfera să fie perfectă la naţională. Dacă Mircea Sandu şi Victor Piţurcă ar avea ceva de împărţit, să împartă după acest meci. Discuţiile cu înlocuirea lui Piţurcă să înceteze!

Ce dezamăgire aveţi faţă de fotbalul românesc?

Că ne uităm la jucătorii străini ca la nişte salvatori. Patronii de la noi cer preţuri prea mari pentru jucătorii români, dar cad în propria capcană. Cresc toţi preţurile şi nu pot lua nici ei jucători de la noi şi aduc nulităţi de prin alte ţări. Sunt doar câţiva străini care îmi plac. Dubarbier, Dani, Kone (n.r. - de la CFR), Cesinha, Spadacio (n.r. - de la Rapid) şi Wesley (n.r. - de la FC Vaslui).

La braţ cu Mircea Diaconu

Pentru Anghel Iordănescu, trecerea la politică nu a fost uşoară. „Recent s-a votat bugetul, nu am avut timp nici să respir. Am venit pe la 9.00 dimineaţa la Senat, trebuia să stăm până după-amiaza. Am plecat acasă la unu şi jumătate noaptea“, a spus Iordănescu. 

O zi obişnuită la Senat începe de obicei dimineaţa, la 10.00. La intrare, „Generalul“ este salutat cu respect de angajaţii SPP. Apoi primeşte de la secretara sa, doamna Cireşica, toate documentele necesare privind ordinea de zi. Urcă la etaj, la minibar, unde discută la o cafea sau mănâncă un sandvici în pauză. Deşi este nou în politică, Iordănescu este salutat de toată lumea. Foarte apropiat de nea Puiu este actorul Mircea Diaconu, senator PNL. Se salută în glumă, apoi pleacă amândoi la şedinţe.

image

Au fost jucători ai Stelei care au avut o şansă să se afirme în Cupă cu Sportul. S-au făcut de râs. Atunci ce mai caută ei în lot? Se miră că sunt concediaţi de club. Problema este că nu sunt aduşi alţii

image



Anghel Iordănescu, fost selecţioner

image

Gigi Becali şi Valeriu Argăseală au un model clar de urmat: Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan, ei le-au luat titlul anul trecut, şi nu întâmplător

image



Anghel Iordănescu, fost selecţioner



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite