VIDEO UPDATE Ministrul de Finanţe a plecat de la minister. Negocierile s-au încheiat fără rezultat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşirea ministrului de Finanţe a creat busculadă Foto: Petrică Tănase
Ieşirea ministrului de Finanţe a creat busculadă Foto: Petrică Tănase

Funcţionarii din Ministerul de Finanţe au declanşat un protest spontan la locul de muncă. Ulterior, în multe oraşe din ţară, precum Constanţa, Deva, Timişoara, Braşov sau Galaţi, angajaţii Direcţiilor de Finanţe au început şi ei un protest spontan. Ministrul Ialomiţianu a fost scos din clădire doar după intervenţia jandarmilor şi a SPP. Ulterior ministurl s-a întors însă în urma negocierilor care au durat mai mult de pa

Craiova: Tranzacţiile prin Trezorerie sunt blocate. Sute de funcţionari publici se alătură protestului finanţiştilor

FOTOGALERIE: Protest al angajaţilor Finanţelor Timiş la cafele şi bancuri despre Guvern

CITEŞTE ŞI Angajaţii de la Ministerul de Finanţe sunt din nou în stradă

Angajații din finanțe din Caraș-Severin se pregătesc de proteste în câteva ore

În dimineaţa aceasta ar putea începe proteste în toată ţara

Braşov: Mesajul revoluţionarilor către protestatarii din Finanţe: „SIngura soluţie, încă o Revoluţie!“

Protest de jumătate de oră la Finanţele din Timiş

UPDATE 05.25 Discuţiile dintre Gheorghe Ialomiţianu şi liderii sindicali s-au încheiat fără rezultat, după aproximativ patru ore, ministrul afirmând încă o dată, la ieşirea din Ministerul de Finanţe, că stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanţă, celor care reduc evaziunea fiscală.

"Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanţă, celor care reduc evaziunea fiscală, celor care au o contribuţie substanţială la realizarea veniturilor la bugetul de stat. În momentul de faţă, România este pe ultimul loc la încasări la bugetul statului, respectiv 32%, Bulgaria având 40%. Trebuie să avem criterii de eficienţă. Această instituţie trebuie restructurată, reorganizată, ca să fie o instituţie apreciată de contribuabili, pentru a nu fi în situaţia de a tăia cheltuielile instituţiilor publice şi toate instituţiile să funcţioneze în condiţii de normalitate"
, a susţinut ministrul de Finanţe după discuţii.

El a precizat că negocierile vor continua şi joi.

Liderul sindical Vasile Marica a spus că ministrul le-a precizat că va discuta joi cu premierul despre această situaţie.

Marica şi-a arătat temerea ca această acţiune să nu fie politizată şi să nu degenereze, în condiţiile în care el are semnale din toată ţara că protestele s-ar putea amplifica.

"Facem un apel la toate partidele politice să-şi vadă de treaba lor, să ne lase să ne rezolvăm problemele. Noi nu ne dorim o politizare a acestei acţiuni. Mâine dimineaţă (joi - n.r.), dacă colegii noştri vor intra în acţiuni spontane, cauza este sărăcia, nu că ţin cu vreun partid sau cu altul"
, a susţinut Marica.

Acesta a spus că înţelegerea cu "cei din Fisc" a fost ca o parte din banii colectaţi să fie daţi pentru redimensionarea cheltuielilor cu personalul, iar la ora actuală ministrul încalcă această convenţie.

"Ministrul nu ne-a promis nimic, nici noi nu i-am promis. Am rămas pe poziţia noastră şi el pe a lui. I-am spus ministrului că singurii vinovaţi pentru că la buget nu se colectează bani suficienţi sunt guvernanţii care şi-au pus oameni în funcţii de conducere în instituţiile din toată ţara"
, a spus liderul sindical, potrivit Mediafax.

UPDATE 04.17 Cele aproximativ 200 de persoane nu vor să părăsească deloc clădirea Ministerului de FInanţe.

UPDATE 03.38 Ministrul Ialomiţianu a declarat că se negociază în continuare şi că în minister trebuie făcute restructurări ca populaţia să aibă din nou încredere în instituţie. În ceea ce priveşte, protestul de astăzi, negocierile continuă., potrivit corespondentului Adevărul.

UPDATE 03.07: Sebastian Oprescu, de la SNFP (Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici), la mai bine de trei ore după negocieri, a declarat că nu s-a ajuns la nicio concluzie. Oamenii scandează în continuare că nu vor pleca acasă până când nu se găsesc soluţii şi până nu îşi primesc stimulentele.

UPDATE 01.26: Vasile Marica a declarat că nu s-a ajuns la nicio înţelegere deocamdată. Oamenii nu vor să plece şi negocierile continuă. Totodată, oamenii speculează că Vasile Marica ar fi mână în mână cu ministrul de finanţe şi că îşi doresc banii pe lunile august şi septembrie, potrivit corespondentului Adevărul.

UPDATE 00.23: Ialomiţianu s-a întors la Ministerul de Finanţe unde va negocia cu liderii de sindicat.

"Am venit să continuăm negocierile. Nu fug, negociez! Cine are performanţă va fi bine plătit în finanţe" a declarat când a ajuns înapoi la birou ministrul Ialomiţianu. "Vreau să văd rezultatele că avem obligaţia de a reduce evaziunile fiscale. Negociem cu liderii de sindicate" a mai spus ministrul înainte de a intra în birou în scandările mulţimii.

Potrivit Realitatea, ministrul de finanţe a ajuns însoţit de SPP iar la faţa locului mai sunt aproximativ 200 de persoane. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, Vasile Marica, a declarat că protestatarii sunt hotărâţi să rămână toată noaptea în sediul Ministerului de Finanţe.

Gheorghe Isvoranu, preşedinte Spiru Haret, a declarat la Realitatea TV.: Sunt în drum spre Bucureşti şi vrem să ne alăturăm cu toţii protestului. Ceea ce se petrece în momentul de faţă este un genocid. Ceea ce vrea domnul Ialomiţianu să facă acum este să dezamorseze situaţia.

UPDATE 22.45 Emil Boc la TVR: "Nu poţi să pretinzi profesorilor, medicilor, judecătorilor, altor funcţionari din administraţie să aibă salariile diminuate cu 25% iar în altă parte să dai stimulente în valoare de 1 până la 3 salarii"

UPDATE 22.38 "Cei care vor avea rezultate performante vor primi stimulente" a declarat Ialomiţianu în momentul în care a plecat de la Minister.

UPDATE 22.29
Vasile Marica, preşedintele Confederaţiei Sindicale SEDLEX, a declarat că protestatarii nu l-au agresat pe Ialomiţianu.

"Noi avem un principiu. Oamenii de aici vor stimulentele care trebuie acordate în ansamblu. Oamenii nu pot să meargă acasă cu 5 milioane şi să aibă rate de 7 milioane. Dacă ar da aceste stimulente s-ar mări consumul. Convenţia cu Ministerul de Finanţe a fost să dea la oameni cele mai mici salarii astfel încât atunci când atrag fonduri să le dăm procent. Acum ei schimbă regulile din mers, ceea ce e o mare prostie. Un ministru poate da aceşti bani. De ce vor să înfrângă poporul român? Nu a fost nicio violenţă. Oamenii vor nişte răspunsuri. Faptul că a plecat e o dovadă de slăbiciune. Oamenii vroiau să afle răspunsul la nişte întrebări. Toţi se îmbulzeau să-l întrebe lucrul ăsta. Numeni nu s-a atins de ministru. SPP-ul a apărut la minister când ministrul vroia să plece. A fost o îmbulzeală atunci pentru că oamenii vroiau să afle de ce nu mai iau stimulentele. Oamenii nu mai au încredere în nimeni" a declarat Marica.

UPDATE 22.23 Primii protestatari care părăsesc sediul ministerului.

UPDATE 22.17 Liderul dascălilor de la CNSLR - Frăţia cere solidarizarea tuturor nemulţumiţilor

Marius Nistor, liderul dascălilor înscrişi în federaţia Spiru Haret, afiliată la CNSLR - Frăţia, se află la Ministerul de Finanţe împreună cu mai mulţi proefsori:  „Nu pot să vă spun câţi suntem, fiindcă n-am stat să număr”.
Întrebat dacă le cere profesorilor să vină la Ministerul de Finanţe, Nistor a refuzat să dea un răspuns clar, cu da sau nu: „ Acesta este semnalul adresat tuturor categoriilor sociale din ţară nemulţumite de conducerea acestui Guvern. Eu le cer să fie solidari cu cei de la Finanţe şi nu am de gând să împiedic pe nimeni să vină aici!”.

Ieşirea ministrului de Finanţe a creat busculadă Foto: Petrică Tănase

UPDATE 22.12 Liderul revoluţionarilor de la Finanţe: Este protestul nostru, nu vrem să agităm lucrurile!

Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), este reticent faţă de venirea altor sindicalişti la sediul Ministerului de Finanţe. “Solidaritatea celorlalţi ne onorează, dar acesta este protestul nostru. Noi le mulţumim, dar nu dorim să agităm lucrurile! Le cer decenţă tuturor, inclusiv membrilor noştri de sindicat din minister!”, a spus Sebastian Oprescu. Declaraţia lui Oprescu a venit după ce poliţiştii înregimentaţi la CNSLR - Frăţia au anunţat că se vor duce la Ministerul de Finanţe şi la direcţiile judeţene unde continuă protestele. Florin Vâlnei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicaliştilor din Poliţie (FNSP), afiliată la CNSLR - Frăţia, spune că membrii organizaţiei pe care o conduce l-au sunat să-l anunţe că vor merge alături de finanţişti. În opinia sa, poliţiştii care vor intra în acele instituţii pentru a participa la revoltă nu încalcă legea: „Fac asta în timpul lor liber, nu-i poate opri nimeni. Îi ajutăm pe colegii noştri care au pornit protestele”.

UPDATE 22.04 O altă parte a protestatarilor vor să plece la Ateneul Român, acolo unde sunt adunaţi majoritatea liderilor PDL şi acolo unde, cred ei, ar urma să ajungă în scurt timp şi ministrul Ialomiţianu.

UPDATE 22.03 Angajaţii ministerului sunt îndemnaţi, în acest moment, să rămână până dimineaţă în clădire şi să blocheze, joi, la prima oră intrarea ministrului în cabinet.

UPDATE 21.59 Câţiva protestatari au pătruns în biroul ministrului şi au început să cotrobăie prin încăpere. Unii dintre ei urmăresc ştirile la televizorul lui Ialomiţianu.


UPDATE 21.58
Protestatarii anunţă că vor rămâne pe poziţii, chiar dacă Ialomiţianu a părăsit clădirea. Protestul continuă!

Ieşirea ministrului de Finanţe a creat busculadă

UPDATE 21.55 Ministrul Ialomiţianu este scos cu ajutorul ofiţerilor SPP din clădire!

UPDATE 21.55 Foarte probabil ministrul Ialomiţianu va fi scos din clădirea ministerului în scurt timp.

UPDATE 21.44 Generalul de Birigadă, Gabriel Creţu, prim-adjuncţul şefului SPP, a intrat în sediul Ministerul de Finaţe. Îmbrăcat în civil, Creţu s-a plimbat prin mulţime cu mânile în buzunar, fără a intra în vreun birou. În acelaşi timp, protestatarilor a început să li se distribuie mâncare.

UPDATE 21.42 Protestul de la Ministerul de Finanţe ia amploare. Poliţiştii de la CNSLR - Frăţia vor merge în instituţiile ocupate de lucrătorii din finanţe, pentru a-i susţine. Florin Vâlnei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicaliştilor din Poliţie (FNSP), afiliată la CNSLR - Frăţia, spune că membrii organizaţiei pe care o conduce l-au sunat să-l anunţe că începând din noaptea asta merg la Ministerul de Finanţe şi la direcţiile judeţene unde oamenii au rămas la locul de muncă: „Fac asta în timpul lor liber, nu-i poate opri nimeni. Îi ajutăm pe colegii noştri care au pornit protestele”. Poliţistul sindicalist Vâlnei susţine că e perfect legal ca membrii FNSP să intre în instituţii, chiar şi noaptea: „Oricine poate intra, dacă se legitimează şi se înregistrează la poartă. Dacă sunt invitaţi acolo, pot intra. Eu i-am invitat, în calitate de vicepreşedinte al Sed Lex!”.

UPDATE 21.40 Angajaţii trezoreriilor aununţă că intră şi ei în grevă. Nu vor avea program mâine. Acest lucru înseamnă că nicio o plată nu se va putea efectua de la şi către buget.

UPDATE 21.37 Guvernul va aplica legea, "cu toate consecinţele", în cazul în care protestul declanşat de către angajaţii din Ministerul Finanţelor se va extinde şi la nivelul altor instituţii, potrivit premierului Emil Boc. El a arătat, miercuri seara, că singura soluţie pentru rezolvarea problemei este respectarea legii.

Întrebat la postul public de televiziune ce va face Guvernul dacă acţiunile de protest de la Finanţe se extind, premierul a răspuns că legea va fi aplicată, cu toate consecinţele. "Nu avem ce negocia cu aplicarea legii. Ştiu că sunt vremuri grele, iar banii nu sunt suficienţi. Guvernul nu a adus criza, dar poate depăşi criza dacă face ce trebuie, altfel o adâncim", a spus Boc.

UPDATE 21.35 Crin Antonescu, preşedintele PNL: "Dacă el nu înţelege să demisioneze, atunci noi, prin moţiune de cenzură trebuie să corectăm acest lucru. Este obligaţia opoziţiei. Eu am spus că plecarea lui Boc nu rezolvă toate problemele, dar este primul pas".

UPDATE 21.33 Cei patru jandarmi desemnaţi să păzească intrarea în sediul ministerului sunt depăşiţi de situaţie. Practic, în acest moment, oricine poate intra în clădire, după bunul plac.

UPDATE 21.30 Vasile Marica se plimbă printre oameni şi le dă indicaţii: "Chiar dacă reuşeşte să îl scoată ( n.r - pe ministrul de Finanţe) nu pleacă nimeni de aici!".

UPDATE 21.27 Doina Tănase, inspector în Ministerul Finanţelor Publice (salariu de 750 de lei): S-au făcut presiuni din partea conducerii Ministerului, prin directorii departamentelor, pentru a se împiedica protestele de astăzi. Oameni nu sunt dispuşi să plece de aici chiar dacă ministrul va reuşi să părăsească clădirea“. Doamna Tănase mai spune că sporurile de performanţă au fost aproape inexistente la nivelul anului 2010, iar anunţul premierului privind remunerarea în plus a angajaţiilor cu performanţe "este o minciună".


UPDATE 21.04 Victor Ponta, preşedintele PSD: Era de aşteptat ce se întâmplă
. Luni vom depune moţiunea de cenzură. "Cuţitul a trecut dincolo de os", a adăugat Ponta. "Oamenii de la Ministerul de Finanţe nu mai cred în guvernaţii actuali", a subliniat el.

"Vrem să dăm jos acest guvern", a spus Ponta, subliniind că "s-a dus vremea negocierilor şi a discuţiilor". El a spus că "soluţia nu este una violentă. Putem să o facem în mod democratic, este datoria noastră, a opoziţiei, ca într-o săptămână să dăm jos Guvernul. Să dăm o soluţie. E adevărat că nu va fi lapte şi miere, dar trebuie să punem capăt hoţiei".

UPDATE 21.05 Protestatarii încep să strige brusc „să vină Băsescu”. Imediat după aceea, o voce anunţă „Au venit şi profesorii!”.  Anunţul este salutat cu urale şi aplauze. Imediat se scandează „Toţi bugetarii!”.

UPDATE 20.03 Marius Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret" : "Bugetarii trebuie să treacă la acţiune. Vom susţine toate acţiunile de protest. Se pot declanşa acţiuni spontane în toate unităţile şcolare

UPDATE 21.00 Vasile Marica: Ministrul de Finaţe nu poate ieşi decât pe geam

UPDATE 20.55 EXCLUSIV adevarul.ro Florin Vâlnei, preşedintele Federaţiei Poliţiştilor: "La Ministerul de Finaţe sunt prezenţi poliţişti care sunt după orele de program. Suntem solidari cu ei pentru că suntem în aceeaşi situaţie". El a adăugat că poliţiştii "au de gând să stea la minister până se rezolvă situaţia!"

În schimb, Marian Gruia, preşedintele Federaţiei Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, a declarat, pentru adevarul.ro, că "poliţiştii care sunt la protest s-au dus acolo doar pentru imagine".

UPDATE 20.51 Federaţia "Spirul Haret" se solidarizează cu protestatarii de la Finanţe.

UPDATE 20.50 ATMOSFERA ÎNCINSĂ PE HOLURILE MINISTERULUI

Protestatarii primesc infiormaţii prin telefoanele mobile şi se revoltă suplimentar. „Boc minte cu neruşinare. Cum adică zice că dă stimulente numai celor care au depăşit planul? Să-i araăt că am depăşit planul şi n-am văzut niciun stimulent?”, se revoltă o doamnă. Vasile Marica, liderul sindicatului Sedlex strigă: Nu e decizia mea, este decizia oamenilor. Dacă ei vor să rămână aici... Strigăte din mulţime: „Rămânem aici, nu plecăm!” Circulă şi informaţii sub formă de folclor: cineva susţine că au venit patru ofiţeri de la SPP, îmbrăcaţi în civili, probabil pentru a-l evacua pe Ialomiţinu, dar au plecat aşa cum au venit, fără ministru.

UPDATE 20.45 Boc: Stimulente pot fi considerate tot pomeni

"Cei care sunt performanţi şi depăşesc planul au dreptul conform legii la stimulente proporţional cu nivelul cu care au depăşit. Maniera această nediferenţiată, la toată lumea, nu mai poate continua. Când evaziunea fiscală va fi diminuată, da stimulente", a spus Boc, la postul public de televiziune.

El a amintit totodată, referindu-se la protestatarii de la Ministerul Finanţelor, că angajaţii din sistemul bugetar nu sunt plătiţi pentru orele în care nu muncesc. La finalul şedinţei de guvern, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat că activitatea angajaţilor din Ministerul Finanţelor este apreciată, dar trebuie recompensate acele persoane care înregistrează performanţe în combaterea evaziunii fiscale.

La rândul său, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat că angajaţii Ministerului Finanţelor pot primi stimulente doar dacă este atinsă ţinta de venituri bugetare, însă după primele şase luni sumele colectate au fost sub planul de încasări.

UDATE 20.40  Angajanţii de la Finanţe nu-l lasa pe ministrul Ialomiţianu să iasă din clădire

UPDATE 20.35 Protestatarii au incercat să intre în biroul ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu. Ei au dat cu pumnii şi picioarele în uşă.  Oameii strigă ministrului Ialomiţianu  "Demisia", "Marionetă" sau "Laşule".

UPDATE 20.30 Gheorghe Ialomiţianu: Nu am de ce să îmi dau demisia.

"Foştii miniştriii nu au rezolvat problema. O să negociez tot timpul dar în condiţii de legalitate", a spus Ialomiţianu.

"Vreau să-i stimulez pe toţi, dar în mod egal. Actualul sistem de stimulete nu este un sistem care respectă legea", a adăugat ministrul de Finanţe.

UPDATE 20.25 Sindicatul finanţiştilor brăileni nu susţine protestul de la Minister, iar liderii merg abia luni la Bucureşti, la chemarea lui Marica

UPDATE 20.20 Poliţia alături de protestatarii de la Ministerul de Finanţe. Reprezentantul sindicatelor din poliţie au sosit la Ministerul de Finanţe pentru a susţine protestatarii.

Sursa: Realitatea TV

Florin Vâlnei preşedintele sindicatelor din Poliţie:  "Suntem solidari cu cei de la Finanţe şi le susţinem protestele. Singura formă de protest care îi va aduce cu picioarele pe pământ este greva generală. Am văzut că ei petrec la Ateneu. Este semnul lor de respect".

Proteste la Ministerul de Finanţe

UPDATE 20.18 Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei: "Ministrul de Finanţe trebuie să rezolve această problemă. Nu pot eu să spun eu ceea ce se întâmplă".

UPDATE 20.15 Elena Udrea: "Am ieşit de la şedinţa de Guvern, nu ştiu ce se întâmplă la Ministerul de Finanţe".

UPDATE 20.14 Cătălin Predoiu, ministrul de Justiţie: "E la îndemâna ministrului de Finanţe să deblocheze situaţia".

UPDATE Adriean Videanu: „Acest lucru nu şi-l doreşte nimeni. Înteleg că este o problemă de salarizare, multe dintre drepturi erau extra salariul de bază, este o problemă la care Ministerul şi ANAF trebuie să găsească o soluţie“, a declarat Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei.

UPDATE 20.13 "O să aducem apă şi mâncare, ministerul nu s-a ocupat de oamenii lui, o să ne ocupăm noi, sindicatul", a declarat . "Oamenii nu vor să mai plece. Nu mai trebuie să vină alţi oameni din ţară. Sunt suficienţi cei din din Bucureşti", a spus preşedintele Sedlex, Vasile Marica.

Sursa Realitatea TV

"Când o mulţime este nemulţumită atunci are dreptate", a punctat Marica, precizând că îl parafrazează pe preşedintele Traian Băsescu.

UPDATE 20.00 În timp ce angajaţii Ministerului de Finanţe protestează împotriva salariilor de nimic pe care le-au primit luna aceasta, liderii PDL se află la ceremonia de lansare a Fundaţiei Creştin-Democrate, organizate de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

UPDATE 19.50 "Cei 200 de oameni nu reprezintă Ministerul de Finanţe şi ANAF-ul", a atras atenţia Sorin Blejnar, preşedintele ANAF. El a îndemnat protestatarii "să meargă acasă şi să doarmă liniştiţi".

Şeful ANAF a explicat că nu se va negocia în privinţa stimulentele deoarece "aceste stimulente se acordă atunci cănd se încasează sume suplimentar, atunci când se reduce evaziunea fiscală. 98% din încasările suplimentare, nu sunt încasările noastre, ci încasări făcute de altte instituţii publice, dar gestionate de Ministerul de Finanţe. Ca să îţi meriţi aceste stimultente, trebuie să-ţi depăşeşti planul de încasări", a subliniat şeful ANAF.În acest timp mulţimea scanda: "Hoţii!"

UPDATE 19.45 Marica: "Vrem ca stimulentele şi legea salarizării să fie favorabile tuturor. Stă în pixul ministrului să acorde aceste stimilente"

UPDATE 19.40 Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu : "Rămânem aici până ni se acordă toate drepturile. Avem semnale că nu se vor alătura colegi din toată ţara".

Fondul de stimulente este constituit şi pe luna august şi pe luna septembrie şi pe luna octombrie. Banii sunt, este nevoie de semnătura ministrului. Este în puterea lui să acorde sporurile.

UPDATE 19.39 Fostul ministrul de Interne, Vasile Blaga, care şi-a dat demisia în urma protestelor poliţiştilor a refuzat să comenteze situaţia de la Ministerul de Finanţe. "Fiecare ministru să-şi rezolve problemele", a spus Blaga.

UPDATE 19.37 Fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat în repetate rânduri că va continua să acorde sporuri angajaţiilor din Ministerul Finanţelor până la intrarea în vigoare a legii salarizării unice, întrucât eliminarea acestor stimulente echivalează cu o reducere a veniturilor de aproximativ 60%.

Acordarea stimulentelor pentru angajaţii de la Finanţe, Vămi şi Fisc a fost una dintre nemulţumirile preşedintelui Traian Băsescu referitor la mandatul lui Vlădescu la şefia Ministerului de Finanţe, reprezentând şi nuul dintre motivele înlocuirii acestuia din funcţie.

Sursa Realitatea TV

UPDATE 19.35 Vasile Marica a anunţat protestatarii că în curând vor primi apă. El a precizat că va rămâne cu cele câteva sute de bugetari, la sediul ministerului de Finanţe, deoarece negocierile se află într-un blocaj.

UPDATE 19.27 Directorul Direcţiei Finanţelor Cluj: „Nu cred vor fi luate măsuri împotriva angajaţilor care au protestat”

Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Cluj (DGFP), Mihai Costin, susţine că nu se pune problema sancţionării angajaţilor care au protestat azi în mod spontan.

UPDATE 19.20 Echipaje din partea Jandarmeriei monitorizează atent situaţia din zonă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, "jandarmii nu intervin atâta timp cât protestul se desfăşoară în interiorul instituţiei, pentru că nu este ilegal. "Echipele noastre monitorizează zona şi vor acţiona doar în caz de necesitate", a declarat Marius Militaru, purtător de cuvânt al Jandarmeriei.

UPDATE 19.10 "Eu îmi dau demisia din sindicat şi mă alătur vouă" le-a spus Vasile Marica protestatarilor.

UPDATE 19.05 Boc: Stimulente se dau doar pentru depăşirea sarcinilor de serviciu, nu automat

Stimulentele salariale se acordă doar pe criterii de performanţă, atunci când angajatul îşi depăşeşte sarcinile de serviciu, şi nu în mod automat. Acesta a fost mesajul lansat de primul ministru Emil Boc în şedinţa de Guvern.

Sporurile acordate de ministere în 2009.

image

UPDATE 19.00 După trei runde de negocieri, funcţionarii de la Ministerul de Finanţe au decis să continue protestele. Liderul de sindicat, Vasile Marica, a precizat că deşi stă "în pixul ministrului de Finanţe" să acorde aceste stimulente, din raţiuni politice, a refuzat să facă acest lucru.

"Grilele sunt negociate astfel încât să nu poată face acest lucru", a spus Marica.

Potrivit liderului de sindicat, ministrul de Finanţei ar fi afirmat că stimulentele se acordă clientelar şi că va milita pentru ca stimulentele să fie incluse în salariu. "Nu cred că şefii de la finanţe spun adevărul", a spus Marica. 

UPDATE 18:56 Preşedintele Sedlex, Vasile Marica, i-a întrebat pe protestatari dacă vor să rămână peste noapte la minister pentru a-şi susţine cauza, iar aceştia au răspuns că "da".

UPDATE 18:35 O delegaţie a protestatarilor a intrat la discuţii cu ministrul.

UPDATE 18:26 Ministrul Gheorghe Ialomiţianu a ajuns la ministerul de Finanţe, afirmând că a fost în şedinţă de Guvern şi "a venit să discute cu oamenii". Subalternii au început să îl huiduie în timp ce se îndrepta spre biroul său.

UPDATE 17:40 O nouă rundă de negocieri între protestatari şi preşedintele ANAF a eşuat. Sorin Blejnar a afirmat că o medie a stimulentelor va fi introdusă în salariul de bază, amendament care se află pe ordinea de zi de luni a Camerei Deputaţilor. "Stimulentele din ultimele două luni nu sunt neapărat un drept al lor", a mai spus şeful ANAF, adăugând că "nu este de acord cu această formă de protest". Întrebat dacă a vorbit cu ministrul de Finanţe, plecat la şedinţa săptămânală a Guvernului, Blejnar a spus: "Credeţi că are importanţă dacă mă sună ministrul într-o pauză?"

UPDATE 17:35  Angajaţii din agenţiile subordonate Ministerului Muncii care au protestat azi au plecat acasă după încheierea programului de lucru. Ei spun că prezenţa lor în instituţii nu ar avea niciun impact, deoarece "bătălia" se duce la Bucureşti, mai precis, la Ministerul de Finanţe. "Suntem concentraţi pe ce se întâmplă acolo. De ceea ce obţin ei depind şi stimulentele noastre, ale celor din Ministerul Muncii", a explicat Ingrid Iordache, reprezentanta sindicaliştilor din acest minister afiliaţi la Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici.

UPDATE 17:30 PSD se declară solidar cu protestarii din Ministerul Finanţelor Publice şi din Direcţiile de Finanţe Publice, menţionând că se va opune adoptării noii Legii a salarizării unitare, pe care Guvernul doreşte să îşi asume răspunderea.

"Aceşti oameni nu au salarii uriaşe, nu au «salarii nesimţite» şi se luptă pentru a-şi apăra veniturile din ce în ce mai mici. Protestele de astăzi sunt consecinţa tăierii aberante de venituri, care au depăşit nivelul de 25% comunicat în mod oficial. Tăierile de venituri au adus angajaţii din ministerul de Finanţe şi Direcţiile de Finanţe Publice în pragul disperării. PSD anunţă că se va opune adoptării noii Legii a salarizării unitare, pe care Guvernul doreşte să îşi asume răspunderea. Prin această lege se încearcă permanentizarea tăierilor de salarii, deşi acestea ar trebui să revină la nivelul din iunie 2010, începând cu 1 ianuarie 2011", se arată în comunicat.

UPDATE 16:50 Deşi programul de lucru s-a încheiat, angajaţii de la Finanţe rămân să protesteze. Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, a declarat că cei 700 - 800 de salariaţi din Ministerul Finanţelor care au declanşat un protest spontan nu vor pleca acasă până nu vine ministrul şi le promite reacordarea stimulentelor.  "Dacă ministrul nu-şi va face apariţia, ei vor rămâne şi peste noapte în instituţie. Dacă ar pleca acasă, mâine n-ar mai putea întrerupe activitatea, fiindcă nu s-ar mai încadra la protest spontan, conform legii", a spus Oprescu. Până la această oră, au întrerupt total activitatea mai multe direcţii judeţene de finanţe publice, printre care cele din Prahova,Constanţa, Dâmboviţa, Timiş, Giurgiu, Suceava.

UPDATE 16:32 Ingrid Iordache, preşedinta sindicatelor din instituţiile care ţin de Ministerul Muncii a declarat pentru adevarul.ro că mai multe unităţi din provincie au declanşat proteste spontane, începând cu ora 15.00.  Este vorba de ITM Călăraşi şi ITM Petroşani, Agenţia pentru Prestaţii şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Argeş.  Sindicatul a organizat un grup operativ, întrucât din ţară vin în continuare astfel de anunţuri şi este posibil ca până la sfârşitul zilei numărul instituţiilor aflate în grevă să crească. Se aşteaptă ca mâine situaţia să se generalizeze în agenţiile din subordinea Ministerului Muncii. Salariaţii sunt nemulţumiţi că nu şi-au mai primit stimulentele în ultimele două luni. Aceste sporuri se dădeau în procente de 0,35, maxim 0,50% din salariu. Ingrid Iordache spune că salariile acestor bugetari au scăzut la aproximativ 500 de lei, după diminuarea cu 25% a salariilor personalului de la stat.

UPDATE 16:25 Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" susţine, printr-un comunicat de presă, revendicările salariaţilor din cadrul Ministerului de Finanţe

,,Dacă dezinteresul faţă de veniturile suplimentare asigurate salariaţilor care contribuie cu aducerea banilor la bugetul de stat pentru ca Guvernul să-şi poată îndeplini rolul de administrator al statului este atât de mare, ne întrebăm cu ce prestanţă se poate prezenta un inspector plătit cu 600 de lei la o companie privată să-i ceară să plătească datoriile către stat. Este clar că prin decizia luată, Guvernul nu face altceva decât să încurajeze, încă o dată, corupţia şi evaziunea fiscală', se precizează în comunicat.

UPDATE 15:55 Funcţionarii Direcţiei de Finanţe Hunedoara au ieşit în stradă supăraţi pe salariile mici

UPDATE 15:42 Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, le-a spus protestatarilor să se întoarcă la lucru, afirmând că actualul sistem va fi schimbat pentru ca angajaţii să "nu mai stea la mâna şefilor". Blejnar le-a cerut angajaţiilor un răgaz de o săptămână, perioadă în care Parlamentul va aproba alinierea salariilor din Ministerul Finanţelor cu remuneraţiile din celelalte instituţii publice, dar funcţionarii continuă protestul. Întrebat de jurnalişti ce măsuri va lua dacă angajaţii vor continua protestul, preşedintele ANAF a afirmat, râzând, că le va da "cazare şi apă".

Şeful ANAF a adăugat că stimulentele lunare acordate anul trecut angajaţiilor din Ministerul Finanţelor şi instituţiile subordonate au reprezentat aproximativ 1,5 salarii de bază, fiind o formulă de plată perpetuată de 15-20 de ani. "E o politică defectuoasă, de care a beneficiat Ministerul Finanţelor în ultimii 15-20 de ani", a spus Blejnar.

UPDATE 15:38 Protest spontan la Direcţia de Finanţe Giurgiu

UPDATE 15:36 Slobozia: Au pus lacătul pe ușă, au tras obloanele și au ieșit în stradă să protesteze

UPDATE 15:34 Salariaţii din Direcţia de Finanţe Vrancea au întrerupt programul pentru o grevă spontană

UPDATE 15:32 Iaşi: Angajaţii Fiscului fac protest spontan cu fluturaşul de salariu în mână

UPDATE 15:30 200 de angajaţi de la Finanţe au ieşit şi la Alba Iulia în stradă

UPDATE 15:28 Grevă la Finanţe Cluj: „Colectăm taxe de la toţi ca să aibă guvernanţii de unde să fure“

UPDATE 15:25 Protest spontat la Direcţia de Finanţe Mureş

UPDATE 15:20 Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că este "uşor de mirare" că protestul spontan al angajaţilor de la Finanţe  are loc în mai multe locuri din ţară, în acelaşi timp şi într-o structură în care, timp de 20 de ani, oamenii au fost, în general, mulţumiţi, adăugând că soluţiile trebuie gândite de reprezentanţii instituţiei.

UPDATE 15:10 Şi la Iaşi 200 de angajaţi ai Fiscului protestează cu fluturaşul de salariu în mână. Vezi aici detalii.

UPDATE 14:59 Şi la Buzău peste două sute de angajaţi din cadrul Direcţiei de Finanţe au intrat într-o grevă spontană din cauza salariilor care le-au fost ciuntite în ultimele luni. Vezi aici detalii.

UPDATE 14:55 Ploieşti: Angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice Prahova sunt în stradă

UPDATE 15:52 Şi la Brăila, finanţiştii au întrerupt lucrul, în semn de solidaritate cu colegii din minister

UPDATE 14:49 Au început protestele şi la Damboviţa. 150 de funcţionari au ieşit în stradă nemulţumiţi de salarii Vezi aici detalii.

UPDATE 14:47 Aproximativ 250 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice şi ai Administraţiei Financiare Timişoara au protestat pentru aproximativ jumătate de oră. Vezi aici detalii.

UPDATE 14:45 Salariile angajaţilor din Ministerul Finanţelor Publice se clasează pe ultimul loc în sistemul bugetar, a transmis miercuri instituţia. Ministrul Ialomiţianu spune că a făcut demersuri pentru alinierea lor la celelalte venituri din instituţiile bugetare. Vezi aici detalii.

Protest de jumătate de oră la Finanţe

UPDATE 14:30 Şi funcţionarii de la Direcţia Generală a Finaţelor Publice Braşov au intrat într-o grevă spontană.

UPDATE 14:25 Angajaţii Direcţiei de Finanţe Constanţa protestează în faţa sediului

UPDATE 14:20 Preşedintele Federaţiei Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat că protestatarii din Finanţe şi ANAF îl vor aştepta pe ministru să se întoarcă de la discuţia cu premierul Emil Boc.

UPDATE 14:16 Protestul se extinde în ţară. Angajaţii de la finanţele gălăţene au ieşit şi ei în stradă.

UPDATE 14:13 Gheorghe Ialomiţianu şi cei doi secretari de stat au plecat de la minister spre Guvern, pentru a discuta cu primul ministru Emil Boc despre situaţia angajaţilor din cele două instituţii.

UPDATE 13:57 Întrebat de ziarişti dacă are vreo vină în această situaţie, Blejnar a afirmat: "Pe partea mea, cred că voi rezolva problema, omenii o să-şi primească banii pentru ce au lucrat".

UPDATE 13:55 Şeful ANAF le-a cerut protestatarilor să nu fie prezenţi la discuţii şi reprezentanţii mass-media , dar salariaţii au refuzat, argumentând că o parte din vină revine presei şi ar fi mai bine ca ziariştii să rămână în sală şi să afle adevărul.

"Auziţi ce spun oamenii din sindicate şi angajaţii, că dumneavostră, presa, aţi manipulat... Aveţi o parte din vină la faptul că aceşti oameni sunt neplătiţi. La Antena 3, de exemplu, am auzit următoarea frază: Cei de la Ministerul Finanţelor au trecut mai uşor peste scăderea de 25%, pentru că au avut salarii nesimţite", a afirmat Blejnar.

UPDATE 13:48 Reprezentanţii sindicaliştilor au intrat la discuţii cu secretarii de stat în Ministerul de Finanţe, Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, dar şi cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.

UPDATE 13:38 În momentul în care s-a deschis uşa ministrului, pentru scurt timp, angajaţii de la Finanţe au început să huiduie.

UPDATE 13:17 Oamenii sunt strânşi în faţa uşii ministrului, aşteptând să iasa să discute cu ei.

UPDATE 13:14 Pe lângă funcţionarii publici din minister, la protestul spontan participă şi unii directori de departamente, care au primit luna trecută aproximativ 1.700 de lei. La rândul lor, funcţionarii publici au primit pe fluturaş 400 de lei.

UPDATE 13:10 Pe holurile instituţiei se striga: "Hoţii! Hoţii! Vrem banii înapoi!".

Angajaţii sunt nemulţumiţi că nu mai primesc stimulente şi sporuri de două luni, astfel ei "nu îşi mai pot plăti ratele şi avea un trai decent" după reducerea salariilor cu 25%, potrivit Realitatea Tv.

ANAF şi Garda Financiară au un fond extrabugetar care este alimentat cu banii încasaţi din amenzi. Din acest fond se dau lunar stimulente pentru angajaţii de la Finanţe.

La începutul lunii septembrie, după remanierea Guvernului, preşedintele Traian Băsescu i-a criticat pe foştii miniştri ai Muncii şi Finanţelor, Mihai Şeitan şi Sebastian Vlădescu, pentru că au acordat stimulente subalternilor.

"Dacă vorbim de solidaritate vreau să fac câteva observaţii, mai ales că un nou ministru de finanţe şi un nou ministru al Muncii se instalează în fotolii începând de astăzi. S-a mers pe ideea reducerii veniturilor salariaţilor bugetari cu 25%. În aceste condiţii mi-a fost foarte greu să înţeleg sau să accept ceea ce s-a întâmplat luna trecută: plata stimulentelor pentru cei din Ministerul de Finanţe şi pentru cei din Ministerul Muncii, ca şi cum Finanţele realizaseră veniturile în bugetul de stat, iar Ministerul Muncii eliminase munca la negru", a afirmat atunci Băsescu.

Şeful statului a calificat ca inadmisibil faptul că anumite sectoare să-şi prezerve favoruri care "oricum nu se justifică". Astfel, el a cerut noilor miniştri Ioan Botiş şi Gheoghe Ialomiţianu să nu repete "eroarea de sfidare a opiniei publice care s-a petrecut luna trecută la cele două ministere"..

Fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a declarat în repetate rânduri că va acorda sporuri angajaţiilor din Ministerul Finanţelor până la intrarea în vigoare a legii salarizării unice, întrucât eliminarea acestor stimulente echivalează cu o reducere a veniturilor de aproximativ 60%.

Actualul ministru al Finanţelor, Ghoerghe Ialomiţianu, a anunţat însă că sporurile şi stimulentele trebuie eliminate pentru că unii funcţionari nu trebuie să fie avantajaţi în defavoarea altora, mai ales într-o perioadă de criză, deşi este adeptul unor modalităţi de cointeresare pentru angajaţii din minister.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite