Angajaţii Uzinei Tractorul, rupţi în coate de pe urma mafiilor locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uzina Tractorul Braşov a devenit o sursă de îmbogăţire rapidă a parlamentarilor PSD şi PD, dar şi a afaceriştilor protejaţi de partidele respective, de fiecare dată când au ajuns la

Uzina Tractorul Braşov a devenit o sursă de îmbogăţire rapidă a parlamentarilor PSD şi PD, dar şi a afaceriştilor protejaţi de partidele respective, de fiecare dată când au ajuns la guvernare.

O mare parte din secţiile şi activele Uzinei Tractorul Braşov au fost preluate de oameni de afaceri cercetaţi penal, uneori la preţul unei garsoniere, şi acela plătit în leasing, deşi activele şi stocurile de piese valorau mult mai mult. Organele de control şi de cercetare penală au tergiversat anchetele în cazul Uzinei Tractorul, interesele economice din jurul uzinei braşovene ajungând la vârf, în parlament şi guvern. După eşecul privatizării producătorului naţional de tractoare cu Daewoo, în anul 2001-2002, Guvernul Năstase, prin APAPS, continuatoarea FPS, a decis vinderea secţiilor şi activelor de la Tractorul, în anul 2002, către afacerişti ai PSD, grupaţi în Asociaţia Pro Braşov. Unele active fuseseră vândute către liderii PD Braşov, încă din anul 1998, când acest partid era la putere. Astfel, Ioan Olaru, finanţator al trustului de presă al şefului PSD Braşov, deputatul Constantin Niţă, şi fost vicepreşedinte al organizaţiei municipale a PSD Braşov, a preluat secţiile Scudiver, Prorem şi AWE-HD. Alţi pedişti au preluat şi ei câteva secţii rentabile ale Uzinei Tractorul, respectiv depozitele de carburanţi, secţiile de bobinaj şi de întreţinere. Alt pesedist, Constantin Codreanu, a preluat casa de oaspeţi a societăţii. Toate activele au fost achiziţionate fără licitaţie sau în urma unor licitaţii aranjate, la preţul unui apartament, fiecare în parte, deşi valorau câteva milioane de euro.

Starea puilor Uzinei Tractorul

Sinteza datoriilor către bugetul consolidat de stat ale societăţilor comerciale desprinse din Tractorul însumează câteva mii de miliarde de lei. Astfel, SC AWE-HD S.A., preluată de COMAT, o altă firmă a afaceristului Olaru, avea, în 22 iulie 2006, peste 55 miliarde de lei datorii la stat, ca şi PROREM S.A., cu peste 180 miliarde de lei datorii la bugetul de stat. Scudiver a însumat la aceeaşi dată peste 210 miliarde de lei datorii către stat, SC MUM S.A. are peste 190 miliarde de lei datorii către buget, SC FRIMUT UTB S.A., preluată de pesedistul Marius Rădăcină, aghiotantul deputatului PSD Constantin Niţă, avea peste 20 miliarde de lei datorie către stat, iar SC REUTCOM S.A., preluată de pedistul Sorin Bran, fratele subsecretarului de stat de la Agenţia Naţională de Mediu, fostul deputat PD, Vasile Bran, avea peste 40 miliarde de lei datorii tot către bugetul consolidat de stat. Acesta a preluat, încă din 1998, depozitele de carburanţi ale uzinei, în leasing, revânzându-le ulterior. În sfârşit, uzina-mamă totalizează respectabila sumă de aproape 9.000 miliarde de lei datorie către stat, împreună cu alte mii de miliarde către furnizori.

Jefuirea Scudiver

După plecarea fostului director Claudiu Cârnaţiu de la conducerea modulului Scudiver, al Uzinei Tractorul, preluat de interpuşi ai afaceristului Ioan Olaru, a fost adus în funcţia de director Romulus Verzea, fost director la Tohan Zărneşti şi la Hidromecanica Braşov - sub patronatul lui Alexandru Crişan. Întrucât Scudiver era grevată de peste 200 miliarde de datorii către bugetul de stat, Finanţele publice braşovene au introdus sechestru asigurator asupra activelor firmei.

Profitând de relaţia de amiciţie cu fostul director adjunct al Finanţelor, Lică Paul, afaceristul Ioan Olaru l-a convins pe acesta să ridice sechestrul pentru a face un împrumut la o bancă comercială şi pentru a achita datoriile către stat. În momentul ridicării sechestrului, principala hală a modulului, în valoare de peste 53 miliarde de lei, dar şi 70% din construcţiile speciale împreună cu câteva utilaje, în total în valoare de aproape 100 miliarde de lei, au fost scoase de la Scudiver şi introduse ca şi capital social într-o nouă firmă SUDV, cu acelaşi acţionariat ca şi Scudiver.

Finanţele braşovene au rămas cu datoriile, fără a mai avea ce executa silit şi s-a depus plângere penală împotriva administratorului Romulus Verzea care a semnat hârtiile, dar şi împotriva fostului director de la DGFPCFS, Paul Lică. În prezent, pesedistul Ioan Olaru este cercetat penal pentru evaziune fiscală, datoriile sale către stat, prin firmele pe care le deţine sau controlează, fiind de peste 600 miliarde de lei vechi.

Interese imobiliare penale

Grupul de firme Atlanta House şi Vectra, clientelă a primarului pedist al Braşovului, George Scripcaru, este interesat de preluarea terenurilor Uzinei Tractorul, în suprafaţă de 120 de hectare intravilan, primarul făcând deja demersuri pentru preluarea unei hale de pe platforma industrială, în contul a 110 miliarde de lei vechi, datorii ale uzinei faţă de bugetul local.

Patronul Atlanta House, cea mai mare firmă imobiliară din Braşov, Maor Zinger, este cercetat penal de DIICOT Bucureşti pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, iar primarul Braşovului este şi el cercetat penal de DNA Braşov pentru un alt troc imobiliar cu Ioan Neculae, patronul firmei Prescon Braşov şi al ProRoman, producătorul braşovean de camioane, la rândul său urmărit penal de DIICOT Braşov.

Un alt pedist, deputatul PD Ion Gonţea, şi-a manifestat neoficial intenţia de preluare a secţiei T47 - de motoare, de la Tractorul, după anunţata lichidare voluntară propusă de şeful AVAS, liberalul Teodor Atanasiu. Ion Gonţea a fost trimis în judecată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru fals în acte notariale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite