Angajaţii RATB au suspendat după două ore greva de solidaritate / Metrourile sunt oprite până la ora 12.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva e şi nu e. Angajaţii de la Metrorex au oprit lucrul, marţi dimineaţa, de la ora 4.00 la ora 12.00, în semn de solidaritate cu angajaţii din sistemul bugetar, ameninţând că intră în grevă generală pe termen nelimitat dacă va apărea un act normativ prin care li se vor reduce salariile cu 25 la sută. Pe de altă parte, RATB a suspendat greva de solidaritate anunţată, care nu a durat decât două ore.

"Greva RATB a durat doar două ore şi jumătate, toate mijloacele de transport şi-au reluat activitatea. Se pare că nu au fost în măsură să coordoneze această activitate. Şefii de depouri au încercat să intimideze liderii de sindicat, cu pierderea locurilor de muncă sau alte motivaţii."

"Noi avem o organizaţie bine conturată, am anunţat programul de grevă de solidaritate, care se derulează de la 4.00 la 12.00. Este greu să discutăm despre pierderi într-o astfel de situaţie, dar biletul fiecăruia dintre călători este subvenţionat, nu se consumă electricitate, se poate discuta chiar de o economie în cazul de faţă.

MAI CITEȘTE:

Oprescu: "Se circulă mai bine decât mă aşteptam, este doar puţină înghesuială"

EXCLUSIV Fiscul a pus sechestru pe toate tramvaiele pentru datorii de 10 milioane de euro

Cum s-a desfăşurat greva de la CFR din 1933

Ce a mai rămas după greva din 1933 - Atelierele Griviţa, astăzi

Aşteptăm actul normativ care va avea loc în cadrul şedinţei de mâine, la nivelul Guvernului, înseamnă că din acel moment contractul colectiv de muncă a fost denunţat, nu mai e valabil, dar sper să nu ajungem la o grevă generală. În niciun caz micşorarea salariilor şi pensiilor nu scoate România din criză. Guvernul ar trebui să se gândească la alte soluţii pentru combaterea crizei.

Să extindă reducerea salariilor în domeniul unităţilor de stat, aşteptăm să vedem care este rezultatul. De 20 de ani am avut conflicte pentru a reuşit să câştigăm ceva la salariu, cu 25% reducere înseamnă că 6-7 zile noi nu mai suntem plătiţi.

Urmează să parcurgem pas cu pas prevederile legale. Din momentul în care s-ar aplica această reducere, în circa două săptămâni s-ar putea ajunge la acea grevă generală, care nu este de dorit.", a declarat Ion Rădoi la Realitatea TV.

reva de solidaritate a unor angajaţi de la RATB a fost suspendată la ora 6.00, după două ore în care majoritatea troleibuzelor şi tramvaielor nu au ieşit pe trasee, a declarat, marţi dimineaţă, preşedintele Uniunii Sindicatelor din Transportul Public Local, Vasile Pietrariu.

Liderul sindical a spus că angajaţii pe care îi reprezintă au reluat lucrul după două ore de grevă, din cauza presunilor asupra lor venite din partea administraţiei.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, luni, că în şedinţa de Guvern de duminică s-a stabilit ca reprezentanţii Ministerelor Muncii, Finanţelor şi Justiţiei să găsească până miercuri o formulă de act normativ care să permită reducerea cu 25% şi a salariilor din companiile şi regiile cu capital de stat, informează Mediafax.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, susţine însă că salariile angajaţilor din companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%, adăugând că se lucrează la un proiect de lege şi că nu poate da mai multe informaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite