Angajaţii Petrom aşteaptă lista neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul că Petrom va disponibiliza 3.000 de angajaţi a creat teamă mai ales printre salariaţii mai vârstnici ai companiei.Ieri-dimineaţă, oamenii au mers la serviciu cu inima strânsă. Nu ştiu cine va fi dat afară, iar starea de incertitudine este greu de suportat.

Printre cei mai îngrijoraţi sunt cei care lucrează la sondele Schelei Boldeşti. „S-au micşorat salariile, nu se mai dau sporuri, zic că ne dau zile libere, dar nu ne dau. Am un salariu lunar de 1.100 de lei şi aştept măcar o ordonanţă prin care aş putea căpăta salarii compensatorii, în cazul disponibilizării”, a spus Florian Constantinescu, şofer la Petrom de 26 de ani.

Liste de disponibilizări

Ca el sunt mulţi alţii. „Sunt sondori de 50 de ani, oameni care au copii de crescut, care lucrează de ani de zile şi este jale printre ei, că nu ştiu ce va fi”, a mai spus Constantinescu.

Gheorghe Dumitru, de la Schela Boldeşti, este de nouă ani angajat la societatea Petrom. Spune că ar fi auzit că, în sectorul în care lucrează, şefii au întocmit o listă de persoane care fi disponibilizate, pe care sunt trecute cinci nume.

„Eu nu sunt printre ei, că m-am interesat, dar dacă se mai fac disponibilizări, cine ştie? Nu cred că aş găsi de muncă dacă m-ar da afară, că acum, cu recesiunea asta, ca mecanic găseşti mult mai greu să te angajezi”, a spus Dumitru.

Cei de la birouri sunt mai liniştiţi

Unda de şoc pare că s-a resimţit mai puţin în rândul angajaţilor Petrom cu slujbe de birou, din clădirea situată în centrul municipiului Ploieşti.

Ieri la amiază, prin birouri nu ajunsese zvonul de disponibilizare. „Compania nu ne-a înştiinţat în niciun fel. Zvonuri sunt tot timpul, mereu au fost şi probabil că vor mai fi. Rămâne de văzut dacă vom primi şi o hârtie scrisă în acest sens”, a spus un angajat al companiei.

Cursuri de recalificare şi salarii compensatorii

Petrom a anunţat că va suporta costurile în cazul în care foştii salariaţi se înscriu la cursuri de calificare sau recalificare şi le va oferi 15 salarii compensatorii. 6,5 milioane de lei sunt costurile pe care le va suporta Petrom pentru plata salariilor compensatorii pentru cei 3.000 de disponibilizaţi.

“În continuare sunt posibile disponibilizări, în funcţie de cât de jos ajunge preţul ţiţeiului”, a declarat Liviu Luca, şeful Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom.

Programul de disponibilizări pe 2009 va fi făcut public în luna februarie, la prezentarea raportului anual pentru 2008. Cel mai probabil, majoritatea concedierilor se vor face de la Arpechim şi de la schelele de producţie. 

image

Aştept o ordo­nan­ţă prin care să ca­păt salarii compensatorii, în cazul disponibili­zării

image



Florian Constantinescu, angajat

image

Nu cred că aş găsi de muncă dacă m-ar da afară, că acum găseşti mult mai greu să te angajezi

image



Gheorghe Dumitru, angajat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite