Anesteziştii, rarităţi în spitalele Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate din medicii care pregătesc pacienţii pentru operaţie au părăsit sistemul sanitarAproape jumătate din medicii care pregătesc pacienţii pentru operaţie au părăsit sistemul sanitar. În oraşele mici ale Moldovei există spitale care nu au niciun specialist în anestezie şi terapie intensivă (ATI).

Medicii anestezişti au ajuns printre cei mai preţioşi angajaţi ai spitalelor din Moldova. „Numărul de anestezişti din sistem este mai mic decât cel necesar, gradul de acoperire fiind de doar 60 la sută”, estimează prof. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În aceste condiţii, anesteziştii rămaşi sunt plimbaţi încontinuu de la o secţie şi chiar de la un spital la altul, pentru a acoperi urgenţele.

„Într-o instituţie mare, cu foarte multe clinici şi secţii nu poţi angaja un anestezist pentru fiecare sector aşa că, de obicei, se apelează la moda împrumutului.

De multe ori, un astfel de angajat este suprasolicitat, prin intervenţii non-stop de la o secţie la alta”, a subliniat Astărăstoaie. Situaţia cea mai gravă se întâlneşte în oraşele mici din Moldova, unde există spitale fără niciun specialist ATI.

Anestezist cu ora,la Vatra Dornei

Fiecare spital din judeţul Suceava ar avea nevoie de cel puţin încă un medic anestezist, estimează Alexandru Lăzăreanu, directorul interimar al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP). Situaţiile cele mai grave se înregistrează la Gura Humorului, unde acest post este vacant de mai mulţi ani, dar şi la Vatra Dornei, unde medicul titular s-a pensionat, dar mai lucrează cu ora pentru a asigura urgenţele de grad zero.

 „În condiţiile în care apar urgenţe, pacienţii sunt trimişi de obicei la Spitalul Judeţean Suceava sau la cea mai apropiată unitate sanitară”, a explicat şeful ASP Suceava.

În doar un an,jumătate au plecat

Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ are doar cinci anestezişti, deşi după standardele Uniunii Europene ar trebui să aibă 14. Anul trecut erau zece, dar jumătate au plecat. Doi medici au plecat în concediu fără plată, alţi doi s-au angajat în Franţa, iar altul şi-a dat demisia.

Din cauza numărului insuficient de medici, gărzile au fost reduse la jumătate, iar începând cu 1 ianuarie în această specialitate se lucrează cu o linie de gardă. Deşi posturile vacante au fost scoase la concurs, nimeni nu s-a arătat interesat. În tot judeţul există doar şapte medici: în afară de cei cinci de la Spitalul Judeţean, mai există doi, la Roman.

Vrancea: patru spitale împart doi specialişti

În tot judeţul Vrancea există şapte medici anestezişti, dintre care şase lucrează la Spitalul din Focşani. Ca urmare, celelalte patru spitale din judeţ resimt din plin lipsa unui specialist ATI.

Doar spitalul din Adjud are un anestezist, pe care îl „împarte” cu spitalul din Mărăşeşti. La Panciu postul este vacant, iar la spitalul din Vidra anestezistul este plătit cu ora şi trebuie să vină tocmai de la Focşani.

Perspectivele rămân sumbre. „Este foarte greu, pentru că posturile au fost scoase la concurs, dar nu s-a înscris nimeni”, a declarat dr. Racoviţă Jalova, managerul Spitalului din Vidra.

De ce pleacă medicii

Un anestezist primeşte pe puţin 10.000 de euro în străinătate, pe când în ţară nu poate spera la mai mult de 500 de euro, dacă are şi puţină experienţă. "Există o responsabilitate foarte mare, pentru că viaţa pacientului se află în mâna medicului de când intră în operaţie şi până la sfârşitul acesteia.

Tinerii care termină nu vor să profeseze în ţară deoarece condiţii­le lasă de dorit. Salariile sunt mici şi este normal să ajungă undeva unde sunt plătiţi mai bine", a afirmat dr. Mihail Cîrstea. Acesta se împarte între spitalul din Focşani şi cel din Vidra. Cîrstea recunoaşte că primeşte oferte de muncă din străinătate din trei în trei luni, dar le-a refuzat până acum.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite