Andronescu vrea să modifice Bac-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ministru al Educaţiei intenţionează să introducă examenul diferenţiat mai devreme decât era prevăzut în lege.

Ecaterina Andronescu a preluat luni cel de-a treilea mandat al său la Ministerul Educaţiei. Primul lucru pe care şi l-a pus în gând este să schimbe modalitatea de organizare a examenului de Bacalaureat. Propunerea se află deja în Senat. Dacă se aprobă, candidaţii din 2013 vor susţine acest examen cu probe diferenţiate, în funcţie de profil şi filieră. În forma ei actuală, Legea educaţiei naţionale prevede introducerea Bac-ului diferenţiat din 2016.

La începutul lunii iunie, fostul ministru Daniel Funeriu spunea că acest lucru nu poate fi decât o greşeală: „Introducerea Bacalaureatului diferenţiat încă din 2013 este o eroare majoră: nu poţi spune elevilor de clasa a XI-a că modul de desfăşurare a Bacalaureatului li se schimbă. Din nou se introduce instabilitate prin măsuri luate pe genunchi".

Această măsură, afirma Daniel Funeriu, este doar o cale de a-i transforma pe elevi în „cotizanţi" la fabricile de diplome. „După ce au susţinut intrarea la facultate fără Bacalaureat pentru ca fabricile de diplome să aibă clienţi, acum se încearcă găsirea unor căi alternative pentru a da diploma de Bacalaureat tuturor, astfel încât elevii să se transforme în cotizanţi pentru fabricile de diplome."

În 2011, Ecaterina Andronescu propunea înscrierea în anul I la facultate a celor care au picat Bac-ul şi susţinerea examenului pe parcurs. Ieri, noul ministru a revenit cu explicaţii pe acest subiect: „În 2011, aproape 100.000 de candidaţi au fost abandonaţi de societate. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei. Trebuie să căutăm soluţii, să vedem la şcolile profesionale dacă există locuri, pentru că acolo pot intra fără Bacalaureat".

În acelaşi context, Ecaterina Andronescu a promis că va vorbi cu inspectoratele şcolare, pentru a vedea dacă pot fi valorificate relaţiile cu anumiţi angajatori care să poată primi o parte a candidaţilor fără Bacalaureat. „După acest examen de Bacalaureat, vom face o analiză şi vom propune o soluţie rapidă", a mai spus noul ministru.

Azi, proba de profil

Absolvenţii de liceu dau astăzi proba obligatorie a profilului, după ce ieri elevii proveniţi de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale au dat proba la limba maternă.  La proba de azi s-au înscris 183.747 de candidaţi, dintre care 145.199 au optat pentru matematică, iar 38.548 pentru istorie, potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei.

În ciuda camerelor video şi a avertizărilor pe care noul ministru al Educaţiei le-a adresat liceenilor (anume de a nu încerca să obţină un rezultat bun „pe cale lăturalnică"), până acum din examene au fost eliminaţi 120 de elevi. Aceştia  au fost prinşi utilizând telefoane mobile sau alte materiale ajutătoare nepermise. Cei mai mulţi elevi eliminaţi  s-au înregistrat în Bucureşti (18) şi în judeţele Dolj (13) şi Caraş-Severin (9).

Şi nevăzătorii copiază

În topul celor care au încercat să copieze la Bac şi au fost prinşi, elevul nevăzător de la Sibiu este de departe cel mai popular. Acesta a dat luni proba la limba română pe un laptop special, pe care era instalat un program specific.

„Elevul a accesat alte programe, care facilitau accesul la informaţii necesare pentru elaborarea subiectelor. Laptopul a fost verificat iniţial de comisie, însă elevul a accesat alte programe prin wireless", a spus Constantin Gorun, inspectorul şcolar general de la ISJ Sibiu. Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului, cei eliminaţi au pierdut dreptul de a susţine Bacalaureatul în următoarele două sesiuni.

La preluarea mandatului, Ecaterina Andronescu declara că şi-ar dori să nu fie nevoie de camerele video şi să existe o supraveghere corectă, dar că încă nu poate fi vorba despre aşa ceva. „Ar fi bine să putem renunţa la camere. Mie, dacă mi s-ar pune în spate o cameră când am examen cu studenţii, nu m-aş simţi bine. Dar acum nu cred că putem renunţa, încă, la aceste camere", a adăugat Andronescu.

"Nu poţi spune elevilor de clasa a XI-a că modul de desfăşurare a Bacalaureatului li se schimbă.''
Daniel Funeriu fost ministru al Educaţiei

Calendar Bacalaureat 2012

- 4 iulie - Proba obligatorie a profilului
- 6 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării
- 8 iulie - Afişarea rezultatelor
- 9 iulie - Depunerea contestaţiilor (între orele 8.00 şi 12.00)
- 10-12 iulie - Rezolvarea contestaţiilor
- 13 iulie - Afişarea rezultatelor finale

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite