Geoană: " Andronescu nu va aplica ordinul de a schimbare a directorilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geoană: " Andronescu nu va aplica ordinul de a schimbare a directorilor"
Geoană: " Andronescu nu va aplica ordinul de a schimbare a directorilor"

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat joi seara că a rugat-o pe Ecaterina Andronescu să renunţe la ordinul privind schimbarea directorilor de şcoli, în contextul unei "suspiciuni" de politizare a învăţământului, iar despre formele diferite ale Legii educaţiei a spus că SGG a fost cel le-a trimis.

"Eu am vorbit cu doamna ministru Andronescu şi am rugat-o ca acest ordin să nu intre în aplicare pentru că în acest moment este clar că există o suspiciune de politizare la nivelul şcolilor şi haideţi să avem un pic de linişte şi să permitem şcolii şi directorilor de şcoală să-şi facă datoria pentru copii", a spus Mircea Geoană la Antena 3.

Referindu-se la Legea educaţiei pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, publicată în forme diferite pe paginile web ale Parlamentului şi Guvernului, Geoană a spus că vina o are Secretariatul General al Guvernului. "Azi a apărut un moment  - să spun - mai tensionat, dar simpatic În proiectul de lege care a plecat la Parlament lipseau câteva articole din lege. Mare, mare supărare şi imediat suspiciunea s-a dus către suspectul de serviciu, doamna Andronescu, evident de la PSD. Întâmplător greşeala fusese de la Secretariatul General al Guvernului", a susţinut liderul PSD.

În Legea pentru care Guvernul şi-a asumat marţi răspunderea şi care a fost transmisă Parlamentului, fiind publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor cu menţiunea "Forma iniţiatorului modificată şi completată ca urmare a includerii amendamentelor acceptate", nu se regăseşte prevederea privind incompatibilitatea între funcţia de demnitar şi cele de conducători în universităţilor. Singura rezervă din lege, referitor la învăţământul superior, îi priveşte pe membrii Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). "Calitatea de membru în Consiliul ARACIS este incompatibilă cu exercitarea funcţiei de demnitate publică sau a funcţiei de rector", se arată în text.

În varianta publicată joi pe site-ul Guvernului, prevederea privind incompatibilităţile era inclusă, apărând în cadrul art. 251, intitulat "Incompatibilităţi", alin 5. În textul transmis Parlamentului, art. 251 are 4 alineate.

De altfel, Legea educaţiei naţionale nu mai putea fi accesată joi după-amiază pe site-ul Guvernului, astfel că, în loc să fie deschis acest document, se deschide Legea salarizării unitare.

Premierul Emil Boc a spus miercuri şi  joi că amendamentul privind incompatibilitatea funcţiilor de demnitate publică cu cele de conducere din universităţi a fost acceptat de Guvern, acesta fiind inclus în forma finală a Legii educaţiei. "Vreau să fiu foarte clar şi fără echivoc, martor este banda Guvernului. A fost introdus acest amendament care figura pe lista celor admise în ultima şedinţă de Guvern şi care spune că nicio persoană care exercită funcţii în universităţi nu poate cumula calitatea cu cea de demnitar", a declarat miercuri, la Roma, premierul Emil Boc.

Liberalii au cerut joi demisia de urgenţă a premierului Emil Boc pe motiv că ar fi modificat Legea educaţiei,ulterior angajării răspunderii în Parlament,fapt care ar fi dovedit de diferenţele care există între textul de pe site-ul Guvernului şi cel de pe site-ul Camerei, distribuit pe CD-uri parlamentarilor.

Liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, şi şefa Comisiei de cultură, Raluca Turcan, au cerut joi demisia ministrului Educaţiei, Ecaterina Andonescu, din cauza unui ordin pe care aceasta l-ar fi semnat, ordin prin care numirile directorilor interimari de şcoli se fac de către minister.

Liderul de grup al deputaţilor PDL a prezentat presei un document despre care a spus că este ordinul contestat. La articolul 1 al Ordinului ministrului educaţiei se stipulează că "detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizează prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării, la propunerea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar".

De asemenea, articolul 3 prevede încetarea tuturor detaşărilor în funcţia de director pentru anul şcolar 2009-2010 dispuse de către inspectorii şcolari. "Se abrogă prevederile legale care abilitau inspectorii şcolari generali de a face detaşări în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere sau de îndrumare şi control", se mai arată în alineatul 2 al articolului 3 din ordinul invocat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite